Hibrid háború indításával vádolja Lukasenka a Nyugatot

Először szólalt fel a gépelítérítés ügyében a belarusz elnök, háború kirobbanására figyelmeztetett.

Magyar Nemzet
2021. 05. 26. 14:50
LUKASENKA, Aljakszandr
Minszk, 2021. május 26. Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök sajtótájékoztatót tart a minszki parlamentben 2021. május 26-án. Fehérorosz hatóságok egy nappal korábban leszállásra kényszerítették a Ryanair légitársaság Athénból Vilniusba tartó járatát Minszkben és õrizetbe vették a fedélzeten tartózkodó ellenzéki újságírót, valamint barátnõjét, Szofija Szapegát. MTI/AP/BelTA/Sergei Shelega Fotó: Sergei Shelega
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Svájcból érkezett a figyelmeztető üzenet arról, hogy a Ryanair légitársaság Athénból Vilniusba tartó múlt vasárnapi járatának fedélzetén pokolgép van

– jelentette ki szerdán a minszki parlamentben Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök, hozzátéve, hogy az üzenetet egy időben kapta meg a minszki, az athéni és a vilniusi repülőtér is. Az államfő most reagált először nyilvánosan a nemzetközi botrányt kavaró incidensre.

Aljakszandr Lukasenka sajtótájékoztatót tart a minszki parlamentben 2021. május 26-án
Fotó: MTI/AP/BelTA/Sergei Shelega

Az államfő elmondta, a belarusz hatóságok jogszerűen jártak el, a repülőgép útját az asztavjeci atomerőmű közelében változtatták meg. Lukasenka felvetette, mi lett volna, ha hirtelen teljes riadókészültségbe kellett volna hozni az atomerőmű biztonsági rendszereit? Megismételte továbbá azt a korábbi minszki állítást, hogy a repülőgép személyzete maga döntött úgy, hogy leszáll a belarusz fővárosban, és elutasította azt a feltételezést, hogy a pilótákat belarusz MiG–29-es vadászgépek kényszerítették leszállásra. Május 24-én Artyom Szikorszki, a belarusz közlekedési minisztérium légi közlekedési osztályának igazgatója azt mondta, hogy a repülőgépet ért fenyegetés a minszki repülőtér elektronikus postafiókjába érkezett. A levél angol nyelvű volt, szerzői a palesztin Hamász szervezet katonáinak nevezték magukat, és azzal fenyegetőztek, hogy felrobbantják a gépet, ha Izrael nem hagyja abba a palesztinok lakta Gázai övezet lövetését. A Hamász kedden azonban közölte, hogy nem volt köze az incidenshez.

– A nemzetközi jog minden szabálya szerint jogszerűen jártam el, az embereket védve

– magyarázta az államfő, hozzátéve: amint a gép legénységét értesítették a fenyegetésről, a pilóták kikérték a légitársaság tulajdonosainak, valamint a vilniusi repülőtér tanácsát is, és a minszki leszállás mellett döntöttek.

Üres légtér Belarusz és Kelet-Ukrajna felett
Fotó: Flightradar24.com

Lukasenka továbbá azzal vádolta meg a Nyugatot, hogy hibrid háborút indított a posztszovjet ország ellen azzal, hogy már nem a zavargások megszervezésén, hanem az állam teljes megfojtásán van a hangsúly. Az államfő feltehetőleg így reagált a brüsszeli szankciók bevezetésére, melyek többek közt a belarusz légtér kikerülését is jelentik a nemzetközi légitársaságok számára. A világjárvány tavalyi kirobbanása előtt 325 ezer járat használta a kelet-európai állam légterét, ami évi 50-70 millió dolláros bevételt jelenthetett a kormánynak. Az államfő hangsúlyozta:

Mielőtt bármilyen hirtelen döntésre sor kerülne, jusson eszükbe, hogy Belarusz Európa közepe, és ha valami itt kitör a jövőben, az egy újabb „jeges” háború lesz.

Roman Protaszevics rendőrkézen egy korábbi tüntetésen Fotó: EPA/Stringer

A belarusz vezető elmondta, hogy a repülőgép épphogy földet ért Minszkben, Nyugaton már szinte azonnal egyforma vádak hangzottak el és rögtön megtiltották a belarusz gépek berepülését az unió légterébe. Lukasenka szerint az Európai Unió túl gyorsan reagált az eseményekre és ígéretet tett arra, hogy a közeljövőben a nyilvánosság elé tárnak mindent összegyűjtött információt, azt is, amit az őrizetbe vett személyek is mondtak.

Az Athénból Vilniusba tartó, Minszkben leszállt gépen volt Roman Protaszevics, a Belaruszban szélsőségesnek nyilvánított NEXTA Telegram-csatorna volt főszerkesztője és barátnője, Szofija Szapega is, akiket a leszállás után a helyi hatóságok őrizetbe vettek. Gyűlöletkeltéssel és kormányellenes tüntetések megszervezésével vádolják őket.

Protaszevics véres lázadást tervezett Belarusz ellen

– közölte Lukasenka. Szerinte nyugati védelmezőinek válaszolniuk kell arra a kérdésre, hogy Protaszevics melyik külföldi szakszolgálatnak dolgozik. Az államfő leszögezte: idén nyáron nem fognak megismétlődni azok a tömegtüntetések, melyekre egy évvel ezelőtt sor került országszerte.

Lukasenka arról is szólt, hogy Minszkből hárman nem utaztak tovább a gép eredeti célállomására, Vilniusba az őrizetbe vett Roman Protaszevicsen és Szofija Szapegán kívül. Ők azért nem folytatták útjukat a litván fővárosba, hogy utána ne kelljen onnan visszatérni Minszkbe. Ebből is azt az álhírt fabrikálták, hogy ők a helyi állambiztonság (a KGB) emberei – mondta Lukasenka.

Moszkvát gyanúsítja Weber. Az Európai Parlament (EP) legnagyobb frakciójának vezetője, Manfred Weber szerint Moszkvának is köze lehet az incidenshez. – Lukasenka tudja, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök támogatása nélkül rendszerének nincs esélye a túlélésre, ezért sokan abból indulnak ki, hogy valamennyi lényegi lépést egyeztetnek Moszkvával – mondta Manfred Weber az Augsburger Allgemeine című lap hírportálján közölt interjúban, hozzátéve: a minszki eset megmutatja, hogy a moszkvai vezetés nem együttműködni akar Európával, hanem tudatosan a konfliktust célzó irányvonalat követ. Az Európai Uniónak erre a felállásra kell berendezkednie.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.