Katonák fogták el Mali átmeneti kormányának több politikusát

Az afrikai országban magyar katonák is szolgálnak, akik többek közt a helyi katonákat képzik ki.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 05. 25. 12:41
Malian army soldiers are seen at the Independence Square after a mutiny, in Bamako
Helybéliek a puccsista katonákat éltetik Bamakóban, augusztus 18-án. REUTERS/Moussa Kalapo - RC2ZGI9U303G Fotó: Stringer .
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Maliban katonatisztek őrizetbe vették hétfőn a nyugat-afrikai ország átmeneti kormányának elnökét, miniszterelnökét és védelmi miniszterét, tovább mélyítve a politikai káoszt alig néhány hónappal azután, hogy a hadsereg puccsal távolította el az előző elnököt

– mondták el több forrásból a Reuters hírügynökségnek.

Ba N'Daou átmeneti elnököt, Moctar Ouane miniszterelnököt és Souleymane Doucoure védelmi minisztert egyaránt a főváros melletti Kati település katonai támaszpontjára vitték, néhány órával azután, hogy a hadsereg két vezetőjét menesztették posztjáról egy kormányátalakítás során. Az ENSZ mali missziója az elfogott vezetők „haladéktalan és feltétel nélküli” szabadon bocsátására szólított fel, és figyelmeztetett, hogy a vezetők foglyul ejtőinek felelniük kell majd tetteikért. Az amerikai külügyminisztérium szintén „a jelenleg őrizetben tartottak azonnali szabadon bocsátására” szólított fel.

Mindez alig háromnegyed évvel azután történt, hogy tavaly augusztusban katonák egy csoportja lemondásra és a parlament feloszlatására kényszerítette az általuk foglyul ejtett Ibrahim Boubacar Keita elnököt és Boubou Cissé kormányfőt. Az újabb fordulat tovább súlyosbítja a bizonytalanságot a nyugat-afrikai országban, ahol az al-Kaida és az Iszlám Állam terrorszervezethez köthető dzsihadista csoportok ellenőrzik az északi, sivatagos országrész jelentős körzeteit. A politikai instabilitás és a hadsereg belharcai megnehezítik a nyugati hatalmak és a szomszédos országok támogatás nyújtási törekvéseit, tovább gyengítve ezzel a térség egészének biztonságát.

– A Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közösségének (ECOWAS) egy küldöttsége kedden Bamakóba látogat, hogy segítsen rendezni a „puccskísérlet” nyomán kialakult helyzetet

– közölték közös nyilatkozatukban az ECOWAS, az ENSZ, az Afrikai Unió, az Európai Unió és néhány európai ország kihangsúlyozva: a nemzetközi közösség előre visszautasít minden erőszakkal kikényszerített lépést, beleértve a kikényszerített lemondásokat.

Francia katona Maliban. Mindenhol veszély leselkedik rájuk.
Fotó: Fred Marie / Getty Images

N'Daou, Moctar Ouane irányították azt a folyamatot, amelyben az ECOWAS komoly nyomására egy legfeljebb 18 hónapos átmeneti időszak után civil ideiglenes elnök kezébe tervezték átadni a hatalmat, majd ezután választásokat tartani. A regionális szervezet nyomására iktatták be tavaly szeptemberben Mali ideiglenes elnökeként Bah N'Daw volt védelmi minisztert. A katonai juntát pedig idén február végén feloszlatták.

– A puccs tartóoszlopainak menesztése hatalmas hiba volt

– értékelte a hétfőn kialakult helyzetet a Reutersnak egy volt kormányzati tisztségviselő hozzátéve: a megtett lépések valószínűleg arra irányulnak, hogy ők visszakeerülhessenek a posztjukra.

A hadsereg céljai egyelőre nem ismeretesek. A kati támaszpont egy katonai tisztségviselője mindazonáltal azt állította, hogy nem történt letartóztatás. A tisztségviselő a Reuters hírüngyökségnek úgy nyilatkozott, hogy amit a politikusok csináltak, az nem volt jó, csupán ezt akarták a tudomásukra hozni és majd döntések születnek az üggyel kapcsolatban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.