Washington és az EU is örömmel fogadta a tűzszünet hírét

A Hamász győztesnek hirdette magát, Izrael szerint katonai előnyökre tettek szert.

2021. 05. 21. 11:33
null
Palesztinok ünnepelnek a Gázai övezetben, miután a Hamász győzelmet hirdetett. Forrás: REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió is üdvözölte az Izrael és a Hamász iszlamista szervezet közötti tűzszünetről szóló bejelentést. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke azt írta a közösségi oldalára, hogy „csak politikai megoldás hoz tartós békét és biztonságot mindenkinek”.

– A tűzszünet véget vet a Gázai övezetben és környékén elkövetett erőszaknak

– jelentette ki Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője is, aki szerint a két államon alapuló békés megoldás politikai perspektívájának a helyreállítása továbbra is kiemelkedő fontosságú.

Örömmel fogadta az izraeli–palesztin tűzszüneti megállapodást Joe Biden amerikai elnök is. Az államfő helyi idő szerint csütörtökön azt mondta, „valódi lehetőséget” lát arra, hogy megvalósuljon egy nagyobb cél, a tartós közel-keleti béke megteremtése.

– A palesztinok és az izraeliek egyaránt megérdemlik, hogy biztonságban éljenek, valamint egyenlő mértékben élvezzék a szabadságot, a jólétet és a demokráciát. Az Egyesült Államok folytatni fogja a csendes, kitartó diplomáciát ennek érdekében

– fogalmazott Biden. Az elnök arról is szót ejtett csütörtöki közleményében, hogy támogatni fogják az izraeli Vaskupola interceptor-rakétáinak a pótlását, amelyek segítettek kivédeni a több mint négyezer-háromszáz, Gázából kilőtt rakétát.

A tűzszüneti megállapodás pénteken hajnali 2 órakor lépett életbe a 11 napos rakétaháború után. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök hivatala korábban arról számolt be, hogy a biztonsági kabinet egyhangúlag megszavazta az Egyiptom által javasolt „kölcsönös és feltétel nélküli” gázai tűzszünetet. A Gázai övezetet uraló Hamász gyorsan követte példáját, és úgy nyilatkozott, hogy tiszteletben fogja tartani a megállapodást. Az egyiptomi állami média arról adott hírt, hogy Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök két biztonsági csoportot küldött Izraelbe és a palesztin területekre, hogy biztosítsák a tűzszünet fenntartását.

A Jediót Ahronót című izraeli újság pénteki reggeli jelentése szerint a tűzszünet a gyakorlatban is életbe lépett, mindkét fél beszüntette a rakétacsapásokat. Az izraeli hadsereg pedig közzétette a Falak őrzője névre keresztelt hadművelet eredményeit:

  • megsemmisítették a Hamász betonalagútjainak több mint száz kilométerét;
  • célzottan végeztek a Hamász és az Iszlám Dzsihád öt fontos vezetőjével, húsz felső és középvezetőjével, mintegy kétszáz fegyveresével;
  • több száz rakétát lőttek ki az iszlamista szervezetek katonai létesítményeire, kilövőhelyeire, fegyvergyártó műhelyeire, raktáraira, a Hamász irányító szerveinek az irodáira, a pénzeiket kezelő öt bankra és kiképzőhelyeire;
  • a légvédelmi rendszer a levegőben megsemmisítette az Izraelre lőtt rakéták kilencven százalékát.
  • A Ynet.co.il katonai elemzője, Ron Ben Jisáj szerint a hadjárat legfontosabb eredménye Izrael számára az elrettentő hatás helyreállítása volt, amely megakadályozza legalábbis rövid távon, hogy ismét támadást indítsanak az övezetből Izrael ellen. Erre utal Beni Ganz izraeli védelmi miniszter Twitter-bejegyzése is: „A gázai offenzíva példátlan katonai előnyöket teremtett.”

    A Hamász mégis sikerként értékelte a tűzszünetet, a közszolgálati csatornán közzétett videófelvételek szerint győzelmi felvonulásokat tartottak az övezetben és Ciszjordánia központjaiban, melyeken a tüntetők az „ellenállás diadalaként” ünnepelték a fegyvernyugvást. A Hamász gázai helyettes vezetője, Halíl el-Híja előjött rejtekhelyéről, és bejelentette, hogy „a palesztin népnek ajánlja a győzelmet”.

    Palesztinok ünnepelnek a Gázai övezetben, miután a Hamász győzelmet hirdetett
    Fotó: Reuters/Ibraheem Abu Mustafa

    Egyes izraeli politikusok azonban értetlenül állnak az események előtt. Alon Davidi, a rakétacsapások által sújtott Szderot város polgármestere szerint a tűzszüneti megállapodás azt jelenti, hogy Izrael nem kívánja folytatni a harcot a terrorcsoportok ellen.

    – Nem akarunk mindenáron háborút, de a kormány és a miniszterelnök feladata megteremteni a normális élethez szükséges feltételeket

    – bírálta Netanjahut és kormányát a politikus.

    Fel nem robbant lövedéket vizsgál egy technikus egy lakóház legfelső emeletén Askelónban
    Fotó: MTI/AP/John Minchillo

    A harcok május 10-i kezdete óta a gázai egészségügyi tisztviselők szerint 232 palesztin, köztük 65 gyermek halt meg, és több mint ezerkilencszázan sebesültek meg az izraeli bombatámadásokban. A hatóságok Izraelben 12 halálos áldozatról számoltak be és arról, hogy több száz embert kezelnek sérülésekkel a rakétatámadások miatt.

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.