A Vatikán fellép a papok szexuális bűncselekményeivel szemben

Ferenc pápa ismertette, hogy az egyházi törvénykönyv ezentúl szigorúan bünteti a visszaéléseket.

2021. 06. 02. 19:39
FERENC ppa
Vatikánváros, 2021. május 31. Ferenc pápa imádságra érkezik, amellyel lezárja a koronavírus-járvány végéért, valamint a társadalmi és gazdasági élet újraindulásáért május 1-jén indított imamaratont Vatikánvárosban 2021. május 31-én. A világ harminc Mária-kegyhelye csatlakozott a globális imához, amelyet minden nap más és más helyszínen tartottak május 1-je óta. MTI/AP/AFP pool/Filippo Monteforte Fotó: Filippo Monteforte
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ferenc pápa kedden kiadta az egyházi törvénykönyv elmúlt négy évtizedben látott legszigorúbb módosítását, amelynek alapján bűncselekménynek nyilvánítják a papok által elkövetett szexuális visszaéléseket. A mintegy 1750 törvénycikkből álló egyházi törvénykönyvet II. János Pál pápa fogadta el 1983-ban.

Az átfogó felülvizsgálat a könyv hatodik részét érintette, amely a katolikus egyház büntető törvénykönyvének minősül. A Ferenc pápa és elődje, XVI. Benedek által szorgalmazott változtatásokon 2009 óta dolgoznak kánonjogászok és büntetőjogi szakértők bevonásával.

A Vatikán törvénye ezentúl kimondja, hogy a gyermekek és a felnőttek egyaránt áldozatául eshetnek a papoknak, akik visszaélnek a hatalmukkal.

Előzőleg az egyház úgy tartotta, hogy a nagykorúak visszakozhatnak az erőszakos cselekedetek során, és nem vette figyelembe, hogy ők is áldozatokká válhatnak – főleg, ha hatalmi egyenlőtlenségek lépnek fel.

A december 8-án hatályba lépő törvény értelmében a papokat eltilthatják a szolgálattól, ha visszaélnek a befolyásukkal annak érdekében, hogy nemi erőszakot kövessenek el.

A klérus tagjai továbbá kiskorúakat szerepeltető pornográf tartalmak készítéséért, birtoklásáért és terjesztéséért is büntethetők lesznek.

Ferenc pápa régóta sürgette a római katolikus egyház törvényeinek megváltoztatását
Fotó: MTI/AP/AFP/Filippo Monteforte

Azokat a magas rangú egyházi tisztségviselőket is büntethetik ezután, akik nem veszik figyelembe vagy megpróbálják eltussolni az erőszakos cselekedeteket a papok védelmében

– vagyis gondatlansággal vádolhatják meg őket, ha elmulasztják a segítségnyújtást.

A katolikus egyházfő szerint a módosítások egyik célja, hogy csökkentsék azoknak a nem egyértelmű eseteknek a számát, amikor a hatóságok jóindulatára van bízva a büntetés kiszabása. Egy kísérő dokumentumban a pápa felszólította a püspököket, hogy lépjenek fel azokkal az egyházi személyekkel szemben, akik visszaélnek a kiskorúak vagy a kiszolgáltatott felnőttek helyzetével.

– Eddig túlzott engedékenység jellemezte a törvény értelmezését, és néhány püspök a könyörületességet az igazságosság elé helyezte

– jegyezte meg Filippo Iannone érsek, a projektet felügyelő vatikáni részleg vezetője.

A törvény előírja azt is, hogy a Vatikán többi, világi munkavállalóját is büntetés éri ezentúl szexuális bűncselekmény elkövetésekor, például megfoszthatják őket az állásuktól vagy pénzbüntetést szabhatnak ki rájuk ilyen esetekben. Az átdolgozott törvénykönyv egyúttal szigorúan tiltja a nők pappá szentelését, és figyelmeztet rá, hogy a papi rendbe belépni kívánó nőt és az őt felszentelő egyházi személyt egyaránt automatikusan kizárják az egyházi közösségből.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.