Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Athén nem fogad több menedékkérelmet Törökországból

A kormány szerint Törökország biztonságos, a helyi tisztségviselők feladata elbírálni a kérelmeket.

2021. 06. 08. 11:46
Filakio, 2021. május 31. Illegális határátlépés miatt elfogott migránsok a görög-török határon, Filakio falu közelében lévõ fogolytáborban 2021. május 21-én. A görög hatóságok a legfejlettebb technológiát alkalmazó megfigyelõ rendszert építenek ki a török határon, hogy a szomszédos országból érkezõ illegális bevándorlókat idõben észleljék és elrettentsék a határátlépéstõl. MTI/AP/Jánisz Papanikosz Fotó: Jánisz Papanikosz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Görögország bejelentette, hogy a továbbiakban nem fogják elfogadni a Törökországban tartózkodó menekültek menedékjog iránti kérelmeit, ugyanis az ország a migránsok számára már biztonságos országként van kijelölve. A görög külügyminisztérium és a migrációs minisztérium hétfői közleménye szerint az intézkedés elsősorban a Szíriából, Afganisztánból, Pakisztánból, Bangladesből és Szomáliából érkező menekülteket érinti. Kiszivárgott értesülések szerint a görög hatóságok a mostani döntéssel egyértelművé tették: az említett országok állampolgárainak nincs esélyük arra, hogy az Európai Unió területén maradjanak.

Törökország minden kritériumnak megfelel, így Görögország helyett Törökországban kell felülvizsgálni a menedékkérelmeket. A menekülteket nem fenyegeti semmiféle veszély etnikai, vallási, állampolgársági hovatartozásuk, politikai véleményük vagy valamely meghatározott társadalmi csoportba való tartozásuk miatt

– áll a minisztériumi tájékoztatóban.

Filakio, 2021. május 31.
Illegális határátlépés miatt elfogott migránsok a görög–török határon, Filakio falu közelében lévő fogolytáborban
Fotó: MTI/AP/Jánisz Papanikosz

Nótisz Mitarákisz görög bevándorlásügyi miniszter elmondta, ez egy fontos intézkedés az illegális migráció és az embercsempészek bűncselekményeinek megfékezésére. A politikus utalt arra is, hogy Törökország a migrációt használja fegyverként, így a nyomásgyakorlás Ankarára szintén jelentős lépés. Görög tisztviselők szerint Athén ebben az évben 1453 migráns visszavételét kérte Ankarától, azonban a török kormány elutasította a kérelmet. A DPA német hírügynökség ugyanakkor felidézte, hogy a genfi menekültügyi egyezmény, az emberi jogok európai egyezménye és az uniós jog is arra kötelezi az uniós tagállamokat, hogy biztosítsák a menedékkérelmek egyéni elbírálását.

– A döntés teljes mértékben összhangban áll a nemzetközi joggal és fokozza Görögország jogi arzenálját a menedékjog iránti kérelmek ellen

– tette hozzá Mitarákisz kihangsúlyozva, nincs ok arra, hogy a menekültek ne tekintsék biztonságosnak Törökországot.

Katakolo, 2020. november 5.
A görög parti őrség tagjai figyelik, amint illegális bevándorlókat kiszállnak egy hajóból a nyugat-görögországi Katakolo kikötőjében
Fotó: MTI/AP/ilialive.gr/Jannisz Szpirunisz

A miniszter szerint az intézkedés egyben erősíti a 2016-ban, Brüsszel és Ankara által megkötött migrációs megállapodást, amelynek értelmében a török hatóságok igyekeznek megakadályozni a menedékkérők távozását az Európai Unió felé, cserébe Törökország hatmilliárd euró (2010 milliárd forint) támogatást kap az uniótól a területén tartózkodó menekültek ellátására. Az egyezség keretében Ankara visszafogadja az Európai Unióba török területről illegálisan bejutott migránsokat. Brüsszel ennek fejében azt ígérte, hogy minden egyes visszaküldött migráns helyett befogad egy jogszerű szíriai menedékkérőt.

Már nem Görögország a gócpont

Athén éppen azt követően hozta meg a menedékkérelmekre vonatkozó döntést, hogy a mediterrán térségben, az Európai Unió déli határvonalánál egyre inkább fokozódik a migrációs helyzet. Ez azonban már inkább Olaszországot érinti, melynek egyik szigetére, Lampedusára május közepén egy nap alatt több mint kétezer migráns érkezett. Az ENSZ adatai szerint idén háromszor több menedékkérőt regisztráltak a kontinensen, mint egy évvel ezelőtt, a bevándorlók száma már a tizenötezerhez közelít. A görög partokat mintegy háromezren érték el főként a tengeren átkelve. A migránsok főként Afganisztánból, Pakisztánból, Szíriából és Bangladesből érkeznek, azaz azokból az országokból, melyek menekültjeit érinti a görög külügyminisztérium és a menekültügyi minisztérium közös rendelete. A görög égei-tengeri szigeteken található menekültügyi központokban ez idő alatt folyamatosan apad a menedékkérők száma. A görög polgári védelmi minisztérium legfrissebb adatai szerint jelenleg kevesebb mint kilencezer menekült és migráns tartózkodik Leszbosz, Kósz, Lérosz és Számosz szigetein. Tavaly a számuk még a negyvenezret is meghaladta.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.