Bidenék is szembesülnek az illegális migráció nehézségeivel

Kamala Harris Közép-Amerikát győzködi, de a demokrata párti lépések ösztönzik a bevándorlást.

2021. 06. 08. 16:15
Asylum-seeking migrants from Central America, who were airlifted from Brownsville to El Paso, Texas, and deported from the U.S., in Ciudad Juarez
Közép-amerikai menedékkérők várakoznak az amerikai-mexikói határnál. Egyelőre nem nyernek bebocsátást. REUTERS/Jose Luis Gonzalez Fotó: REUTERS/Jose Luis Gonzalez
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ne jöjjenek!

– hangsúlyozta Kamala Harris, az Egyesült Államok alelnöke tegnap a Guatemalában tartott sajtótájékoztatóján. Az alelnök a bevándorlóknak azt üzente: – Az Egyesült Államok a törvényeket betartva, de meg fogja védeni a határait.

Ha a határainkhoz jönnek, vissza fogjuk fordítani önöket!

Washington álláspontja szerint a térségben a szerteágazó korrupció, a szegénység és az erőszak arra készteti a sokszor kilátástalan helyzetbe kerülő közép- és dél-amerikaiakat, hogy akár illegális úton is eljussanak az Egyesült Államokba. – Az emberek nagy része nem akarja elhagyni otthonát, [...] a helyet, ahol a saját nyelvén beszélhet, amelynek ismeri a kultúráját – jelentette ki az alelnök Alejandro Giammattei guatemalai elnökkel tartott közös sajtótájékoztatóján.

Kamala Harris amerikai alelnök Fotó: Saul Loeb/AFP

Harrisnek alelnökként a mostani az első külföldi útja, amely során Guatemala mellett kedden Mexikóba látogat el. A látogatás célja, hogy a közép-amerikai országokkal együttműködve csökkentsék az illegális bevándorlók tömegei által keltett nyomást az amerikai–mexikói határon, valamint az ebből származó belpolitikai feszültséget. Joe Biden demokrata párti amerikai elnök januári beiktatás óta ugyanis

húsz éve nem látott szintet ért el az amerikai–mexikói határon őrizetbe vett bevándorlók száma.

Míg tavaly áprilisban 16 ezer, idén áprilisban 178 ezer illegális határátlépési kísérlet történt. Az amerikai híradások ezzel kapcsolatban felhívják a figyelmet a határon kialakult egyre rosszabb körülményekre is: túlzsúfolt sátrak, koronavírus-tesztek hiánya, rossz higiéniás helyzet okozta betegségek és bakteriális fertőzések.

A Fehér Ház hivatalos állásfoglalása szerint a látogatás elsődleges fókusza a térség gazdasági fejlesztése, a klímavédelem és élelmiszer-biztonság, valamint a nők helyzete. Ennek fényében Harris az országok vezetőivel, munkavállalókkal, vállalkozókkal és civil szervezetek vezetőivel is találkozik. A térség megsegítésére Washington ezúttal 310 millió dollár (88 milliárd forint) segélyt és koronavírus elleni vakcinákat ajánl fel.

Közép-amerikai menedékkérők várakoznak az amerikai–mexikói határnál
Fotó: Reuters/Jose Luis Gonzalez

A Republikánus Párt erős kritikával illette Biden elnök bevándorlási programját és azt, hogy beiktatását követően nem sokkal leállította a déli határon lévő fal építését, amelyet elődje, a republikánus párti Donald Trump rendelt el. A republikánusok szerint ez, illetve a bevándorlást sarkalló további intézkedések vezetettek oda, hogy soha nem látott tömegek érkeznek a határhoz. Hivatalba lépése után a Biden-kormányzat hatályon kívül helyezte például Trump Maradj Mexikóban! nevű intézkedését, amely arra kötelezte a közép-amerikai bevándorlókat, hogy Mexikóban várják meg menedékkérelmük elbírálását. Bidenék újraindították azt a programot, amelyben megvédik azokat a fiatalokat a kitoloncolástól, akiket illegálisan bevándorló szüleik még gyermekkorukban vittek az Egyesült Államokba. Visszavonták a muszlim országokat érintő beutazási tilalmat is, illetve elfogadták a déli határon rekedt családok egyesítését elősegítő törvényt. A mintegy 11 millió illegálisan az Egyesült Államokban élő személynek pedig elősegítenék az állampolgárság megszerzését.

Az amerikai–mexikói határon kialakult helyzettel kapcsolatban Chad Wolf korábbi belbiztonsági megbízott a Fox Newsnak azt nyilatkozta, hogy a határon könnyen átjutnak az oda érkezők. Donald Trump a Newsmax hírcsatornának adott minapi interjújában kritizálta Bident a határőrizet ügyében. – A repülőtéren megkérdezik, hogy mi célból érkezik valaki, de a déli határon egyszerűen csak át lehet sétálni – hangsúlyozta.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.