Biden világossá teszi Putyinnak, hol vannak a vörös vonalak

A Fehér Ház szóvívője szerint a szerdai találkozó célja, hogy helyreállítsák a stabilitást.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, Euronews2021. 06. 15. 10:10
Biden, Joe; PUTYIN, Vlagyimir
Moszkva, 2011. március 10. Vlagyimir PUTYIN orosz kormányfő (j) üdvözli Joe BIDEN amerikai alelnököt Moszkvában. Biden három országot érintő útja második állomására érkezett Oroszországba háromnapos látogatásra. (MTI/EPA/Makszim Sipenkov) Fotó: MAKSZIM SIPENKOV
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A NATO nem keresi a szembenállást Oroszországgal, de válaszlépéseket fog tenni, ha Moszkva folytatja ártalmas tevékenységét – jelentette ki hétfő este Joe Biden Brüsszelben. Az amerikai elnök a NATO-csúcstalálkozó után újságírói kérdésre az orosz elnökkel szerdára tervezett találkozóról úgy fogalmazott: világossá fogja tenni Vlagyimir Putyin számára, hogy vannak területek, ahol lehetséges az együttműködés, amennyiben Moszkva ezt az utat választja. Ha azonban az orosz elnök úgy dönt, hogy nem működik együtt, és úgy cselekszik, ahogyan korábban, akkor világossá fogja tenni, hogy hol vannak a Putyinra is érvényes vörös vonalak – emelte ki az amerikai elnök. Korábban Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője kifejtette:

a találkozó célja, hogy helyreállítsák a „kiszámíthatóságot és a stabilitást” a kétoldalú kapcsolatokban. Mint mondta: „Ez nem azt jelenti, hogy kerüljük az általunk aggályosnak vélt témákat.”

 

Szögesdrót kerítést telepítenek a Genfi-tó partján elterülő Grange aux Eaux-Vives parkban. A XVIII. századi Grange-villában rendezik június 16-án Vlagyimir Putyin orosz és Joe Biden amerikai elnök csúcstalálkozóját
Fotó: MTI/EPA-KEYSTONE/Martial Trezzini

A januári hivatalba lépése óta Biden többször is sürgette Putyint, hogy tegyen lépéseket az Egyesült Államok elleni orosz eredetű kibertámadások megállítására, és elítélte Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető bebörtönzését is. Az utóbbi téma valószínűleg szóba is kerül a genfi találkozón. Biden kijelentette, hogy Navalnij esetleges halála „tragédia lenne”, és rontaná a világ többi részével és az Egyesült Államokkal fenntartott orosz kapcsolatokat.

Joe Biden amerikai elnök a G7 vezetőinek csúcstalálkozóján Angliában
Fotó: MTI/AP/Phil Noble

A kétoldalú egyeztetésen Ukrajna NATO-hoz való csatlakozása is felmerülhet, amellyel kapcsolatban Joe Biden kijelentette, hogy a NATO kiáll Ukrajna függetlensége, önállósága és területi egysége mellett, és mindent megtesz, hogy az ország képes legyen ellenállni az orosz agressziónak. Viszont ehhez Ukrajnának fel kell számolnia a korrupciót, és teljesítenie a követelményeket ahhoz, hogy csatlakozni tudjon a katonai szövetséghez. Moszkva ellenzi Ukrajna NATO-tagságát, mert ezzel a szövetség erői túl közel kerülnének Oroszország nyugati részéhez. Korábban Vlagyimir Putyin orosz elnök egy interjúban úgy fogalmazott:

Ukrajna belépésének ugyan vannak formális akadályai, de szerinte nincs rá garancia, hogy ez a csatlakozás ne történne meg.

 

Vlagyimir Putyin orosz elnök Fotó: MTI/EPApool/Alekszej Druginyin, Ria Novoszty

Emlékeztetett, hogy az észak-atlanti szövetség bővítésének előző két körével kapcsolatban sem vették figyelembe Moszkva aggályait, még akkor sem, amikor pedig jó volt Oroszország és a NATO viszonya, mert az utóbbi számára a geopolitikai érdekek fontosabbak voltak a kapcsolatok minőségénél.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök külföldi hírügynökségeknek adott hétfői interjújában elmondta: attól tart, hogy kézzelfogható eredmények nélkül fog zárulni az amerikai–orosz csúcstalálkozó, és országa helyzete bizonytalan marad. Mint mondta: Ukrajna szeretné biztosítani a Nyugat megingathatatlan támogatását az oroszbarát szakadárokkal szemben, akik jelentős területeket foglaltak el az ország keleti részén.

Vlagyimir Putyin és Joe Biden nem először találkozik személyesen. Az orosz elnök 2011-ben Moszkvában már fogadta az akkori amerikai alelnök Bident.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.