Már 2019 októberében terjedhetett a koronavírus Kínában

Egy brit tanulmány szerint a betegség a vuhani esetek előtt két hónappal korábban megjelenhetett.

Forrás: MTI, Reuters2021. 06. 25. 13:42
null
People wearing face masks walk on a street in Wuhan on January 10, 2021, the eve of the first anniversary of China confirming its first death from the Covid-19 coronavirus. (Photo by NICOLAS ASFOURI / AFP) Fotó: NICOLAS ASFOURI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legkorábban már 2019 októberétől elkezdhetett terjedni a koronavírus Kínában, azaz két hónappal azelőtt, hogy azonosították az első megbetegedést a közép-kínai Vuhanban

– közölte egy új tanulmány pénteken.

Az angliai Kenti Egyetem kutatói a PLOS Pathogens című szakfolyóiratban ismertetett tudományos munkájuk során arra a következtetésre jutottak, hogy a SARS-CoV–2 vírus valamikor október eleje és november közepe táján jelenhetett meg legelőször. Eredményeik szerint a legvalószínűbb dátum 2019. november 17-e, amiből az is feltételezhető, hogy a koronavírus már 2020 januárjában jelen volt világszerte.

A brit kutatók becslései szerint az első európai eset január 12-én Spanyolországban jelenhetett meg, míg az Egyesült Államokban január 16-án bukkanhatott fel először a koronavírus.

Bár Kína első megbetegedését hivatalosan 2019 decemberében rögzítették a vuhani élelmiszer- és állatpiachoz kötődően, tudósok már régóta feltételezik, hogy az első esetek korábbról származnak. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és Kína március végén bemutatott közös tanulmányának szerzői elismerték, hogy már a vuhani járvány kitörése előtt is létrejöhettek szórványos fertőzések.

Egyre többen vitatják az elméletet, hogy a kór a vuhani húspiacon terjedt át az emberre
Fotó: MTI/EPA/Roman Pilipej

Továbbra is homály fedi ugyanakkor azt, hogy a vírus valamely állatfajról terjedt-e át az emberre, vagy egy kínai laboratóriumból szivároghatott-e ki.

– Sajnos a laboratóriumi kiszivárgásról szóló feltételezések terjedése és a Kínában végzett nyomon követési kutatás érzékenysége is nehezíti, hogy hasonló jelentéseket lássunk a közeljövőben – jelentette ki Stuart Turville, az ausztrál Kirby Intézet kutatója a Kenti Egyetem tanulmányára utalva.

Más ausztrál kutatók ezzel szemben nem zárták ki a laboratóriumi kiszivárgás lehetőségét. A Scientific Reports tudományos folyóiratban csütörtökön megjelent tanulmány szerint a SARS-CoV–2 jóval könnyebben kötődik emberi receptorokhoz, mint más fajokéhoz, ami azt jelzi, hogy már alkalmazkodott az emberekhez, amikor először megjelent. A kutatók lehetségesnek tartják, hogy más, eddig nem azonosított állat – amelyhez még jobban adaptálódik – lehetett a köztes faj, de szerintük nem lehet kizárni azt a feltételezést sem, hogy laboratóriumból került ki az új koronavírus – írja az MTI.

– Bár nyilvánvaló, hogy a koronavírus könnyen kötődik az emberi receptorokhoz, ez nem jelenti azt, hogy ember is alkotta. Az ilyen következtetések csak spekulációk

– jelentette ki Dominic Dwyer, annak a WHO-kutatócsoportnak a tagja, amely az év elején Kínában vizsgálta a koronavírus eredetét.

Az Egészségügyi Világszervezet nemzetközi, a koronavírus eredetének felkutatásával megbízott szakértői Hupej tartomány állategészségügyi hivatalának vuhani épületében 2021. február 2-án
Fotó: MTI/AP

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.