Negyven százalékkal könnyebben terjed az indiai vírusvariáns

A brit egészségügyi miniszter elmondta, a kórházi kezelésre szoruló betegek száma nem növekszik.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 06. 06. 17:37
null
London, 2021. április 12. Nõk sétálnak papírból készült bevásárlótáskákkal kezükben a londoni Oxford Streeten 2021. április 12-én. A brit kormány által kidolgozott részletes nyitási menetrendnek megfelelõen ettõl a naptól kezdve a koronavírus-járvány miatt bezárt üzletek kinyithatnak Angliában, és vendégeket fogadhatnak azok az éttermek, amelyek meg tudják oldani a szabadtéri felszolgálást. MTI/AP/Kirsty Wigglesworth Fotó: Kirsty Wigglesworth
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az új típusú koronavírus először Indiában azonosított, Delta néven nyilvántartott változata az eddigi variánsoknál hozzávetőleg negyven százalékkal könnyebben terjed, de megjelenését nem követte a kórházi kezelést igénylő súlyos megbetegedések számának az emelkedése

– mondta vasárnap a brit egészségügyi miniszter.

Matt Hancock a BBC televízió politikai magazinműsorában elmondta: a brit kormány készenléti helyzetekben működő tudományos tanácsadó testületének (SAGE) a legmegalapozottabb becslése utal arra, hogy a Delta variáns negyven százalékkal fertőzőképesebb lehet a korábbi vírusváltozatoknál. Hancock hangsúlyozta ugyanakkor: a fertőződések száma kis mértékben emelkedett ugyan, de a jó hír az, hogy a kórházi kezelésre szoruló súlyos betegek száma nem növekszik, az ennek a számnak a változásait követő görbe „jórészt lapos”. Hozzátette:

az esetek nagy többségében olyanok kerülnek kórházba a koronavírus-fertőzés okozta Covid–19 betegséggel, akik még nem kapták meg a koronavírus elleni vakcina egyetlen dózisát sem.

A miniszter szerint a tudományos adatok arra vallanak, hogy az oltás mindkét dózis beadása után hatékony a Delta változattal szemben is. Ezt alátámasztják az angliai közegészségügyi szolgálat (Public Health England, PHE) legfrissebb vizsgálati eredményei is, amelyek szerint a nagy-britanniai oltási kampányban legnagyobb mennyiségben használt két oltóanyag, az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszergyár, illetve a Pfizer és a BioNTech közös fejlesztésű vakcinája egyaránt nagyon hatékony a koronavírus Delta variánsa által okozott betegség kialakulásának a megakadályozásában. A PHE minap közzétett vizsgálati jelentése megállapítja, hogy a két vakcinaféle majdnem olyan magas hatékonysággal akadályozza meg a B.1.617.2 megjelöléssel is nyilvántartott változat okozta Covid–19-betegség szimptomatikus kifejlődését, mint a Délkelet-Angliában korábban feltűnt kenti variáns esetében. A kenti vírusváltozat Nagy-Britanniában egy időre dominánssá vált, de a PHE adatai szerint az új koronavírus-fertőződések többségét most már a Delta variáns okozza.

Bevásárlók a londoni Oxford Streeten 2021. április 12-én
Fotó: MTI/AP/Kirsty Wigglesworth

Arra a kérdésre, hogy a Delta koronavírus-változat terjedése miatt el kell-e halasztani a járvány megfékezésére elrendelt korlátozások június 21-re előirányzott teljes feloldását, Matt Hancock a vasárnapi BBC-műsorban úgy fogalmazott, hogy a kormány „abszolút nyitott” a halasztásra, ha ez válik szükségessé. Az egészségügyi miniszter hangsúlyozta, hogy a brit kormány által a korlátozások feloldására kidolgozott menetrendben a június 21-i dátum az utolsó, még érvényben lévő korlátozó intézkedések eltörlésének a lehetséges legkorábbi időpontjaként szerepel. Hancock kijelentette: a kormány egy héttel korábban, június 14-én jelenti be döntését arról, hogy fel lehet-e oldani június 21-én az összes jogi korlátozást Nagy-Britanniában.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.