Nem zárják ki, hogy a laboratóriumból származik a vírus

Az utóbbi időben több olyan bizonyíték is előkerült, amely szerint a vuhani laborból szabadult el a kór.

Munkatársunktól
2021. 06. 04. 15:59
Workers in protective suits examine specimens inside a laboratory following an outbreak of the novel coronavirus in Wuhan
Mintákat vizsgáló kutatók a betegség gócpontjának számító Vuhanban Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Másfél év telt már el az új típusú koronavírus első megjelenése óta, a világ azonban még mindig teljesen a sötétben tapogatózik, hogy pontosan honnan származhat a kórokozó. Egyre erősebbek azon hangok, amelyek azt mondják, korai volt azonnal lesöpörni az asztalról azt az elméletet, miszerint a vírus egy kínai laboratóriumból szabadult el. Nemrégiben például brit hírszerzési források erősítették meg, hogy nagyon is elképzelhetőnek tartják a teóriát. Egy interjúban az MI6-et, a brit titkosszolgálatot 1999 és 2005 között vezető Richard Dearlove pedig arról beszélt, hogy a kínaiak minden bizonnyal már elpusztították a bizonyítékokat, és a Nyugat naiv volt, mikor hitt Pekingnek. David Nunes republikánus amerikai képviselő, a képviselőház hírszerzési bizottságának tagja szintén annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a vírus a Vuhani Virológiai Intézetből került ki, bár ő úgy vélte, hogy nem szándékosan, hanem valamilyen hiba folytán. Nem sokkal korábban Joe Biden amerikai elnök utasította arra a hírszerzést, hogy készítsenek számára új jelentést a Covid–19 eredetéről, beleértve a laboratóriumelméletet is.

Egyre többen vitatják az elméletet, hogy a kór a vuhani húspiacon terjedt át az emberre.
Fotó: Roman Pilipej / MTI/EPA/

A találgatásoknak elsősorban az adott új muníciót, hogy kiderült, a Vuhani Virológiai Intézetből már novemberben kórházba került néhány kutató influenzaszerű tünetekkel, miközben hivatalosan az első megbetegedéseket csak később észlelték. De bizonyítékokat gyűjtött az internet népe is, az összeverődő hobbinyomozók a világhálón elérhető nyilvános forrásokból igyekeztek összerakni a mozaikot. „Feltárták” például, hogy a vuhani labor jelentős koronavírus-gyűjteménnyel rendelkezett, köztük volt a járványt okozó SARS–COV–2-vel majdnem megegyező változat is, valamint hogy a biztonsági intézkedések hagytak kívánnivalót maguk után. Fény derült arra is, hogy még 2012-ben egy kínai bányában hat bányász halt bele egy ismeretlen kórba, miután denevérguanót takarítottak. Hogy mi végzett velük, azt a vuhani kutatók feladata volt kideríteni, mintavételük során pedig egy új koronavírust azonosítottak.

Ezek az információk azonban aligha szolgálhatnak újdonságként az amerikaiaknak, hiszen 2014 és 2020 között Washington hatszázezer dollárral támogatta a nemzetközi csapatot, amely a vuhani intézetben a koronavírusokat kutatta. Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO szakértői csapata helyszíni vizsgálata után arra a következtetésre jutott, hogy „rendkívül valószínűtlen”, hogy a vírus egy laboratóriumból szabadult el, ugyanakkor további tanulmányokat javasoltak. Peking mindig tagadta a teóriát, legvalószínűbbnek azt tartják, hogy a kórokozó egy vadállatról terjedhetett át az emberre.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.