Obama tanácsadója megadta Orbán bukásának receptjét

Ben Rhodes szerint az ellenzéki összefogás győzheti le az „autokrata” magyar kormányt.

2021. 06. 23. 16:58
null
Ben Rhodes szövegíróból nőtte ki magát Barack Obama külpolitikai gurujává. Forrás: Peter Souza/ Fehér Ház
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Trump veresége 2020-ban, Netanjahué 2021-ben és Orbáné 2022-ben nem oldaná meg a demokrácia minden problémáját, de azért elég jó lenne” – fantáziált Twitter-oldalán a napokban Ben Rhodes, Barack Obama egykori demokrata amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója. A magyar miniszterelnök megbuktatásáról dédelgetett gondolatait bővebben is kifejtette. Rámutatott, hogy az izraeli választások nagy leckéje, hogy „demokratikus normákat és intézményeket támadó autokraták” legyőzésének módja, ha az ellenzék egy ernyő alatt egyesül.

– Ez egyre általánosabb és szükségesebb stratégia az egész világon. Magyarországon az ellenzéki pártok félretették az ellentéteiket, hogy egyesüljenek, és a jövő évi választásokon megbuktassák Netanjahu jó haverját és korrupt társát, a nacionalista, autokrata Orbán Viktort

– adta meg a kormányváltás receptjét. Ben Rhodes Twitter-oldalán egyébként visszatérő téma Magyarország, pontosabban Orbán Viktor bírálata. Az utóbbi időben a Fudan Egyetem nála a sláger, máskor az Európai Uniót és a NATO-t sürgette, hogy büntessék meg a magyar miniszterelnököt.

Hogy egyáltalán miért érdekel egy amerikai biztonságpolitikai szakértőt ennyire hazánk sorsa? Mert Ben Rhodes munkásságát annak szentelte, hogy a „demokráciák hanyatlásán” keseregjen. Ennek keretében egy napon említi Kínát, Oroszországot, Mianmart és Magyarországot. „Kutatásai” során a górcső alá vett országokba is ellátogatott, a The Atlantic című amerikai magazinnak írt cikkében maga vallott tavalyi budapesti vizitjéről. – Az egyik érdekes dolog Magyarország fővárosában, hogy sok értelemben úgy érezni, mintha csak egy újabb nyugati demokrácia központjában járna az ember – ismerte el, majd sietett hozzátenni, hogy aztán feltárult előtte a magyar közélet valódi arca. Az út az autokráciáig című tavalyi anyagában felsorolja az unalomig ismert paneleket a magyar sajtószabadság lábbal tiprásától, a határkerítésen át a korrupcióig, de még olyan állításoktól sem riad vissza, hogy Magyarország próbálta fehére mosni történelmi bűneit, mint amilyen szerepe a holokausztban, a végére pedig eljut odáig, hogy a járvány miatt Orbán Viktor „már-már diktátori” hatalmat ragadott magához. Véleményének kialakításában olyan, kizárólag ellenzéki interjúalanyok segítettek neki, mint Pardavi Márta, a Helsinki Bizottság társelnöke, Léderer Sándor, a K-Monitor korrupcióellenes civil szervezet ügyvezető igazgatója – akit egyébként az Obama Alapítvány is támogatott – vagy Panyi Szabolcs, a Direkt36 újságírója.

Ben Rhodes tapasztalatairól könyvet is írt, az After the fall (A bukás után) az Egyesült Államokban márciusban került a polcokra. Ebben – szavaival élve – a „csodálatos” Cseh Katalintól, a Momentum európai parlamenti képviselőjétől is idézett.

Az amerikaiakat persze kevéssé érdekli a magyar vagy akár az orosz demokrácia helyzete, így a szerző igyekszik belpolitikai tanulságokat levonni a globális eseményekből: arra figyelmeztetni, hogy a Republikánus Párt is hasonló utat követ. Márpedig véleménye sok emberhez eljut, amellett, hogy könyveket ír, rendkívül aktív a közösségi médiában, a Twitteren több mint félmillió követője van – köztük az amerikai külügyminiszter –, televíziós műsorokban is gyakori vendég, és saját podcast műsora van. Kérdés, hogy mióta távozott a Fehér Házból, mekkora politikai befolyása maradt?

Annak idején Barack Obama egyik legközelebbi tanácsadójaként tartották számon, akivel az amerikai elnök naponta többször is egyeztetett.

Ben Rhodes szövegíróból nőtte ki magát Barack Obama külpolitikai gurujává
Fotó: Peter Souza/Fehér Ház

Komoly szerepe volt az iráni „atomalku” tető alá hozásában, a viszony rendezésében Kubával, ott ült minden tárgyaláson a világ vezetőivel. Kritikusai gyakorta éppen amiatt bírálták, hogy mindenféle diplomáciai tapasztalat vagy legalább nemzetközi tanulmányok nélkül, igazából egyszerű íróként formálta az amerikai külpolitikát. A National Security Action civil szervezet társelnöke Jake Sullivannel együtt, aki az amerikai elnök jelenlegi nemzetbiztonsági tanácsadója, de Joe Biden, aki Barack Obama alelnöke volt, bizonyára jól ismeri.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.