Számos országban nyaralhatunk a magyar védettségi igazolvánnyal

A nyár és az iskolai szünidő kezdetével egyre több embert érint a kérdés, hogy az idei külföldi nyaralást is el kell-e halasztani a koronavírus-járvány miatt. A kormány már megkezdte a tárgyalásokat arról, hogy az itthoni védettségi igazolványt külföldön is elfogadják, a kártya önmagában azonban nem minden államban jogosít fel a beutazásra. Több népszerű utazási célpontnak számító ország esetében pedig hazánk egyelőre nem rendelkezik kétoldalú megállapodással, így ezeken a helyeken más és más beutazási feltételek érvényesülnek. Az eltérő szabályozásokról a külügyminisztérium konzuli szolgálatának honlapján érdemes tájékozódni az utazás előtt.

Forrás: konzuliszolgalat.kormany.hu2021. 06. 12. 15:15
null
Horvátország idén is a legnépszerűbb uticélok között lesz Forrás: unsplash
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Külföldi utazás védettségi igazolvánnyal

A kormány tárgyalásainak köszönhetően már tizenhat külföldi országba lehet korlátozásmentesen (teszt és karantén nélkül) beutazni a magyar védettségi igazolvánnyal.

A lista jelenleg a következő országokat foglalja magában a külügyminisztérium konzuli szolgálatának információi alapján: Albánia, Bahrein, Ciprus, Cseh Köztársaság, Észak-Macedón Köztársaság, Grúzia, Horvátország, Marokkó, Moldova, Mongólia, Montenegró, Szerb Köztársaság, Szlovákia, Szlovénia, Törökország, Ukrajna. A kazahsztáni hatóságok pedig szombaton bejelentették, hogy szintén elfogadják a magyar védettségi igazolványt.

Az említett országok így minden Magyarországon használatos vakcinát elismernek.

A Központi Statisztikai Hivatal 2019-es adatai szerint Horvátország a legnépszerűbb nyaralócélpont a magyarok körében
Fotó: Unsplash

A szabályozás azonban valamelyest eltérhet az egyes országoknál. Ha például Ciprusra szeretnénk beutazni, fontos, hogy a védettségi igazolvány mellett felmutassuk az oltások időpontját és a vakcina típusát igazoló oltási igazolást is. A szigetországba már a második oltás felvételének időpontjától kezdve ellátogathatunk. Ciprus szabályozásához hasonlóan

a második oltás beadása után azonnal útra kelhetünk Horvátországba is

– vagyis már nem szükséges 14 napnak eltelnie a második dózist követően.

A beutazás feltétele a negatív koronavírusteszt

Olaszország, Ausztria, Görögország, Bulgária, Spanyolország és Málta a magyarok legnépszerűbb nyaralási célpontjai között szerepelnek. Mivel azonban ezekkel az országokkal egyelőre nincs kétoldalú megállapodása hazánknak, mindenhol különböző szabályok érvényesek.

Aki az olasz riviéra homokos partjain szeretne sütkérezni, annak negatív koronavírustesztet is vinnie kell majd magával – ennek hiányában tíznapos járványügyi megfigyelésnek és karanténnak veti alá magát Olaszország területén.

A sikeres oltási kampánynak köszönhetően Málta is megnyitotta a turizmusát a világ előtt. A szigetország a külföldiek beutazását szintén negatív koronavírusteszthez köti.

A turistaparadicsom ráadásul azzal csábítja magához az utazókat, hogy akár 200 eurós támogatásban is részesülhetnek a kormánytól.

A Máltai Idegenforgalmi Hivatal 3,5 millió eurót különített el erre a programra.

Nem mindenki tesz különbséget a vakcinák között

A tengerparti nyaralás szerelmesei Görögországban is elkerülhetik a karantént, amennyiben a beoltottságukat okmánnyal igazolják, negatív PCR-tesztet mutatnak be vagy átestek a Covid–19-betegségen.

A görög állam a Magyarországon használt összes vakcinát elfogadja – a második oltás beadását követően viszont várni kell 14 napot az üdülés megkezdéséig.

Görögország is elfogadja az oltási igazolványt a legtöbb oltóanyag esetében
Fotó: NurPhoto/Nicolas Economou

Míg Bulgária – Görögországhoz hasonlóan – nem tesz különbséget aszerint, melyik vakcinával oltották be a magyar állampolgárokat, Spanyolországba már nem mindenki utazhat be az oltási igazolásával itthonról.

Az ibériai ország ugyanis azon külföldiek előtt nyitotta meg a határait, akiket az Európai Gyógyszerügynökség vagy a WHO által jóváhagyott vakcinák valamelyikével oltottak be.

Ebből a felsorolásból tehát kimaradnak azok, akik Szputnyik V-t kaptak, ám negatív teszteredmény birtokában ők is szervezhetik Spanyolországba a vakációjukat.

Ausztria az itthon alkalmazott oltóanyagok közül szintén csak a Pfizer-, az AstraZeneca-, a Moderna- és a Sinopharm-vakcinát fogadja el. Ezek hiányában viszont szomszédunkhoz is ellátogathat az, akinek van negatív koronavírustesztje.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.