időjárás 9°C Árpád 2023. március 31.
logo

Elegük lett a görögöknek a migránsok vandalizmusából

Koren-Karczub Tímea
2021.07.28. 06:10
Elegük lett a görögöknek a migránsok vandalizmusából

A görögországi Malakasza lakói a közelükben található menekültügyi központ bezárását követelik azok után, hogy rendszeresen jelentenek bűncselekményeket a bevándorlók részéről. Az Athéntól negyven kilométerre található, ötszáz lakosú kis közösség tagjai a görög migrációs és menekültügyi minisztériumhoz írt levelükben arra szólították fel a kormányt, hogy helyezze máshova a több ezer bevándorlót, akik nemegyszer követtek már el erőszakos cselekményeket a faluban.

A görögöknek elfogyott a türelmük a bevándorlást illetően
Fotó: Jannisz Szpirunisz/MTI/AP/ilialive.gr

Az Etnosz nevű görög hírlap beszámolója szerint a létesítmény lakói nemrég egy idős férfi házát dobálták meg kövekkel, ami jelentős károkat okozott az ingatlanban, illetve több templomot is megpróbáltak felgyújtani. A lakosok folyamatos vandalizmusról, például a közterületek megrongálásáról, lopásokról, a nők és az idősek ellen elkövetett erőszakról, valamint a higiénés és közegészségügyi szabályok megsértéséről panaszkodnak.

– Malakasza közösségének elfogyott a türelme a bevándorlók befogadását illetően

– számolt be róla levélben a falu polgármestere, Kosztantinosz Licasz. A levél feladója arra is felhívta a figyelmet: nevetséges, hogy egy ilyen kis közösség tartson el csaknem háromezer illegális bevándorlót.

– Ötszáz lakost számláló településünk az utóbbi öt évben egy átlagosan 2600 menekültből álló közösség súlyát cipelte a hátán

– írta a polgármester a létesítmény bezárását és a bevándorlók kitelepítését követelve.

Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök kormánya májusban ismertette azon tervét, miszerint Leszbosz és Híosz szigetére telepítik az országban élő bevándorlókat, miután felépítik az új létesítményeket.

A 2019 nyarán hivatalba lépett konzervatív kormány baloldali elődjéhez képest határozottabban és szigorúbban lép fel az országba áramló migránstömeggel szemben.

Ez azt eredményezte, hogy – az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) adatai szerint – Görögországba 2021-ban eddig 4172 bevándorló érkezett, leginkább Afganisztánból, 2020-ban egész évben 15 696, 2019-ben 74 613 menedékkérő jutott el a görög partokra a szárazföldi és vízi útvonalakon.

Kiriákosz Micotákisz, a konzervatív Új Demokrácia (ND) párt vezetője szigorúan lép fel a migránsáradattal szemben
Fotó: MTI/AP/Thanászisz Sztavrakisz

Jelentősen csökkent az égei-tengeri görög szigeteken lévő migránsok száma is. Június végi tájékoztatás szerint Kósz, Lérosz, Híosz, Számosz és Leszbosz szigeteken már csak 7700 menedékkérő maradt. Tavaly áprilisban számuk még nagyjából negyvenezer volt. Számuk apadása több okra vezethető vissza. Egyrészt az athéni vezetés az utóbbi hónapokban áttelepítette a szárazföldre azokat az embereket, akiknek nagy valószínűséggel el fogják fogadni a menedékkérelmét. Ezzel párhuzamosan viszonylag kevesen keltek át az utóbbi időben a török partokról. A görög kormány ezenfelül megerősítette tengeri és szárazföldi határai ellenőrzését. Nótisz Mitarákisz bevándorlásügyi miniszter június elején ráadásul bejelentette, hogy

Görögország felfüggeszti a menedékkérelmek elbírálását Szomália, Afganisztán, Szíria, Pakisztán és Banglades azon állampolgárait illetően, akik illegálisan, a török partokról jutottak be területére.

Mitarákisz azzal indokolta a lépést, hogy Törökország biztonságos harmadik országnak számít a migránsoknak.

Nótisz Mitarákisz korábban azt nyilatkozta, egy Szomáliától Nagy-Britanniáig terjedő, embercsempészek és civil szervezetek által működtetett csempészhálózat szervezi a bevándorlást Görögországba. A görög kormánnyal heves vitába keveredett nemrég az Aegean Boat Report nevű nem kormányzati szervezet, amely információkat gyűjt és közöl a Törökországból Görögországba tartó bevándorlókról. A szervezetet a görög rendőrség kémkedéssel, illetve azzal vádolja, hogy részt vesz a Görögországba készülő migránsok illegális szállításában. A csoport elutasította a vádakat és bocsánatkérésre szólította fel Athént.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.