Hazaparancsolnák az amerikai cégeket Hszincsiangból

Az amerikai törvények megsértését kockáztatják a Hszincsiangban működő vállalatok.

Magyar Nemzet
2021. 07. 14. 15:18
BLINKEN, Antony; LE DRIAN, Jean-Yves
Párizs, 2021. június 25. Antony Blinken amerikai külügyminiszter beszél a Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszterrel közösen tartott sajtóértekezletén Párizsban 2021. június 25-én. Blinken egyhetes európai körútja során látogatott Franciaországba. MTI/EPA pool/Gonzalo Fuentes Fotó: Gonzalo Fuentes
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A napokban szigorú hangú új figyelmeztetést adott ki az Egyesült Államok azon amerikai cégek számára, amelyek még mindig üzleti tevékenységet folytatnak Kína Hszincsiang tartományában, ahol amerikai és nyugati vádak szerint a pekingi hatóságok népirtást hajtanak végre, kényszermunkát alkalmaznak, és súlyosan megsértik a helyi muzulmán ujgur lakosság emberi jogait. Kína következesen tagadja az állításokat. A washingtoni külügy-, pénzügy-, munkaügyi és kereskedelmi minisztérium, valamint a belbiztonsági hivatal és a kereskedelmi főképviselő irodája által közösen megfogalmazott üzleti tájékoztató felhívja a figyelmet, hogy

azok a vállalkozások és magánszemélyek, amelyek, illetve akik nem hagynak fel üzleti és befektetési tevékenységükkel a térségben, az amerikai törvények megsértését kockáztatják.

Első alkalommal ezeket az aggályokat egy évvel ezelőtt hangoztatták. „A kínai kormány népirtást és emberiség elleni bűntettek követ el Kína észak-nyugati részében” – szögezte le sajtóközleményében Antony Blinken amerikai külügyminiszter.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter megfenyegette Kínát
Fotó: MTI/EPA pool/Gonzalo Fuentes

Múlt pénteken a Fehér Ház további tizennégy kínai vállalatot és más gazdasági társaságot vett fel arra a feketelistára, amelynek szereplői a vádak szerint emberi jogokat sértenek és kémkednek alkalmazottaik után az ujgurok lakta tartományban. E hó elején a párizsi hatóságok olyan ruházati divatmárka-tulajdonosokat vettek elő, mint az Uniqlo, az Inditex, az SMCP textilcég és a Skechers. A társaságok tagadták, hogy tevékenységükkel megsértették volna az emberi jogokat. Emellett az Európai Ujgur Intézet és más aktivistacsoport is panaszkodott, hogy

a textilipari kiskereskedelmi láncok nagymértékben profitálnak a kényszermunkából.

Hszincsiangban összpontosul Kína gyapottermesztésének 85 százaléka, s e területről elégítik ki a világigények 5 százalékát.

Kína a tények elferdítésével, rágalmazással és a belügyeibe való beavatkozással vádolta meg a hét vezető ipari hatalom csoportját (G7), miután a háromnapos angliai júniusi G7-csúcstalálkozón a résztvevők azt ígérték: fellépnek Peking igazságtalan kereskedelmi gyakorlata, az emberi jogok megsértése és a hongkongi demokrácia eltiprása ellen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.