Irak nem tud közbelépni a litván–belarusz migránsválságba

Bagdad közölte: a kormány nem tudja megakadályozni, hogy az irakiak Belaruszba utazzanak.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 07. 31. 9:58
null
Kapciamiestis, 2021. július 14. Illegális bevándorlók a litvániai Druskininkai településen létesített menekülttáborban, Vilniustól 145 km-re délre 2021. július 13-án. Litvánia rendkívüli állapotot rendelt el a szomszédos Fehéroroszországból érkezõ közel-keleti és afrikai migránsok áradata miatt, továbbá elkezdte határzár kialakítását és csapatok telepítését a határra, hogy megállítsa a területére illegálisan belépni akarókat. MTI/AP/Mindaugas Kulbis Fotó: Mindaugas Kulbis
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az iraki kormány pénteken közölte: nem tudja megakadályozni, hogy állampolgárai Belaruszba utazzanak, miután az iraki turisták legálisan beléphetnek a kelet-európai ország területére. Az iraki kormány azután adott ki nyilatkozatot az ügyben, hogy a balti államok elítélték, hogy az utóbbi hetekben irakiak ezrei lépnek be illegálisan Belaruszból Litvánia területére.

– Belarusz lehetővé teszi, hogy iraki turisták legálisan belépjenek a területére, az iraki állam pedig nem akadályozhatja meg, hogy állampolgárai legálisan utazzanak be egy országba

– fogalmazott egy közleményben a nemzetbiztonsági tanács.

Illegális bevándorlók a litvániai Druskininkai településen létesített menekülttáborban, Vilniustól 145 km-re délre 2021. július 13-án Fotó: MTI/AP/Mindaugas Kulbis

A kabinet alá tartozó szerv mindazonáltal annyit elismert, hogy „egyes iraki turistákat megtévesztenek az illegális bevándorlással foglalkozó bűnszervezetek”, s közölte, hogy Irak „kész együttműködni a harcban a nemzetközi szervezett bűnözés” azon formája ellen, amelyet ezeknek a bűnszervezeteknek a tevékenysége képvisel. Bagdad ugyanakkor visszautasította, hogy az Európai Unió bármiféle vizsgálatot végezzen azzal kapcsolatban, hogy Irak engedélyezte-e, hogy repülőjáratok szálljanak fel nemzetközi repülőtereiről, fedélzetükön illegális bevándorlókkal, vagy érintett volt-e bármilyen jogellenes cselekményben.

Szlovákia pénteken 85 ezer euró értékben humanitárius segélyt küldött Litvániának a növekvő mértékű illegális bevándorlás, valamint a koronavírus-járvány elleni fellépéshez – erről a szlovák külügyminisztérium kommunikációs osztálya számolt be a TASR hírügynökségnek. A segélyszállítmányban hálózsákok, lábtörlők, takarók, fűtőberendezések, sátrak, valamint világítóeszközök is vannak. A kommunikációs osztály szerint a segélyszállítmány szállítását akár 75 százalékban is az EU állhatja. Az Európai Unió határ- és partvédelmi ügynöksége (Frontex) pénteken közölte, hogy a kialakult helyzet miatt további erőket küldött a határ litván oldalára, amely egyben az EU külső határa is. Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője szerdán a Twitteren számolt be arról, hogy előző nap egyeztetett Fuád Huszein iraki külügyminiszterrel az ügyben.

A litván hatóságok azzal vádolták Aljakszandr Lukasenka belarusz elnököt és rendszerét, hogy „hibrid háborút” folytat azzal, hogy lehetővé teszi bevándorlóknak a belarusz–litván határ átlépését illegálisan. A két ország közötti határon az idén már több mint háromezren léptek át illegálisan Litvánia területére, míg ez a szám az egész tavalyi év során 74 volt. A litván hatóságok szerint az illegális bevándorlók legtöbbje iraki állampolgár, de a Kongói Demokratikus Köztársaságból, Kamerunból, Guineából és Iránból is érkeztek emberek. Litvánia szerint Belarusz „hibrid háborút” folytat ellene, megtorlás gyanánt, amiért menedékjogot adott belarusz másként gondolkodóknak, köztük Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki vezetőnek.

Frontex-tisztek a határon

Az Európai Unió határ- és partvédelmi ügynöksége (Frontex) száz tisztet telepített Litvániába, hogy támogassa az ország határőrizetét a migráció kezelésében. A Frontex pénteki közleményében hangsúlyozta, a gyors segítségnyújtást az indokolja, hogy a Belarusszal közös határszakaszán, ami az Európai Unió külső határa is egyben, fokozott nyomás nehezedik Litvániára. A helyi hatóságok kérésére a Frontex a száz tiszt mellett, harminc járőrautót és két helikoptert telepít Litvániába. Borrell péntek esti közleményében hangsúlyozta: elfogadhatatlan emberek politikai céllal történő felhasználása, mindez sérti az alapvető európai értékeket és elveket. A politikus közölte, az EU és tagállamai a Belaruszból az unió területére irányuló, folyamatosan erősödő illegális migráció kezelésével kapcsolatban megőrzik az EU külső határainak integritását. Az EU mérlegelni fogja korlátozó intézkedések bevezetését az embercsempészekkel, illetve azokkal szemben, akik visszaélnek az emberi jogokkal, vagy más módon vesznek részt az emberkereskedelemben. Borrell kijelentette: akiknek nincs joga az Európai Unió területén maradni, azokat vissza kell küldeni származási országukba.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.