Kiújult a Nikola Tesla származásáról szóló szerb–horvát vita

Kiújult az évtizedek óta tartó vita Szerbia és Horvátország között Nikola Tesla származásáról, miután a horvát kormány közölte: 2023-tól bevezetné az eurót, és annak egyik érméjére – egy szavazás eredményeképpen – éppen Tesla arcképét tennék. Tesla élete nagy részét az Egyesült Államokban töltötte, csak egyszer járt Belgrádban, de végrendeletével jelezhette valódi hovatartozását.

Tóth Péter (Vajdaság)
2021. 07. 23. 16:44
null
Forrás: Forrás: Wikipedia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ember sorsát, halála után pedig még az emlékezetét is sokban befolyásolja az, hogy mely nemzet tagjaként és melyik területen látja meg a napvilágot. Nikola Tesla – a 20. század egyik legnagyobb feltalálója – származásáról Szerbiában és Horvátországban, illetve a szerbek és a horvátok között évtizedek óta vita folyik.

Mindkét ország a sajátjának tekinti a huszadik század egyik legnagyobb géniuszát.

A dolog pikantériája, hogy Tesla szerb család sarjaként az Osztrák–Magyar Monarchia horvát részén született, egyetemre Grazban járt, azt követően élt Budapesten és Mariborban is, majd Puskás Tivadar ajánlásával Párizsba, onnan végül az Egyesült Államokba távozott. Édesapja, Milutin Tesla európai műveltségű ortodox pap, édesanyja, Georgina Mandics szintén szerb lelkészi család sarja volt. A többfázisú villamos hálózat, a váltakozóáramú motor, az energia vezeték nélküli továbbítása, az energiatakarékos világítás, a távirányítás, a nagyfrekvenciás elektroterápiás készülékek, a napenergia-erőmű és más megújuló energiaforrással működő berendezések, valamint a rádió feltalálása is a nevéhez köthető. Életében 146 szabadalmat jegyeztek be a neve alatt (ebből 112-t az USA-ban). Róla nevezték el a mágneses indukció SI-mértékegységét is. Munkássága jelentősen hozzájárult a második ipari forradalomhoz.

Forrás: Wikipedia

Tesla elképzelése szerint az univerzum tele van hasznosítható és soha el nem fogyó energiával, amely bárhol megcsapolható, és ez „sokkal egyszerűbb, semmint bárki is feltételezné”. A teljesen elüzletesedett 20. században azonban Tesla számára a körülmények nem tették lehetővé, hogy ezt az emberiség hasznára fordítsa. Szegényen halt meg egy hotelszobában. Ortodox etikán szocializálódott egyénisége nem alkalmazkodott a mindent pénzzé tenni akaró amerikai felfogáshoz. Kevés közeli barátainak egyike volt Mark Twain, akivel megosztotta intuitív tudományos felismeréseit, futurista elképzeléseit.

A szerbek és horvátok közötti vita most amiatt lángolt fel ismét, mert a horvát kormány 2023-tól bevezetné az eurót, és annak egyik érméjére – egy szavazás eredményére hivatkozva – éppen Tesla arcképét tennék. Miközben az euróbankjegyek minden tagállamban egységesen néznek ki, az érméken az egyes államok megjeleníthetik saját híres alakjaikat és jelképeiket. Az eredeti tervek szerint az 50, 20 és 10 eurócentesen Dubrovnik látképe lett volna. Azonban egy több mint ötvenezer ember megkérdezésével készített felmérésen a többség nemet mondott erre. Dubrovnik helyett a megkérdezettek Nikola Teslát választották, mivel az akkor Magyarországhoz tartozó Horvát-Szlavónországban született fizikus és feltalálót ők is a magukénak tartják.

Tesla kapcsán szerb részről már Magyarországot is kritikák érték, mert a magyar tankönyvekben a feltaláló horvátként szerepel.

Ugyanakkor róla nevezték el a budapesti szerb kisebbség gimnáziumát. A horvátok szerint Tesla horvát területen született, Szerbiával nem volt kapcsolata. A szerbek pedig arra hivatkoznak, hogy Tesla likai-krbavai szerb családba született. Ezek miatt évek óta zajlik a vita Zágráb és Belgrád között. Maga Tesla csak egyszer járt Belgrádban, és néhány órát töltött ott, de a szerb főváros repülőtere a nevét viseli, ott vannak a hamvai is. Már a hónap elején is felkavarta az állóvizet Elon Musk is, a Tesla cég tulajdonosa, amikor vállalata névadójának származásáról tett közzé kommentárt a Twitteren. Ahhoz a bejegyzéshez írt, amely arról szólt, hogy a cég egyik gépkocsimodellje vezeti a horvátországi piacokat. „Nikola Tesla Horvátországban született” – írta, de zárójelben megjegyezte, hogy szülei szerbek voltak.

A Szerb Nemzeti Bank szerint a horvátok szándéka, hogy Tesla legyen az eurócenten, a szerb nép kulturális és tudományos örökségének kisajátítása, tekintettel arra, hogy Tesla egész életében szerb nemzetiségűnek vallotta magát. A szerb érvek mellett az is szólhat, hogy míg Tesla élete nagy részét az Egyesült Államokban töltötte, végrendelete értelmében halála után hamvait, személyes tárgyait, könyveit és dokumentumait Belgrádba szállították, ahol múzeumot nyitottak életművének. Tesla ezzel a végrendelettel jelezhette valódi hovatartozását.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.