Litvániában mutatott erőt Charles Michel

Az Európai Tanács elnöke a vizitjével egyszerre üzent Belarusznak és Oroszországnak.

2021. 07. 06. 18:18
Charles Michel
Chalres Michel és Szvjatlana Cihanouszkaja belarusz ellenzéki vezető. Fotó: PETRAS MALUKAS Forrás: .PETRAS MALUKAS / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Számíthatnak arra, hogy az Európai Unió több támogatást nyújt Litvánia és lakói számára – jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a litván–belarusz határnál. A politikus Vilniusba látogatott, ahol többek között az illegális migrációról tárgyalt Gitanas Nausėda litván és Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

A találkozóra azért is került sor, mert pár nappal ezelőtt könnygázt és egyéb kényszerítő eszközöket kellett bevetnie a litván határőrségnek a szomszédos Belaruszból behatoló erőszakos, illegális bevándorlókkal szemben. Az Európai Tanács elnöke kijelentette, hogy elítélendő minden kísérlet az illegális migráció eszközzé tételére annak érdekében, hogy nyomást gyakoroljanak az Európai Unió tagállamaira. Ezzel kapcsolatban május végén Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök úgy fogalmazott: ugyan országa akadályt képez a kábítószer-csempészet és az illegális migráció útjában, de ha a Nyugat nem hagy fel a nyomásgyakorlással, a belarusz hatóságok el fognak gondolkodni azon, hogy érdemes-e ezt a tevékenységet folytatniuk. Litvánia Minszket azzal vádolja, hogy szándékosan enged át a határán migránsokat.

Úgy tudni, a balti országban az év eleje óta ezen a határszakaszon több mint 1200 migránst állítottak meg az előző évi nagyjából ötvenhez képest.

Hírügynökségi jelentések szerint a Belarusz felől érkező határsértők zöme iraki állampolgár volt, vagy olyan, aki irakinak mondta magát, de nem volt semmilyen személyazonosító okmánya. Emellett irániak, szíriaiak és kis számban belarusz állampolgárok is voltak köztük. Bár Ingrida Šimonytė litván miniszterelnök óvott a helyzet „túldramatizálásától”, a migránsválság miatt az országban rendkívüli helyzetet rendelt el.

– Szilárdan kiálltunk Belarusz népéért, és továbbra is így fogunk tenni – fogalmazott az Európai Tanács elnöke, miután vilniusi látogatásán találkozott Szvjatlana Cihanouszkaja belarusz ellenzéki vezetővel is. A megbeszélés egy nappal azután történt, miután kiderült: Litvániában akkreditálták a Szvjatlana Cihanouszkaja vezette belarusz ellenzéki képviseletet. – Ez a státusz azt jelenti, hogy a belarusz népnek lesz egy képviselete egy uniós tagállamban – örvendezett az ellenzéki vezető. Az Európai Tanács elnökének litvániai vizitje, valamint találkozója Szvjatlana Cihanouszkajával egyfajta erődemonstrációnak is beillik, miután múlt héten Minszk bejelentette, hogy kilép az úgynevezett keleti partnerség programból, és ellenszankciókkal sújt több uniós tisztségviselőt.

Charles Michel és Szvjatlana Cihanouszkaja belarusz ellenzéki vezető.
Fotó: AFP/Petras Malukas

De egyúttal Moszkvának is üzent. Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott tárgyalása után Charles Michel a Twitter-bejegyzésében úgy fogalmazott: Ukrajna szuverenitásának és területi integritásának támogatása rendíthetetlen, és az EU rendkívül fontosnak tartja a Kijevvel fenntartott kapcsolatait. Az ukrán média híradása szerint egyébként tegnap Íjgyártó István kijevi nagykövet egy interjúban úgy fogalmazott, Magyarország is támogatja az ukránok uniós integrációját, de a Nyugat-Balkán ebben elsőbbséget élvez.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.