Malajziában fehér zászló az éhezők segélykiáltása

Fehér zászlót lengetnek az ablakokban a rászorulók Malajziában, ezzel jelezve, hogy élelmiszerre vagy segítségre van szükségük a kijárási korlátozás idején. A kezdeményezés a közösségi médiából indult és számos vállalkozás, híresség és szervezet beállt mögé, noha néhány politikus propagandának és a kormány aláásásának tartja a megmozdulást.

2021. 07. 05. 21:11
Malajzia
Egy 45 éves autótisztító, aki a járvány miatt veszítette el munkáját, zászlóval kér segítséget. Fotó: REUTERS/Lim Huey Teng
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az éhezők fehér zászlókat kezdtek lengetni ablakaikban a hétvégén Kuala Lumpurban, Malajzia fővárosában, ezzel jelezve, hogy segítségre, élelmiszerre van szükségük a szombaton még szigorúbbá vált kijárási tilalom idején. A közösségi médiából indult felhívás sokakhoz eljutott, így már rövid idő alatt is több száz családon tudtak segíteni azok a segélyszervezetek, magánemberek, hírességek és vállalkozások, akik beálltak a kezdeményezés mögé.

Segítséget kapott például az az egyedülálló anya és lánya, akik napokon keresztül csak kekszen éltek vagy azok a családok, akik a koronavírus és a kijárási korlátozás miatt elveszítették a munkájukat és dönteniük kellett, hogy a kevés állami támogatást a lakbér befizetésére vagy élelmiszer-vásárlásra költik.

A fehér zászlós kezdeményezés a múlt héten jelent meg a Facebookon és a Twitteren, amelyet részben Nik Faizah Nik Othman aktivista indított el, arra bátorítva az embereket, hogy merjenek segítséget kérni. „Szomorúsággal töltött el az a sok öngyilkosság, ami az elmúlt időszakban történt. Ezeknek nem szabadna megtörténniük és valami sokkal rosszabb történhet az országgal, ha ezt a problémát elhanyagoljuk” – nyilatkozta a CNA szingapúri hírcsatornának.

A rendőrség jelentése szerint az idei év első öt hónapjában 468 öngyilkosságot regisztráltak, amely a tavalyi évi 631 vagy a 2019-es 609 esetéhez képest jelentős növekedést jelentett.

Egy 45 éves autótisztító, aki a járvány miatt veszítette el munkáját, zászlóval kér segítséget.
Fotó: REUTERS/Lim Huey Teng

Azonban nem mindenki támogatja a fehér zászlós kezdeményezést. Kedah állam első minisztere, Muhammad Sanusi Md Nor szerint az állam nem fogja figyelembe venni a fehér zászlót lengetőket. – Az állam csak azokat fogja megsegíteni, akik azt a hivatalosan csatornákon kérik – nyilatkozta egy helyi napilapnak. A Maláj Iszlám Párt (PAS) politikusa hozzátette szerinte ez az egész fehér zászlós kezdeményezés csak egy propaganda, amely azt a látszatot kelti, hogy a kormány megbukott a társadalom szemében. Ugyancsak az iszlám párt politikusa Nik Mohamad Abduh Facebook-profilján arra bátorította az embereket, hogy

„Ne a megadást szimbolizáló fehér zászlót lengessék, hanem emeljék az égbe a kezüket és imádkozzanak Allahhoz.”

 

Muzulmán nõk imádkoznak egymástól biztonságos távolságra a malajziai Putrajaya egyik mecsetjében
Fotó: Fazry Ismail/MTI/EPA

A maláj kormány június végén jelentette be helyreállítási csomagját, 150 millió maláj ringgit értékben (közel 11 ezermilliárd forint), amelyet a járvány megfékezésére, a lakosság és a vállalkozások megsegítésére fordítanak a következő hónapokban. Malajziában június elején ugyan csökkent az új koronavírus-fertőzöttek száma, de a hónap végére, a korlátozások – nem létszükségletű üzletek bezárása, távmunka támogatása, utazási korlátozások, távolságtartás – ellenére újra emelkedni kezdtek. Erre válaszul a kormány szombaton a sűrűbben lakott területeken további szigorításokat rendelt el, így bevezették az este nyolcórás kijárási tilalmat is. Vasárnap több, mint hatezer új fertőzöttet azonosítottak, amely beleillett az elmúlt napok trendjébe. A lakosság kevesebb, mint nyolc százaléka teljesen beoltott és 19 százalék kapott legalább egy oltóanyagot.

Amíg hazánkban és néhány országban egyre inkább csökkennek a járvánnyal kapcsolatos intézkedések, addig a délkelet-ázsiai térségben növekszik. Malajzia mellett például Indonéziában is súlyos a helyzet, itt naponta átlagosan 25 ezer új beteget jelentenek, amely következtében a kórházak megteltek, így sok beteget elküldenek. Bandung városában hétfőn pedig két kórház is jelezte, hogy kifogytak az orvosi oxigénből. Az ország lakosságának 5,1 százaléka teljesen beoltott, míg 11,7 százalék kapott legalább egy adag oltóanyagot a legfrissebb jelentés szerint.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.