Tárgyalásokat kezd Spanyolország és Marokkó kétoldalú kapcsolataik teljes felülvizsgálatáról

Százezer tagot vesztett tavaly a Svéd Egyház, de továbbra is kitart a korlátlan migráció mellett · Finnországban van a legtöbb vízbefulladásos haláleset · Belgium a tabukat akarja ledönteni a nyilvános szoptatásra tervezett baba-mama padokkal · Spanyolország és Marokkó tárgyalásokat kezd kétoldalú kapcsolataik teljes felülvizsgálatáról.

Forrás: MEDIAWORKS2021. 07. 28. 17:55
null
Ceuta, 2021. május 19. Marokkói illegális bevándorlók másznak át a Marokkó területébe ékelõdõ észak-afrikai spanyol enklávé, Ceuta határkerítésén 2021. május 18-án. Egy nap alatt több mint hatezren jutottak be illegálisan Marokkóból Ceuta területére. Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök bejelentette, hogy minden szükséges eszközzel megvédi Spanyolország területi integritását, határait, amelyek egyúttal az Európai Unió külsõ határai is. MTI/EPA-EFE/Dzsalal Morcsidi Fotó: Dzsalal Morcsidi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Százezer tagot vesztett tavaly a Svéd Egyház, de továbbra is kitart a korlátlan migráció mellett

Sokan csalódottak a legnagyobb svédországi egyház tevékenységében, 2020-ban saját statisztikájuk szerint, 94 769-en hagyták el az egykori állami egyházat. A Samnytt internetes hírportál szerint a Svéd Egyház (Svenska Kyrka) Antje Jackelén jelenlegi érsek vezetése alatt egyre inkább a bevándorlás és az iszlamizáció feltétel nélküli támogatójává és segítőjévé vált. A lap emlékeztet olyan esetekre, amikor az egyház papjai illegálisan bújtattak elítélt és kiutasított migránsokat, valamint arra, hogy Jackelén egyik legközelebbi munkatársa, Jakob Wirén szerint Mohammedet a keresztényeknek is prófétának kell tekinteniük, amiről könyvet is írt. Az egyház most csatlakozott egy olyan kampányhoz, amely Európa-szerte a nyitott határok és a migránsok fokozottabb befogadása mellett érvel, többek között két malmői templom előtt is fotókiállítást rendeztek, melyek őszig láthatóak lesznek.

Forrás: Samnytt

Finnországban van a legtöbb vízbefulladásos haláleset

Idén január és június között eddig 68 ember fulladt vízbe Finnországban, amivel éllovasnak számít Európában az 5,5 milliós, természetes vizekben gazdag ország. A Finn Úszásoktatási és Életmentő Szövetség aggodalmát fejezte ki az úszásoktatás hiányosságai miatt. Már a koronavírus-járvány előtt is csökkent az elérhető kurzusuk száma, és az önkormányzatok is kevés forrást biztosítanak a vízben bekövetkező balesetek megelőzésére.

A WHO szerint évente 236 ezer ember fullad vízbe világszerte. A legtöbb ilyen baleset az ötéves kor alatti gyermekekkel történik, ugyanakkor Finnországban nagyon sok férfit is érint az ilyen jellegű baleset.

Forrás: YLE

Belgium a tabukat akarja ledönteni a nyilvános szoptatásra tervezett baba-mama padokkal

Belgiumban a nyilvános anyatejes szoptatást övező tabukat szeretnék ledönteni azzal a baba-mama paddal, amelyet a nyugat-flandriai település, Kortrijk főterén állítottak fel a kismamák és gyermekeik számára. Belgiumban a nyilvános anyatejes szoptatást ugyan törvény védi – azaz a kismama feljelentést tehet, ha a gyermeke szoptatását bárki kifogásolja vagy megakadályozza – a belga társadalom, és az érintett kismamák egy jelentős része is mégis, továbbra is tabuként tekint erre a természetes aktusra.

A baba-mama padot az Elvie, a kifejezetten nők számára egészségügyi termékeket gyártó vállalat készítette formatervezője, Leda Devoldere közreműködésével. A padon a kismama mellett mások is helyet foglalhatnak (például az apuka), a baba számára pedig kialakítottak egy külön pihenő-pelenkázó részt is. Az első nyilvános szoptatópadot továbbiak követik majd, az anyák a gyermekeik számára zavartalan táplálást biztosító helyszínekről elektronikus térképen is tájékozódhatnak.

Forrás: The Brussels Times

Spanyolország és Marokkó tárgyalásokat kezd kétoldalú kapcsolataik teljes felülvizsgálatáról

Már több mint két hónap telt el azóta, hogy Marokkó 10 ezer illegális bevándorlót szabadított rá Ceutára azért, mert a spanyol külügyminiszter engedélyezte, hogy Rabat ellenségét, a nyugat-szaharai országok függetlenségéért küzdő Brahim Ghalit Spanyolországba szállítsák gyógykezelésre. Pedro Sánchez miniszterelnök a történtek miatt menesztette a tárcavezetőt, Arancha González Layát, helyére pedig José Manuel Albarest helyezte, aki már megkezdte nemzetközi diplomáciai körútját, melynek részeként Marokkóba is ellátogat. Az ‘El País’ információi szerint, bár látszólag nem történik semmi a két ország között, valójában komoly egyeztetések folynak a háttérben az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője, Josep Borrell közvetítésével. Hogy a további konfliktust elkerüljék, Spanyolország a két ország közötti kétoldalú kapcsolatok teljes felülvizsgálatát javasolta. Ennek részeként rövidesen eldőlhet, hogy a két spanyol exklávé, Ceuta és Melilla kapcsolatát szorosabbra fűzik-e az EU-val, kérvényezve felvételüket a Schengeni-övezetbe, vagy Marokkó belemegy a viszony rendezésébe és közösen dolgozik tovább Madriddal a térség jólétéért.

Forrás: El Pais

Borítókép: Marokkói illegális bevándorlók másznak át a Marokkó területébe ékelődő észak-afrikai spanyol enklávé, Ceuta határkerítésén. Fotó: MTI/EPA-EFE/Dzsalal Morcsidi.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.