Vizsgálat indult a Brüsszelben éhségsztrájkoló migránsok ügyében

Az európai országok rontják Spanyolország turisztikai besorolását · Olaszország halad az eutanázia legalizálása felé · Folytatódik a francia serdülő lányok erőszakos körülmetélése a vakációnak hitt nyári utazások során · Vizsgálatot indított az ENSZ a Brüsszelben éhségsztrájkoló illegális migránsok ügyében.

Magyar Nemzet
2021. 07. 09. 18:00
null
Brüsszel, 2018. június 15. Migránsok csoportjának egyik tagja a brüsszeli bevándorlási hivatal elõtti Maximilien Parkban 2018. június 15-én. (MTI/EPA/Stephanie Lecocq) Fotó: Stephanie Lecocq
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az európai országok rontják Spanyolország turisztikai besorolását

Franciaország és Belgium azt javasolja állampolgárainak, hogy kerüljék el az ibériai országot. Németország is utalást tett rá, hogy hamarosan ismét a kockázatos országok közé sorolja a spanyolokat a fiatalok körében kirobbant ötödik hullám miatt. A kormány attól tart, hogy a rossz járványügyi adatok miatt az EU legtöbb országa karanténkötelezettséget fog bevezetni a Spanyolországból érkezőkkel szemben. Reyes Mayoro turisztikai miniszter azt kérte az uniós államfőktől, hogy ne bélyegezzék meg Spanyolországot, mert a kormány nagyon komoly erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy biztonságossá tegye a turisztikai célú utazásokat. Úgy véli: egy ország epidemiológiai helyzetét nem lehet kizárólag a százezer főre jutó esetszámmal mérni. Pedro Sánchez miniszterelnök mindenkit nyugalomra intett. Azt mondta: az autonóm régiók már dolgoznak azon, hogy meghajlítsák a járványgörbét, melynek érdekében újra bezárják az éjszakai szórakozóhelyeket, a gócpontok kialakulásának legfőbb központjait.

Forrás: 20 minutos

Olaszország halad az eutanázia legalizálása felé

Több éve próbálják elérni Olaszországban a halálhoz segítés jogát. A római parlament képviselőházának bizottsága szerdán elfogadta az eutanáziáról szóló törvényjavaslat alapszövegét. Nincs egyetértés a kérdésben a kormánykoalíciós erők között. A baloldali Demokrata Párt, az Öt Csillag Mozgalom, valamint a kisebb baloldali pártok támogatták, míg a jobboldali Liga és aHajrá, Olaszország elutasította a kezdeményezést. Az Olaszország Fivérei ellenzéki párt is ellenvetését fejezte ki.

Június eleje óta zajlik országszerte az aláírásgyűjtés, referendum kiírására. Marco Cappato és Filomena Gallo, a referendum kezdeményezői azon betegek szenvedésére hivatkoznak, akik állapota visszafordíthatatlan.

Forrás: il Fatto Qoutidiano, la Repubblica, Corriere della Serra

Folytatódik a francia serdülő lányok erőszakos körülmetélése a vakációnak hitt nyári utazások során

A már Franciaországban született, de afrikai bevándorló hátterű fiatal lányok közül sokan úgy indulnak el minden évben Franciaországból a nyári iskolaszünetre a szüleik és nagyszüleik afrikai hazájába, hogy azt hiszik, nyári vakációra mennek. Ehelyett az afrikai muzulmán országokba érkezve – például Egyiptomba, Szudánba, Szomáliába, Maliba, Guineába – a gyanútlan tinédzsereket tudtuk és akaratuk ellenére alávetik az afrikai hagyományok szerint még mindig kötelező női körülmetélésnek: törzsi rítus közben eltávolítják a klitoriszukat.

Az Afrikába a nyári vakáció ürügyével utaztatott lányok némelyike megmenekül a csonkítás elől a Franciaországban a női körülmetélés ellen edukációs programokat szervező jogvédő szervezet, az Excision, parlons-en! (Beszéljünk a női körülmetélésről) segítségével. A jogvédő csoport adatai szerint azonban még mindig 125 ezer olyan fiatal nő él Franciaországban, akinek a muzulmán vallási előírások miatt családja eltávolíttatta a klitoriszát.

Forrás: Marianne

Vizsgálatot indított az ENSZ a Brüsszelben éhségsztrájkoló migránsok ügyében

Az Egyesült Nemzetek Szervezete beavatkozik a Brüsszelben hetek óta éhségsztrájkot folytató és egyben a belga kormányt zsaroló migránsok ügyébe: a nemzetközi szervezet vizsgálatot indított annak megállapítására, hogy a zsarolásnak hónapok óta ellenálló bevándorlásügyi miniszter, Sammy Mahdi és a belga kormány megsérti-e az illegálisan az országban tartózkodók emberi jogait. A május 23-án a brüsszeli Béguinage-i Keresztelő Szent János-templomban éhségsztrájkba kezdő illegális bevándorlók egy kisebb csoportjához egyre több, akár kitoloncolásra is ítélt migráns csatlakozott, a tiltakozók száma végül elérte a 350 főt. A megnövekedett létszám miatt a katolikus templomon kívül a belga főváros egyeteme is elszállásolja már a belga kormánytól letelepedési és munkavállalási engedélyt követelő tömeget. Néhány migráns a száját is bevarrta, hogy a közvéleménynek így bizonyítsa be: valóban nem vesz magához ételt.

A belga kormány álláspontja azonban változatlan: nem ad kollektív, azaz minden sztrájkoló migránsnak engedélyt a letelepedésre, hanem az ország hatályban lévő törvényei és kritériumai szerint fogja továbbra is elbírálni a jogosultságot, és kéri a migránsokat a belga törvények tiszteletben tartására.

Forrás: The Brussels Times

Borítókép: Migránsok csoportjának egyik tagja a brüsszeli bevándorlási hivatal előtti Maximilien Parkban (Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.