A kis balti állam felbőszítette az ázsiai birodalmat

Tajvan státusának kérdése miatt alakult ki diplomáciai vita Vilnius és Peking között.

2021. 08. 10. 15:47
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már a következő lépéseinket tervezzük

– reagált szűkszavúan Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter kedden arra, hogy Pekingben bejelentették: visszahívják vilniusi nagykövetüket, s arra szólítják fel Litvániát, hívja vissza saját pekingi nagykövetét is.

 

A két ország közötti viszály azután mérgesedett el, hogy a balti állam kormánya engedélyezte Tajvannak képviseleti iroda megnyitását Vilniusban. A Kína által saját területének tekintett, de gyakorlatilag független Tajvan a világ több mint hetven országában – így Magyarországon is – rendelkezik gazdasági és kulturális kirendeltséggel, amelyek de facto nagykövetségek, de Tajvan helyett a főváros, Tajpej nevét használják. (A tokiói olimpiai játékokon is Kínai Tajpej néven szerepeltek a sziget sportolói.) A Litvániába tervezett iroda lenne az első Európában, amelynek neve a sziget nevét viseli. Litvánia idén szintén bejelentette, hogy képviseleti irodát tervez létrehozni Tajvanon, és koronavírus elleni vakcinákat adományozott a szigetországnak.

 

A világon egyetlen Kína létezik csupán, a Kínai Népköztársaság kormánya pedig az egyetlen, Kína egészét törvényesen irányító kormányzat

– áll a pekingi külügyminisztérium Litvániát elítélő közleményében. Hangsúlyozták: Peking kétoldalú kapcsolatainak politikai alapja, hogy az adott ország elismerje az „egy Kína elvet”.

 

Megkaptuk az üzenetet, de a mi üzenetünk az, hogy Litvánia a saját politikáját folytatja ez ügyben

– hangoztatta Gabrielius Landsbergis. Az amerikai–kínai viszály kiéleződése óta számos – főleg az Egyesült Államokkal szoros kapcsolatot ápoló – uniós tagállam került összetűzésbe Pekinggel, többek között azáltal, hogy korlátozzák kínai vállalatok részvételét az 5G telekommunikációs hálózatok kiépítésében. A vilniusi kormány az utóbbi években hangosan bírálta Kínát például a muszlim ujgur közösségével való bánásmódja és a hongkongi események miatt.

 

Tajvan mindössze tizenöt országgal tart fent hivatalos diplomáciai kapcsolatokat, többek között Nicaraguával, Paraguayjal, a Szentszékkel és olyan kis országokkal, mint Tuvalu, Nauru vagy a Marshall-szigetek. A sziget az elmúlt években több szövetségesét is elvesztette, akik úgy döntöttek: inkább Pekinggel tartanak fent hivatalos diplomáciai kapcsolatokat. Idén februárban például a dél-amerikai Guyana döntött úgy, hogy engedélyezi Tajvan számára képviseleti iroda megnyitását, de egy nappal később elállt az alkutól – írja a Reuters hírügynökség. Tajpejben úgy vélik, Peking nyomásgyakorlás áll a történtek mögött.

 

Borítókép: Kínai zászló lóg a vilniusi kínai nagykövetség épületén
Fotó: MTI/EPA/Valda Kalnina

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.