Hatalmas ásványkincs hullott a tálibok ölébe

Afganisztán kielégítheti a fél világ e-akkumulátorigényét.

Mártonffy Attila
2021. 08. 18. 15:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eddig a tálibok jobbára ópium- és heroinkereskedelemből éltek, ám most, hogy már – másodjára is – egész Afganisztán az övék lett, rá kell ébredniük, hogy a nyugat jelentős pénzügyi és geopolitikai előnyhöz juttatta őket, ugyanis hatalmas ásványvagyonon ülnek, amire a szomszédok máris fenik a fogukat. 

2010-ben amerikai katonai és geológiai szakértők arra a konklúzióra jutottak, hogy a világ egyik legszegényebb országának számító Afganisztán ezermilliárd dollár értékű, rézből, vasból, lítiumból, kobaltból és ritka földfémekből álló ásványkészlet felett rendelkezik.

A rá következő évtizedben ez a készlet jórészt kiaknázatlan maradt az országban uralkodó kaotikus állapotok miatt. Közben azonban a szóban forgó ásványok értéke az egekbe szökött a zöldenergia utáni hajsza jegyében, úgyhogy az afgán kormány 2017-es jelentése már háromezer milliárd dollárra becsülte az ország ásványkincsének értékét, beleértve a fosszilis energiahordozókat is. Az elektromos autók, laptopok és mobiltelefonok akkumulátorainak alapanyagául szolgáló lítium iránt évi húsz százalékkal nő a kereslet – évekkel korábban ez a növekmény még csak 5-6 százalék volt. 

A Pentagon becslése szerint Afganisztán lítiumkészlete felérhet a világ élvonalába sorolt Bolíviáéval is. 

A rézből is alaposan lehet profitálni, pláne a Covid-járvány utáni gazdasági fellendülésben: a fém iránti kereslet 43 százalékkal nőtt tavaly óta. Afganisztán ásványvagyonának negyedét pedig a réz adja – írja a Deutsche Welle német hírportál.

Miközben a nyugat teli szájjal óvja a világot az ismételten hatalomra kerülő tálibokkal való üzleteléstől, Kínának, Oroszországnak és Pakisztánnak nem derogál a gazdasági együttműködés, különösen ha ezzel tovább alázhatják az Egyesült Államokat és az Európai Uniót az Afganisztán feletti bénázás miatt. Különösen a fél világot ipari termékekkel ellátó Kína feni a fogát, mivel már most is a háború tépte ország legnagyobb külföldi befektetőjének számít, s meg is van minden esélye arra, hogy az első helyen álljon a leendő Afganisztáni Iszlám Emirátus újjáépítéséért folytatott versenyben, nem utolsósorban az ásványvagyon kiaknázásában. 

A jövő útját kezdte kikövezni a múlt hónapban létrejött találkozó is Vang Ji (Wang Yi) kínai külügyminiszter és a napokban Kabulban hosszú évek után ismét feltűnő Abdul Ghani Baradar, a tálibok vezetőhelyettese között. 

Az utóbbi reményét fejezte ki, hogy Kína nagyobb szerepet fog játszani Afganisztán újjáépítésében.

Borítókép: Tálib harcosok az afganisztáni fővárostól, Kabultól délre fekvő Kandahrban 2021. augusztus 15-én. Fotó: MTI/EPA/STRINGER

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.