Lapozó: Közösen szervezi meg a kiskorú migránsok hazaszállítását Spanyolország és Marokkó

Milliárdos TB-csalásban ítéltek el egy bűnszervezetet Svédországban · A „sokféleségre” nevelést követeli az iskolákban Spanyolország LMBTQ-társadalma · Járványügyi felhatalmazásának meghosszabbítását kéri a svéd kormány · Közösen szervezi meg a kiskorú migránsok hazaszállítását Spanyolország és Marokkó.

2021. 08. 13. 12:31
null
Algeciras, 2020. július 31. Afrikából Európába igyekvõ illegális bevándorlók várakoznak, miután a dél-spanyolországi Algeciras kikötõjébe érkeztek 2020. július 31-én. A spanyol tengeri mentõszolgálat egyik hajója ötvenhárom migránst vett fedélzetére és szállított Spanyolországba. MTI/EPA/EFE/A. Carrasco Ragel Fotó: A. Carrasco Ragel
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Milliárdos TB-csalásban ítéltek el egy bűnszervezetet Svédországban 

 

Tíz hónap és hét és fél év letöltendő börtönbüntetést kapott Svédország eddigi egyik legnagyobb társadalombiztosítási csalásában elítélt 14 ember. Egy 33 éves göteborgi nő és szülei, valamint egy egészségügyi asszisztenciát végző cég alkalmazottai, bűnszervezetben összesen negyvenmillió koronával (1,4 milliárd forint) károsították meg a svéd TB-t (Försäkringskassan) és a göteborgi önkormányzatot. A vád szerint a nő súlyosan mozgáskorlátozottnak tettette magát, amihez hamis orvosi papírokat használt fel, így ő és családja jogosulatlanul vett fel járadékokat, költségtérítéseket, illetve vett igénybe különböző asszisztencia-szolgáltatásokat, amelyek többségét a szolgáltató cég nem végezte el, de felvette érte a munkadíjat. Az ügyészség több olyan felvételt is bemutatott, ahol az asszony segédeszköz nélkül jár és vásárol. A csalássorozat 2010 és 2020 között történt, és összesen 22 embert gyanúsítottak meg, többségüket el is ítélték, a börtönbüntetés mellett az okozott kár megtérítésre is kötelezték a csalókat.

 

Forrás: Aftonbladet

 

A „sokféleségre” nevelést követeli az iskolákban Spanyolország LMBTQ-társadalma 

 

A fiatal homo-, transz- és biszexuálisok, valamint leszbikusok szervezete a spanyol fiatalok oktatáson keresztüli “beoltását” követeli az LMBTQ-fóbia ellen. Úgy vélik, hogy mivel 2015 és 2019 között 64 százalékkal emelkedett a gyűlölet-bűncselekmények száma Spanyolországban, ezért égető szükség van arra, hogy mihamarabb megkezdjék a gyerekek és a fiatalok sokszínűségre nevelését az oktatási intézményekben, mert csak így lehet útját állni az erőszakos eseményeknek. Az elmúlt hetekben súlyos támadások történtek szerte Spanyolországban a különböző kategóriákba sorolható emberekkel szemben. A Coruñában halálra vertek egy fiatal meleg fiút, ezen kívül több, homoszexuálisokkal szemben elkövetett támadást is bejelentettek a rendőrségen, a legtöbb könnyű sérülésekkel, például orrtöréssel járt. Az LMBTQ-társadalom követelései hamarosan célba érhetnek, ugyanis a spanyol kormány a napokban jelentette be, hogy teljes oktatási reformot hajt végre a 2022–2023-as tanévben és előtérbe helyezi a gyerekek emocionális eszközökkel történő tanítását, melynek során eltüntetik az erőszakot, a diszkriminációt és a nemekkel kapcsolatos elévült fogalmakat az iskolákból.

 

Forrás: europa press, 20minutos

 

Járványügyi felhatalmazásának meghosszabbítását kéri a svéd kormány 

 

– A fertőzés terjedése már nem mondható alacsony szintűnek Svédországban – közölte a miniszterelnök, ezért a kormány javaslatot terjeszt be, hogy 2022 januárjáig hosszabbítsa meg a Riksdag (parlament) a kormány különleges járványügyi felhatalmazását. Stefan Löfven hangsúlyozta, nem a szigorítások meghosszabbításáról van szó, hanem a lehetőségről, hogy kormánya a vírushelyzet súlyosbodásával hatékonyan tudjon fellépni. Ezzel párhuzamosan azt is bejelentette, hogy egyelőre további könnyítéseket nem tervez a kabinet, valamint kérte a lakosságot, hogy mindenki oltassa be magát.

 

Forrás: Facebok/Stefan Löfven

 

Közösen szervezi meg a kiskorú migránsok hazaszállítását Spanyolország és Marokkó 

 

A két ország kormánya egy közös protokollon dolgozik, melynek segítségével haza tudnának vinni mintegy hétszáz, illegálisan Ceutába érkező marokkói fiatalt. A tervek szerint Rabat egyik szervezete veszi majd át őket, mely a marokkói családok egyesítésén és a kiszolgáltatottak védelméért dolgozik. Salvador Mateos kormányküldött már napokkal ezelőtt azt nyilatkozta: ha minden a tervek szerint halad, akkor Spanyolországnak nem lesz gondja az érintett gyerekek beiskolázásával, mert még szeptember előtt visszaküldik őket hazájukba. A Marokkó és Spanyolország között áprilisban kirobbant diplomáciai konfliktus után több mint tízezer illegális bevándorló tört be Ceutába. Közel három hónap elteltével még mindig 2500-an tartózkodnak spanyol területen, köztük 750 kísérő nélküli kiskorú. A két ország közötti kapcsolat normalizálódásához és az újabb közös projektek előre mozdításához nagyban hozzájárult, hogy a spanyol kormányfő leváltotta posztjáról a külügyminisztert, Arancha González Layát, aki nem tudta orvosolni az összetűzést.

 

Forrás: El Faro de Ceuta

 

Borítókép: Afrikából Európába igyekvő illegális bevándorlók várakoznak, miután a dél-spanyolországi Algeciras kikötőjébe érkeztek (MTI/EPA/EFE/A. Carrasco Ragel)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.