„Nem a katonai fölényük miatt győztek a tálibok”

Wagner Péter biztonságpolitikai szakértő elemzte az afgán kormányerők összeomlásásnak okait.

2021. 08. 17. 8:32
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A tálibok győzelmének kulcsa nem az volt, hogy sorozatos katonai vereségeket mértek a náluk háromszor-négyszer nagyobb és jobban felszerelt afgán biztonsági erőkre. Sokkal inkább az, hogy olyan helyzetet teremtettek, amiben az afgán hadseregnek nem volt kedve harcolni – értékelte lapunk megkeresésére Wagner Péter, hogy Afganisztán szinte puskalövés nélkül jutott a tálibok kezére. Hogy mi szeghette ennyire a kormányerők harci kedvét? A Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója szerint ennek egyik legfőbb magyarázata, hogy

 

a katonák pontosan látták, ahogy parancsnokaik és az afgán legfelső vezetés elmenekülnek vagy a háttérben egyszerűen előre megegyeznek a lázadókkal. 

 

– Rendkívül fontos pszichés hatása volt annak is, hogy az afgánokat teljesen elbizonytalanította az amerikai és a nyugati alakulatok kivonulása. Hogy eltűntek mögülük a külföldi légi csapások, a kitartás, a profizmus. Ezt megfejelte a tálibok kiválóan működő propagandája, amely azt sulykolta, hogy a vég elkerülhetetlen – mutatott rá a biztonságpolitikai szakértő. Nem utolsósorban említette még a stratégiai hibákat is: a biztonsági erők szétterítése az egész országban a nagyvárosok koncentrált védelme helyett szintén végzetesnek bizonyult. Ezek a tényezők pedig összeadódva, végül lavinaszerűen elsodorták a védelmet. – A tálibok a győzelmüket nem a hadi fölényüknek köszönhetik. A kohéziójuk, a hitük, a politikai tudatosságuk vezetett sikerre – összegzett.

Afgán katona szundikál járművének árnyékában. Nem tombol a harci kedv. Fotó: Sidiqullah Khan

 

A szakember arra is emlékeztetett, hogy az átállás az ellenfél oldalára Afganisztán történetében korántsem szokatlan.  Arra lehetett számítani, hogy árulások lesznek, de ennek mértéke mindenkit meglepett. Senki nem gondolta volna, hogy azok a tábornokok is azonnal leteszik a fegyvert, akik a 90-es években még keményen harcoltak – mutatott rá. Ám mégis hogy lehet az, hogy az amerikaiak ennek húszéves jelenlét után sem látták a veszélyét? Wagner Péter úgy vélte, hogy amit meg lehetett tenni, hogy az afgánok felfegyverkezve és felkészülten várják a támadást, azt az amerikaiak megtették. 

A felelősségük inkább abban van, hogy az úgynevezett demokráciaépítésük így sült el, ráadásul az iraki után ez volt a második államépítési kudarcuk. Az most egyértelműen kiderült, hogy az amerikai jelenlét nélkül ez az afgán állam fenntarthatatlan volt. 

 

Ezért aztán az sem várható el, hogy visszamenjenek és megmentsék az afgán kormányt, hiszen előbb-utóbb az is ugyanerre a sorsra jutna – latolgatta az amerikaiak szerepét.

 

Borítókép: Tálib harcosok felzsúfolódva egy ütött-kapott járművön. Forrás: MTI/AP/Sidiqullah Khan

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.