Szépen ellátták fegyverekkel a tálibokat az amerikaiak

Washingtonnak fogalma sincs az Afganisztánban hátrahagyott fegyvereik sorsáról.

Mártonffy Attila
2021. 08. 18. 12:50
GÁNI, Asraf
Kabul, 2021. augusztus 16. Iszlamista szélsőséges tálibok egymást fényképezik a kabuli elnöki palotában 2021. augusztus 15-én, miután elfoglalták az épületet. Korábban Asraf Gáni afgán elnök elhagyta az országot. MTI/AP/Zabi Karimi Fotó: Zabi Karimi Forrás: MTI/AP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fehér Ház elismerte, hogy mára a tálibok kezére kerültek mindazok a fegyverek és eszközök, amelyekkel Washington az afgán hadsereget látta el, ám azt a kérdést, miként akarja vagy egyáltalán képes-e kezelni a problémát, lesöpörte az asztalról. 

– Nincs átfogó képünk arról, hogy hová kerültek az Afganisztánnak szállított védelmi eszközeink egyes darabjai, ám biztosra vehetjük, hogy jó részükre a tálibok tették rá a kezüket 

– vallotta be újságíróknak Jake Sullivan, Joe Biden amerikai elnök nemzetbiztonsági főtanácsadója egy keddi fehér házi sajtótájékoztatón. – Fogalmunk sincs arról, hogy rendben megkaptuk-e őket távozáskor a repülőtéren – tette hozzá.

 

Sullivan még órákkal az előtt is a kárjelentés összeállításán ügyködött hétfőn a Fehér Házban, hogy Bident visszahozták volna Camp Davidből az Afganisztánból való kivonulás narratívájának megváltoztatása érdekében. Arra az újságírói felvetésre, miszerint feltűnő a hasonlóság az amerikai követségek mostani kabuli és az 1975-ös saigoni helikopteres kiürítése között, Sullivan az RT.com orosz hírportál szerint azt válaszolta, hogy az amerikai diplomáciai képviseletek szállítóeszköze már húsz éve a helikopter. 

Az Egyesült Államok több mint nyolcvanmilliárd dollárt költött az elmúlt húsz év alatt a Washington által támogatott kabuli kormány afgán nemzeti hadseregének (ANA) felfegyverzésére.

 Az USA fizette a katonák fizetését is, bár gyaníthatóan ennek nagy része a helyi parancsnokok zsebébe vándorolt a lejelentett, de sohasem létezett „szellemkatonák” zsoldja gyanánt. Miközben Biden és az amerikai hadsereg tábornokai meg voltak győződve arról, hogy az ANA ütőképes sereg a tálibok ellen, az utóbbi hetekben mégis puskalövés nélkül vonultak vissza a Pentagon és a Fehér Ház őszinte meglepetésére. Hank Taylor vezérőrnagy, a Vezérkari Főnökök Egyesített Bizottságának műveleti főnöke sem tudott érdemben válaszolni riporterek kérdésere a tálibok által megszerzett amerikai fegyverekről. Azt mondta, nem voltak értesülései arról, hogy létezett volna terv a fegyverek megszerzésének megakadályozásáról. 

 

Borítókép: Iszlamista szélsőséges tálibok a kabuli elnöki palotában 2021. augusztus 15-én, miután elfoglalták az épületet. 
Fotó: MTI/AP/Zabi Karimi

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.