Tragédiák igazolják a francia migrációs politika kudarcát

Sokkolta Franciaországot a hír, miszerint az országból már háromszor is kiutasított, a nantes-i katedrális felgyújtásával is gyanúsított ruandai illegális bevándorló hétfőn meggyilkolt egy katolikus papot a nyugat-franciaországi Saint-Laurent-sur-Sevre-ben. Elemzők szerint a gyilkosság ismét az illegális bevándorlásra terelheti a figyelmet a jövőre esedékes elnökválasztás előtt, a jobboldal szerint Emmanuel Macron kormánya, illetve az azt megelőző baloldali vezetés tehet arról, hogy ideáig fajult a helyzet.

2021. 08. 10. 18:32
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Illegálisan érkezett Franciaországba 2012-ben, majd 2016-ban személyesen is találkozott Ferenc pápával. A közelmúltban azonban arról vált ismertté Franciaország-szerte, hogy a hatóságok a nantes-i katedrális tavaly júniusi felgyújtásával gyanúsították meg. A ruandai származású Emmanuel Abayisenga a pszichiátriát is megjárta az elmúlt hónapokban, ahol bár „nyugodt és udvarias”, de „instabil” személyként jellemezték, mégis szabadon távozhatott. 

Alig több mint egy héttel később, hétfőn már annak kapcsán volt tele a neve a francia sajtóval, hogy megölte a neki menedéket és otthont nyújtó Olivier Maire atyát.

A bűncselekmény elkövetési módját egyébként egyelőre még nem hozták nyilvánosságra, de egy rendőrségi forrás az orosz RT hírügynökségnek azt mondta, hogy a késes támadást kizárták, a hatóságok továbbra is vizsgálják az elkövető indítékát.

A Le Figaro című napilap szerkesztőségi vezércikkében úgy fogalmazott: eljött az imádság ideje a katolikusok számára, akiket az iszlám terrorizmus erősen sújtott az elmúlt években. A konzervatív lap emlékeztetett: 2016-ban két, az Iszlám Államra felesküdött iszlamista szélsőséges szentmise bemutatása közben gyilkolt meg egy katolikus papot, a 85 éves Jacques Hamelt az észak-franciaországi Saint-Etienne-du-Rouvray-ben, tavaly pedig két hívővel és a bazilika sekrestyésével végzett egy iszlamista késes támadó a nizzai Notre-Dame-templomnál. Az áldozatok egyikét – Samuel Patyhoz, a Párizs elővárosában kivégzett történelemtanárhoz hasonlóan – lefejezték. A Le Figaro ugyanakkor arra is rámutat, hogy Olivier Maire atya tragédiáját ezúttal nem az iszlám okozta, „hóhérja”, Emmanuel Abayisenga ugyanis hívő katolikus volt. 

– Az indítékokon túl azonban a tragédia jogosan vált ki felháborodást az emberekből, ennek ugyanis sosem lett volna szabad megtörténnie. A történtek azonban mégis karikatúraként szemléltetik Franciaország csődjét a bűnözés és az illegális bevándorlás elleni küzdelemben

– írta a konzervatív lap.

Sajtóhírek szerint egyébként a negyvenéves ruandai férfi ellen már háromszor is közigazgatási eljárás indult 2012-es érkezése óta, amiért illegálisan tartózkodott az országban; először 2016. december 1-jén, tehát kevesebb mint egy hónappal azután, hogy a katolikus egyházfővel személyesen is találkozott a Vatikánban. Az ügyét azonban a nantes-i közigazgatási bíróság hatályon kívül helyezte, a harmadik felszólítás kapcsán pedig még jelenleg is tart a fellebbezési eljárás. Kitoloncolását az is nehezítette, hogy igazságügyi megfigyelés alatt áll a nantes-i katedrális tavaly júliusi felgyújtásának gyanúja miatt, a 2022-re tervezett tárgyalásának lezárulásáig pedig egyébként sem hagyhatná el az országot. 

Sajtóinformációk szerint egyébként a férfi a katedrális felgyújtását azzal indokolta a kihallgatásán, hogy dühös volt, amiért a helyi hatóságok nem adtak számára letelepedési engedélyt.

A montfortiánus misszionáriusok ezután fogadták magukhoz a ruandai férfit. Yannick Le Goater, La Roche-sur-Yon helyettes ügyésze közölte, nincs terrorizmusra utaló jel.

Elemzők szerint azonban a minapi gyilkosság  ismét az illegális bevándorlásra terelheti a figyelmet a jövőre esedékes elnökválasztás előtt. Emmanuel Macron francia elnök csupán egy Twitter-bejegyzésben tisztelgett a meggyilkolt pap előtt, noha belügyminisztere, Gérald Darmanin még aznap a helyszínre sietett. 

Éric Ciotti, a jobbközép Republikánusok politikusa szerint ugyanakkor a mostani vezetés, illetve az előző, Francois Hollande vezette szocialista kormány politikája felelős a történtekért. A konzervatív politikus a Twitteren azt írta: 

nagyon fontos kapcsolat van a bevándorlás és a bűnözés között. Mint arra felhívta a figyelmet, ezt bizonyítja az is, hogy a börtönökben is kétszer annyi bevándorló-hátterű fogvatartott van, mint francia.

 Marine Le Pen, a bevándorlásellenes Nemzeti Tömörülés vezetője a Twitteren rámutatott: Franciaországban megtörténhet, hogy valaki illegálisan érkezik az országba, felgyújtja a nantes-i katedrálist, nem utasítják ki, majd  meggyilkol egy papot.

Borítókép: A ruandai férfi 2016-ban személyesen is találkozott Ferenc pápával a Vatikánban Forrás: Vatican Media

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.