Újabb szankciókat vezet be Belarusz ellen az Egyesült Államok

Egy éve kezdődtek a tüntetések, miután Lukasenka a gyanú szerint csalással nyerte meg a választást.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 08. 10. 11:23
LUKASENKA, Aljakszandr; CIHANOUSZKAJA, Szvjatlana
Minszk, 2021. augusztus 9. Aljakszandr Lukasenka fehrorosz elnk a hagyomnyos venknti sajttjkoztatjn Minszkben 2021. augusztus 9-n, az ellene indult tmegtntetsek kezdetnek els vforduljn. Fehroroszorszgban hnapokon t rendszeresen tmegek vonultak utcra, miutn a hivatalos eredmnyek szerint Aljakszandr Lukasenka a szavazatok 80,1 szzalkval megnyerte a tavalyi elnkvlasztst. Az ellenzk csalsnak minstette az eredmnyt, s Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzki jelltet ismerte el gyztesnek. A megmozdulsokat a biztonsgi erk brutlisan levertk, Cihanouszkaja Litvniba meneklt. MTI/AP/BelTA/Nyikolaj Petrov Fotó: Nyikolaj Petrov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök újraválasztásának egyéves évfordulója alkalmából az Egyesült Államok újabb szankciókat vezet be Belarusszal szemben – derül ki Joe Biden amerikai elnök hétfői bejelentéséből.

 

Az Egyesült Államok továbbra is kiáll az emberi jogok és a véleménynyilvánítás szabadsága mellett, miközben szövetségeseinkkel és partnereinkkel közösen vonjuk felelősségre a Lukasenka-rezsimet

– fogalmazott Biden a szankciók elrendeléséről szóló elnöki rendelet aláírását követő közleményében.  – Mindazoknak, akiknek fontosak az emberi jogok, a szabad és tisztességes választások és a véleménynyilvánítás szabadsága, ki kell állniuk az elnyomás ellen – tette hozzá.
 

A Fehér Ház közlése szerint a mostani elnöki rendelet lehetővé teszi a Biden-adminisztrációnak, hogy szankciókat vezessen be a Lukasenka-kormány további tagjaival szemben, beleértve a belarusz gazdaság biztonsági, energetikai, dohányipari, építőipari és szállítási ágazatában tevékenykedő személyeket is. Az amerikai pénzügyminisztérium bejelentette, hogy büntetőintézkedéseket vezetnek be például a pénzmosással vádolt Belarusz Olimpiai Bizottság, valamint a Beloruszkalij OAO nevű állami vállalat ellen, amely a vádak szerint illegálisan finanszírozza a kormányt.
 

Egy évvel ezelőtt a belarusz nép a demokrácia legalapvetőbb kifejezésén – a választásokon – keresztül igyekezett hallatni hangját, és alakítani saját jövőjét. A belarusz nép egyértelmű akaratának tiszteletben tartása helyett a Lukasenka-rezsim választási csalást követett el, amelyet egy brutális elnyomó kampány követett

 – áll Biden közleményében.
 

A Fehér Ház a büntetőintézkedések mellett felszólította a minszki kormányt, hogy tegyen lehetővé független nemzetközi vizsgálatot a Ryanair légitársaság vilniusi járatának májusi földre kényszerítésével kapcsolatban, engedje szabadon az összes politikai foglyot, és kezdjen tárgyalásokba a demokratikus ellenzékkel és a civil társadalom szereplőivel.
 

Lukasenka a tavalyi – a belarusz ellenzék, valamint több nyugati ország szerint csalással megnyert – választás után a hatodik elnöki ciklusát kezdte meg. A belarusz elnök megválasztását követően az ellenzék hónapokon át tiltakozó megmozdulásokat tartott, amelynek következményeként több mint 35 ezer embert vettek őrizetbe és ezreket bántalmaztak, valamint zártak börtönbe.

 

(Borítókép: Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök a hagyományos évenkénti sajtótájékoztatóján Minszkben 2021. augusztus 9-én.
MTI/AP/BelTA/Nyikolaj Petrov)

 

Háborút emleget Lukasenka. Újraválasztásának első évfordulója alkalmából az elnöki palotában tartott nemzetközi sajtótájékoztatóján Aljakszandr Lukasenka hétfőn „szankcióháború” helyett tárgyalóasztalhoz hívta a nyugati országokat, s óvta őket attól, hogy „harmadik világháborút” kíséreljenek meg előidézni. – Önök (a nyugati országok) harmadik világháborút idéznek elő. Ezért az oroszokhoz löknek bennünket? Győzni akarnak ebben a háborúban? Ebben a háborúban nem lesznek győztesek, legalábbis nem önök lesznek a győztesek. [...] Üljünk tárgyalóasztalhoz, és beszéljük meg, hogyan kerülhetünk ki ebből a helyzetből, különben úgy belebonyolódunk, hogy nem lesz visszaút – fogalmazott a belarusz vezető. Az elnök azt is mondta, hogy Kriszcina Cimanouszkaja futónőt külső erők manipulálták, amikor a tokiói olimpiai játékokról Lengyelországba menekült. A sprinter a múlt héten érkezett meg Varsóba, miután megtagadta az edzői utasítást, hogy térjen vissza hazájába, és menedéket kért a tokiói lengyel nagykövetségen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.