A migránsokon veszekednek a britek és a franciák

London nem fogadna több bevándorlókat szállító hajót, és a pénzcsapokat is elzárná.

Munkatársunktól
2021. 09. 09. 16:06
null
Illegális bevándorlók Dover kikötőjébe érkeznek a brit határőrség vízi járművein 2020. augusztus 13-án. Fotó: Andy Rain Forrás: MTI/EPA/Andy Rain
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem engednék be a továbbiakban az Egyesült Királyságba a migránsokat szállító hajókat: a brit belügyminiszter utasítása szerint ugyanis meg kell akadályozni, hogy a hajók elérjék az országot. Brit sajtóértesülések szerint Priti Patel azután döntött így, hogy nem tudott megállapodni francia kollégájával a La Manche csatornán történő illegális átkelések megakadályozására irányuló új intézkedésekről. Márpedig a brit kormány világossá tette, hogy minden lehetséges módszert fel kell használni az embercsempészet elleni küzdelemben.

Priti Patel brit belügyminiszter szerdán egyeztetett a migráció kérdéséről francia hivatali partnerével, Gérald Darmaninnal a G7-országok belügyminisztereinek londoni tanácskozásán. Az év elején London és Párizs még derűlátó volt, megállapodtak, hogy megkettőzik a francia partoknál járőröző rendőrök számát. 

Az egyezség értelmében a brit kormány 54 millió fonttal (22 milliárd forint) támogatja a francia hatóságok  illegális migráció elleni erőfeszítéseit. 

Sajtóértesülések szerint viszont Patel most azt fontolgatja, hogy nem utalja át a Franciaországnak ígért forrásokat, amennyiben nem csökken a Nagy-Britanniába tartó migránsok száma. 

– Az emberi élet védelme elsőbbséget élvez az állampolgársággal és a migrációs politikával szemben 

– reagált a hírekre a francia belügyminiszter. Gérald Darmanin azt is hozzátette, hogy a „fordulatos taktikák alkalmazása” kockáztatja a két ország együttműködését. Calais kikötővárosának képviselője, Pierre-Henri Dumont pedig úgy fogalmazott: – Nem lehet megakadályozni a migránsok átkelését, mivel a rendőrség egyszerűen képtelen Franciaország teljes, 300-400 kilométeres partvonalát ellenőrizni. Semmi sem állíthatja meg őket – figyelmeztetett. Úgy vélte, hogy a migránsok nagyobb valószínűséggel beszélnek angolul, és könnyebb munkát találniuk Nagy-Britanniában, még annak ellenére is, hogy illegálisan tartózkodnak az országban.  A két ország közötti konfliktus ellenére Boris Johnson brit kormányfő a londoni parlamentben tartott beszédében már békülékenyebb hangnemben arról beszélt, hogy Nagy-Britannia rá van utalva Franciaországra az illegális migráció elleni küzdelemben.

A MTI szerint a kedvező időjárási viszonyok miatt az utóbbi napokban ismét megnőtt az átkelési próbálkozások száma a forgalmas vízi úton Franciaország és Nagy-Britannia között. Csak hétfőn 785 migráns kelt át kis csónakokkal a brit belügyminisztérium szerint. A napi rekord augusztusban volt, amikor 828 illegális bevándorlót számoltak meg. A BBC brit közszolgálati média összesítése szerint az év eleje óta több mint 13 ezer illegális migráns érkezett ezen az útvonalon az Egyesült Királyságba (lásd grafikánkat).

 

Borítókép: Illegális bevándorlók érkeznek a doveri kikötőbe. Forrás: MTI/EPA/Andy Rain

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.