A WHO a mű variánssal bővítette a vírusváltozatok listáját

A legújabb, Dél-Amerikában felfedezett mutáció jobban ellenállhat a védőoltásnak.

2021. 09. 02. 18:12
null
INDONESIA-HEALTH-VIRUS Fotó: CHAIDEER MAHYUDDIN
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egy újabb variánssal bővítette az eddig megjelent koronavírus-változatok listáját, attól tartva, hogy az új mutáció veszélyesebb lehet az eddigieknél. A görög ábécé „mű” betűjéről elnevezett variáns, másnéven B.1.621 elsőként Kolumbiában jelent meg 2021 januárjában, és azóta már a világ több pontján, összesen 39 országban azonosították ezt a változatot – Dél-Amerikán kívül már az Egyesült Államokban és Európában is felfedeztek belőle néhány esetet. 

– Bár a mű variáns globális előfordulása jelenleg 0,1 százalék alatt van, Dél-Amerikában egyre inkább teret nyer: Kolumbiában a koronavírusos esetek 38 százalékát, Ecuadorban pedig 13 százalékát teszi ki

– közölte a WHO. A szervezet eddig a koronavírus négy változatáról állapította meg, hogy komolyabb aggodalomra ad okot. Az alfa variáns az Egyesült Királyságban, a béta Dél-Afrikában, a gamma Japánban és Brazíliában, a delta változat pedig Indiában kezdett először terjedni. 

Az Egyesült Királyságban a mű variáns eddig harminckét esetét azonosították, amelyekről megállapították, hogy külföldi turistákról származhattak. A legtöbb esetet Londonban fedezték fel, húszas éveikben járó fiataloknál. A megbetegedett személyek közül néhányan már mindkét oltásukat megkapták. 

A WHO hangot is adott aggodalmának, hogy a mű variáns az eddig ismert változatoknál valószínűleg jobban kikerüli az immunválaszt, amelyet a védőoltás vagy a koronavírusos megbetegedés váltott ki a szervezetben.

 A tudósok és egészségügyi szakértők arra is kíváncsiak, hogy a koronavírus legújabb változata fertőzőképesebb vagy komolyabb lefolyású megbetegedést okoz-e, mint a jelenleg világszerte domináns alfa vagy delta variáns. Az Egyesült Királyságból terjedő változat 193, míg az Indiában felfedezett variáns összesen 170 országban van jelen. 

Az angliai közegészségügy intézmény laboratóriumi kutatása alapján arra mutatott rá, hogy a mű legalább annyira áttöri a védelmet, mint a béta variáns. Az intézmény kutatói hangsúlyozták ugyanakkor, hogy még több valós eset vizsgálatára és laboratóriumi kísérletre van szükség, hogy a fenti állítás bizonyítást nyerjen. Hozzátették: egyelőre bizonytalan, mennyire veszélyes az újabb mutáció, de a következő hetekben kiderülhet az alapján, mennyire gyorsan kezd el terjedni. 

– Jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy a mű veszélyesebb és fertőzőképesebb lenne, mint a delta variáns

– írta az angliai tanulmány.  

A WHO májusban kezdte el a görög ábécé betűivel megnevezni a különböző koronavírus-mutációkat, miután az indiai kormány bírálta, hogy a vírus B.1.617.2 variánsát indiai mutánsként emlegetik világszerte – bár a WHO hivatalosan nem használta ezt a kifejezést. Maria Van Kerkhove, a WHO technikai igazgatója a Twitteren ezzel kapcsolatban korábban azt írta: egyik országot sem szabad megbélyegezni amiatt, hogy felderítették és jelentették a vírus egy új változatát. 

Borítókép: A Moderna koronavírus elleni vakcinája. Fotó: CHAIDEER MAHYUDDIN

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.