időjárás 1°C Andor, András 2021. November 30.
logo

Alacsony átoltottság miatt újabb korlátozások Romániában

Pataky István (Marosvásárhely)
2021.09.24. 14:19
Alacsony átoltottság miatt újabb korlátozások Romániában

Gyors ütemben terjed a koronavírus-járvány Romániában, a kórházakban kezelt fertőzöttek száma csütörtökön meghaladta a kilencezret, több mint ezren szorulnak intenzív terápiás ápolásra. Bár az utóbbi napokban az eddiginél többen jelentkeztek oltásra, az országos átoltottsági arány továbbra is az egyik legalacsonyabb az Európai Unióban, 31 százalékos. Jelentős eltérés van a vakcinálásban a városi és a vidéki lakosság között: míg a városokban több mint négymillióan vették fel mindkét oltást, addig a falvakban élők közül az oltottak száma kevéssel haladja meg az egymilliót. Nagyon rosszak a romániai halálozási adatok is. Lorenzovici László egészségügyi elemző a Libertatea hírportálnak azt mondta, Románia Európa sereghajtói között van a járvány következtében elhunytak számát illetően. Kiemelte:

a jelenlegi 3,06-os halálozási arány gyakorlatilag azonos a vakcinák megjelenése előtti időszak adatával.

Florin Cîțu miniszterelnök csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta, az oltás kötelezővé tétele a legutolsó opció a járvány megfékezésében. – Ha bevezetjük a kötelező oltást, nem kaptam még választ arra a kérdésre: mit csinálunk, ha valaki elutasítja? Milyen döntést hozunk? Levonjuk a fizetését, felbontjuk a munkaszerződését, vagy ez büntetőjogi ügy? – idézte a kormányfőt az Agerpres hírügynökség. Cîţu azt is felvetette, hogy a járvánnyal küzdő Romániának szüksége van egészségügyi dolgozókra.

– Mit tehetünk azokkal az orvosokkal vagy tanárokkal, akik nem akarnak oltakozni? Mi történik, ha az orvosok 30 százalékát ki kell rúgnunk azért, mert nem hajlandók beoltatni magukat?

– tette fel a kérdést. Cîţu nyomatékosította, hogy Romániában évek óta létezik egy erős oltásellenes kampány, amelyet szélsőséges pártok erősítenek.

A bukaresti kormány határozatba foglalta legutóbbi ülésén a vészhelyzeti bizottság által javasolt járványügyi intézkedéseket. A szabályozás egyebek mellett előírja, hogy a jelenlegi négy ezrelékről hat ezrelékre emelkedik a fertőzöttségi ráta azon küszöbértéke, amely fölött hétvégi éjszakai kijárási tilalmat vezetnek be a településeken, a kereskedelmi és szolgáltató egységeknek pedig 18 órakor zárniuk kell. Az uniós digitális Covid-igazolvánnyal rendelkező személyek ugyanakkor mentesülnek a korlátozások alól. Éttermekbe, esküvőkre, kávézókba, fitneszterembe, mozikba és színházakba, valamint sport- és kulturális rendezvényekre csak az oltottságot bizonyító igazolvánnyal lehet belépni azokon a településeken, ahol a fertőzöttségi arány meghaladja a három ezreléket.

Borítókép: Söröző teraszán táncol egy vendég a bukaresti Óvárosban 2020. június 1-jén, miután a hatóságok engedélyezték a vendéglátóhelyek teraszainak kinyitását Romániában. Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement

Koronavírus a világban

Meghaladta az ötmilliót a Covid-áldozatok száma a világban

A dosszié összes cikke