Eddig börtön járt érte, hamarosan legális lesz az abortusz

Az erős katolikus örökséggel rendelkező San Marinóban a 12. hétig legális lesz a művi terhességmegszakítás.

2021. 09. 27. 15:27
null
SAN MARINO-POLITICS-SOCIAL-REFERENDUM-ABORTION Fotó: BRIGITTE HAGEMANN
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hatalmas fölénnyel döntöttek a terhességmegszakítás legalizálása mellett San Marinóban egy vasárnap megrendezett népszavazáson, amivel egy 1865-ben meghozott törvény semmisül meg – számolt be róla a Reuters hírügynökség. 

Az alig 33 ezer lakosú észak-olasz enklávéban a szavazásra jogosultak 41 százaléka vett részt a referendumon, a válaszadóknak pedig a 77,3 százaléka támogatta azt a javaslatot, miszerint a terhesség 12. hetéig legyen engedélyezett az abortusz.

A 12. hét után a művi megszakításra a most megszavazott javaslat szerint ugyanakkor csak akkor van lehetőség, ha az anya élete veszélybe kerül, vagy ha a magzat fejlődése súlyos rendellenességet mutat.

A referendum eredményhirdetése után Elena Tonnini belügyminiszter felszólította a parlamentet, hogy a népakaratot foglalja törvénybe.

A miniállamban olyan időszakban döntöttek a terhességmegszakítás legalizálása mellett, amikor Lengyelországban és az egyesült államokbeli Texasban épp szigorítottak az abortuszt szabályozó törvényeken – emlékeztet a távirati iroda. Mexikóban viszont a legfelsőbb bíróság nemrég úgy döntött, hogy az abortusz büntetése alkotmányellenes – hívta fel rá a figyelmet a Reuters.

San Marinóban mostanáig három év börtönbüntetést kockáztattak azok a nők, akik véget vetettek terhességüknek, és kétszer ekkora büntetés várt arra, aki elvégezte a művi terhességmegszakítást. A BBC brit közszolgálati csatorna portálja ugyanakkor ezzel kapcsolatban megjegyzi: 

soha senkit nem ítéltek el a törvény miatt, az abortuszt óhajtó San Marino-i nők ugyanis mostanáig átmentek Olaszországba, ahol magánellátásban, mintegy 1500 eurós (több mint 530 ezer forint) áron végzik el a beavatkozást. Olaszországban az abortusz 1978 óta törvényes.

Európa néhány más törpeállamában, például Máltán, Andorrában vagy Vatikánvárosban máig tilos az abortusz. A kontinensen legutóbb az Egyesült Királysághoz tartozó Gibraltáron könnyítettek az abortusz rendkívül szigorú korlátozásán.

A társadalmi haladás tekintetében San Marino korábban is rendre elmaradt más országoktól. A nők 1960-ban szavazhattak először – 14 év elmaradással követve a területet körülölelő Olaszországot –, politikai tisztséget pedig csak 1974 óta tölthetnek be. A válást 1986-ban legalizálták, 16 évvel Olaszország után. A hagyományosan erős katolikus örökséggel rendelkező konzervatív San Marinóban a homoszexualitás is egészen 2004-ig bűncselekménynek számított.

Az abortusz dekriminalizálásával szembeni ellenvéleményt a San Marinó-i Kereszténydemokrata Párt képviselte, amely szoros kapcsolatban áll a katolikus egyházzal, és húsz éve kormányozza a miniállamot.

Borítókép: Abortuszt támogató és ellenző kampányplakátok San Marinóban. Fotó: Brigitte HAGEMANN / AFP

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.