Finnországban fellángolt a vita a horogkeresztről

A finneknél régi történelmi hagyománya van a nácik által is használt jelképnek.

2021. 09. 03. 6:10
null
FINLAND-INDEPENDANCE-FARRIGHT Fotó: MARTTI KAINULAINEN
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét fellángolt a vita a horogkeresztről Finnországban, miután némi meglepetésre a helsinki bíróság felmentett öt férfit, akik egy 2018-as, függetlenség napján rendezett neonáci demonstráción horogkeresztes zászlóval vonultak. Döntésében a bíróság azt elismerte, hogy a jelképek összefüggésbe hozhatók a náci ideológiával, amely többek között a zsidók üldözését és tömeges kiirtását is magában foglalta. 

Viszont úgy látták, hogy a zászlók megjelenítése önmagában nem meríti ki az etnikai vagy vallási csoport elleni gyűlölet-bűncselekmény fogalmát.

Finnországban a horogkereszt megjelenítését jelenleg nem tiltja törvény. Könnyen lehet azonban, hogy ez a közeljövőben változni fog, a fenti ügy hatására ugyanis a kérdés ismét napirendre került, és a finn közszolgálati média körkérdéséből úgy tűnik, hogy a pártok többsége betiltaná vagy legalábbis szigorítaná a jelkép használatát. A politikai palettán lényegében csak a jobboldali Finnek Pártja foglalt állást egyértelműen a változás ellen. – Véleményem szerint ez nem egy olyan lényeges társadalmi kérdés, amely az állam leghatározottabb beavatkozását igényli – magyarázta a párt frakcióvezetője, indoklása szerint ugyanis a törvényi szabályozás csak a legutolsó lehetőség lehet.

A döntést bonyolítja, hogy Finnországban a horogkereszt használatának történelmi hagyománya van, ami jóval a nácik hatalomra kerülése előttre nyúlik vissza. 

A szerencsehozónak tartott motívum felbukkant a XIX. századi festészetben, és máig megjelenik az épületek díszítésében. 2020-ig a jelkép szerepelt a finn légierő hivatalos emblémájában – és még mindig ott van más katonai jelzéseken –, mert az ország függetlenségének kivívása után, 1918-ban egy svéd nemestől ajándékba kapott első repülőgépre is felfestették kékkel a szimbólumot. Sőt a finn elnök zászlajának sarkán is ott a minta.

Borítókép: A neonáci felvonulásért nem járt büntetés. Forrás: Martti Kainulainen

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.