Hollandia nem adna többletjogokat az elutasított menedékkérőknek

Becslések szerint a származási országba visszaküldött személyek egyharmada hagyja el valóban az EU területét.

Magyar Nemzet
2021. 09. 20. 12:44
null
Bírsággal sújthatják a migránsokat Fotó: MTI/EPA/Arie Kievit
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hollandia ellenzi, hogy az Európai Unió bármiféle változtatást hajtson végre jogrendszerében arra vonatkozóan, hogy az elutasított menedékkérők önkéntes alapon térhessenek haza – jutott az EUobserver birtokába a holland kormány erről szóló irata.

– Ez valószínűleg több joggal ruházná fel azokat, akik már kimerítették a jogi eljárásokat, és semmilyen jogi alapjuk nincs arra, hogy az EU-s országok egyikében maradjanak 

– számolt be róla a holland irat. 

A kormány szerint a jogi változtatás függvényében nehezebben lehetne visszaküldeni hazájukba a bevándorlókat, és kevésbé lehetne betartatni azt a főszabályt is, miszerint a származási országoknak vissza kell fogadniuk a menekülteket. 

A dokumentumban továbbá arra kérik az EU tizenhat tagállamát, valamit Lichtensteint, hogy ismertessék álláspontjukat az uniós határvédelmi szerv, a Frontex szerepéről az elutasított menedékkérők visszaküldésében. Az irat szerint ezek az országok támogatónak tűnnek abban, hogy a varsói székhelyű ügynökség hajtsa végre a kiutasításokat.

– A Frontex lesz az EU hazatelepítési ügynöksége

– nyilatkozta korábban Margarítisz Szkínász. Az uniós biztos áprilisban felvázolta az EU visszaküldésre és reintegrációra vonatkozó stratégiáját, amely egy közös, uniós szintű kiutasítási rendszer kiépítését célozza meg.

Becslések szerint a kiutasítottak csupán egyharmada hagyja el valójában az EU területét. Ezt az arányt szeretnék egyes tagállamok – köztük Finnország, Ausztria és Németország – növelni a Frontex segítségével.

Kaatsheuvel, 2016. január 6. Menedékkérők érkeznek a hollandiai Kaatsheuvel városába 2016. január 6-án. MTI/EPA/Arie Kievit

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.