Kisebbségi kormányt alakíthat Mark Rutte

Lassan hat hónapja, hogy Hollandiában nem sikerül kormányt alakítani.

Judi Tamara (MWH)
2021. 09. 04. 9:29
RUTTE, Mark
Brüsszel, 2020. július 19. Mark Rutte holland miniszterelnök megérkezik az Európai Unió csúcstalálkozójának harmadik napi ülésére Brüsszelben 2020. július 19-én. A tagállamok vezetõi a koronavírus-járvány miatt utoljára februárban találkoztak személyesen. MTI/AP/AFP pool/John Thys Fotó: John Thys
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A holland sajtó egyre többet foglalkozik a kisebbségi kormánykoalíció gondolatával, miután lassan hat hónapja, hogy Hágában nem sikerül kormányt alakítani. A márciusi választásokon első helyen befutott Mark Rutte miniszterelnök vezette Néppárt a Szabadságért és Demokráciáért (VVD), valamint a liberális D66 párt ugyanis nem tud megegyezni a preferált koalíciós partnerekről – világított rá az alapproblémára a NOS holland közszolgálati csatorna. A Benelux államban hagyományosan nagyon töredezett a politikai paletta, a rendszer velejárója a koalíciós kényszer, a legutóbbi választásokon pedig összesen tizenhét párt jutott be a holland alsóházba. Mint arra a lapok most emlékeztetnek, Mark Rutte miniszterelnök kizárta a túl instabil, ötpárti kormánykoalíció lehetőségét, miközben szoros szövetségesének, a D66-nak a kereszténydemokrata pártok kormányba való bevonásával akad problémájuk.

A pártok közötti párbeszéd levezénylésével megbízott Mariëtte Hamer felszólította a miniszterelnököt, hogy gondolkozzon el kisebbségi kormány alakításán. Hamer bírálta is a kormányfőt, mondván, Rutte április eleji botránya nagyban hozzájárult ahhoz, hogy nincs bizalom a pártok között. A miniszterelnök egy vele szemben kritikus kereszténydemokrata képviselő kormányból való eltávolításán munkálkodott, majd erről hazudott a parlamentnek. A parlamenti bizalmi szavazást viszont túlélte.

Mark Rutte számára nagy a tét: a 2010 óta hatalmon lévő miniszterelnök hamarosan Hollandia leghosszabban regnáló kormányfője lehet. Egyébként a kisebbségi kormányzásban is van már tapasztalata: 2010-ben csak a Geert Wilders vezette, bevándorlásellenes Szabadságpárt külső támogatásával tudott kormányt alakítani, ám a fura szövetség kevesebb mint két év alatt összeomlott.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.