Lapozó: Az afgán nők védelméért tüntetnek Olaszországban

Aggasztóan növekszik az uzsorások terjeszkedése az olasz fővárosban · Jogállamisági offenzívával, internetes cenzúrával érvel a német Zöldek párt · Félezren tüntettek reggel a barcelonai olasz konzulátus előtt a volt katalán elnök, Carles Puigdemont szabadon engedéséért · Az afgán nők védelméért tüntetnek Olaszországban.

Forrás: Mediaworks2021. 09. 24. 18:00
null
Torino, 2021. augusztus 7. A koronavrus elleni vdekezskppen bevezetett vdettsgi igazolvnyt ellenzk tntetnek Torinban 2021. augusztus 7-n. MTI/EPA/ANSA/Tino Romano Fotó: Tino Romano
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aggasztóan növekszik az uzsorások terjeszkedése az olasz fővárosban 

A parlament felmérése szerint a világjárvány jelentős megoldatlan anyagi nehézségeket hagyott hátra maga után, ami a szürkegazdaság terjedéséhez vezetett. Az uzsorások hálója immár nemcsak a magánszemélyekre, hanem a kis- és középvállalatokra is kiterjed. A maffiacsoportokhoz hasonló eszközöket életbe léptető helyi szervezett bűnözés beszivárgásának veszélyére hívta fel a figyelmet a parlament maffiaellenes nyomozó csoportja. Míg a múltban a félsziget déli térségére nézve jelentett komoly veszélyt az uzsorások jelenléte, vagyis a szicíliai maffia, a Camorra és a ’Ndrangheta szervezetek, addig most Lazio tartományban, főképpen a fővárosban koncentrálódik a szervezett bűnözés. Az illegális tevékenységekre vonatkozó feljelentések száma 2019-ben 9037 volt, 2020-ban pedig 12 699-re növekedett.

Forrás: agi.it

Jogállamisági offenzívával és internetes cenzúrával érvel a német Zöldek párt

Az idar-obersteini lövöldözés témája is belopta magát a politikai pártok vezetőinek csütörtök esti, a választások előtti utolsó vitaműsorába. A német városban egy 49 éves férfi pár napja fejbe lőtt egy húszéves benzinkúti dolgozót, mert az maszkviselésre kérte őt az üzletben. A gyilkos később feladta magát a rendőrségen, és azzal érvelt, hogy a Covid-intézkedések mentálisan megterhelik. A csütörtöki vitában Armin Laschet, a jobboldali CDU elnöke a társadalom agresszív hangjainak elnyomását szorgalmazta, míg Annalena Baerbock, a Zöldek kancellárjelöltje a minél szigorúbb online cenzúra mellett foglalt állást. Szerinte jogállamisági offenzíva kell a hasonló incidensek elkerülésére. Az idar-obersteini gyilkosság több német politikai pártnak is kellemetlen: az elkövető az internetes posztjai alapján egy kiábrándult CDU-szavazó, aki ma inkább már az AfD-vel szimpatizál. A választási kampány finisében balliberális oldalról rögtön kemény kritikát fogalmaztak meg, de a Kereszténydemokrata Unió Bundestag-frakciójának egyik szóvivője lényegében az AfD-t is megvédte, amikor azt mondta: túlságosan leegyszerűsítő a pártpolitikára visszavezetni egy ilyen szörnyű bűncselekményt.

Források: fr.de, stern.de

Félezren tüntettek reggel a barcelonai olasz konzulátus előtt a volt katalán elnök, Carles Puigdemont szabadon engedéséért

A Katalónia függetlenségét 2017-ben egyoldalúan kikiáltó, az Együtt Katalóniáért párt színeiben elnökölő férfit az olasz hatóságok vették őrizetbe Szardínián. Elfogásának hírét ügyvédje tette ki a Twitterre, egyben arra hívta fel a figyelmet, hogy védencét egy 2019-es, visszavont elfogatóparancs alapján tartóztatták le, és a spanyol kormány csak úgy érhette el ezt, ha megtévesztette az európai bíróságot, és valójában nem törölte a rendelkezést. A bíróság szerint az elfogatóparancsot sosem függesztették fel, a férfit továbbra is a spanyol igazságszolgáltatás elé akarják állítani. A letartóztatás hírére mintegy 500 fős tömeg gyűlt össze Barcelonában az olasz konzulátus előtt. A tömeg Puigdemont szabadon engedését és egyben Katalónia függetlenségét követelte. A demonstráción több olyan politikus is jelen volt, akik szintén aktív résztvevői voltak az alkotmányellenes függetlenség kikiáltásának, és idén júniusban kaptak kegyelmet a Sánchez-kormánytól. A katalán elnök, Pere Aragonés lefújta összes pénteki programját, hogy a történtekkel foglalkozhasson. Már kora reggel közölte: követeli a kormánytól, hogy adjon amnesztiát Carles Puigdemontnak.

Forrás: rtve.es

Az afgán nők védelméért tüntetnek Olaszországban

Nagyméretű szolidaritási megmozdulásra készülnek az olasz fővárosban szombaton. Róma legnagyobb terére, a Piazza del Popolóra várják azokat, akik a joguktól megfosztott nők mellett szeretnék felemelni szavukat. A nők közötti összefogás jegyében szerveződő rendezvényre egész Olaszországból várják a résztvevőket. Feminista csoportok, sportegyletek, valamint a kulturális élet kiemelkedő alakjai is jelezték részvételi szándékukat. A színpadon felszólalnak afgán aktivista nők, akik személyesen számolnak be a hazájukban maradt asszonyok drámai körülményeiről. „A világjárvány, az éghajlatváltozás negatív hatásai, a háborúk és a migráció is a nőket hozza hátrányos helyzetbe” – vallják a szervezők.

Forrás: repubblica.it

A borítókép illusztráció. Forrás: MTI/EPA/ANSA/Tino Romano

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.