Lapozó: Macron elnöksége alatt több mint kétmillió migráns kapott tartózkodási engedélyt Franciaországban

Sztrájkolnak a belga börtönőrök. Használhatatlan testkamerákat vásárolt a francia rendőrség 4,5 millió euróért. Spanyolországban jóváhagyták az idősek megerősítő oltását, a spanyol kormány az oltások érvényességi idejét egy évben határozta meg. Macron elnöksége alatt több mint kétmillió migráns kapott tartózkodási engedélyt vagy hivatalos menedéket Franciaországban.

Forrás: MEDIAWORKS2021. 09. 17. 17:24
MACRON, Emmanuel
Párizs, 2021. augusztus 24. Emmanuel Macron francia elnök részt vesz a G7 csoport tagállamainak vezetőivel az afgán konfliktusról szóló videokonferencián a párizsi államfői rezidencián, az Elysée-palotában 2021. augusztus 24-én. MTI/EPA/Reuters/Sarah Meyssonnier Fotó: Sarah Meyssonnier Forrás: MTI/EPA/Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sztrájkolnak a belga börtönőrök

A Belgium északkeleti régiójában található flamand város, Hasselt börtönének őrei csütörtök este 24 órás sztrájkba kezdtek, a munkabeszüntetés péntek este 22 óráig tart. A sztrájk ideje alatt az 551 elítéltet (517 férfit és 34 nőt) fogva tartó intézményben nincs rendőri őrizet, és csak a minimálisan szükséges személyzet látja el az épület üzemeltetéséhez és a rabok ellátásához szükséges feladatokat.

A börtönőrök az akcióval az intézmény túlzsúfoltsága ellen akarnak tiltakozni. A 2005-ben átadott büntetés-végrehajtási intézmény problémája nem egyedüli Belgiumban, és azon belül a flamand régióban sem. Az ország északi területein a 9327 férőhelyre jelenleg 9561 elítélt jut, és ez az adat már kedvezőbb az év eleji helyzetnél, amikor még 10 906 rabot kellett elhelyezni a több mint ezerötszázzal kevesebb férőhelyen. A flandriai bíróságok a közismert és sokak által vitatott módon, enyhébb és alternatív büntetésekkel próbálják meg orvosolni a börtönök túlzsúfoltságát.

Forrás: BRUSSELSTIMES

Használhatatlan testkamerákat vásárolt a francia rendőrség 4,5 millió euróért

A francia oknyomozó portál, a Mediapart csütörtökön hozta nyilvánosságra azt a birtokába került belső jelentést, amelyet a francia belügyminisztériumhoz tartozó és a francia nemzeti rendőrséget felügyelő szerv készített. A jelentés arról számol be, hogy a francia rendőrség számára több millió euró értékben vásárolt testkamerák használhatatlanok. A francia állam a kínai Hikvision vállalattal kötött 2018-ban egy 2,8 millió eurós, majd végül 4,5 millió euró végösszegű szerződést, a megállapodás alapján a francia fél 11 ezer rendőrségi testkamerát vásárolt gyalogos járőrei számára, darabonként 400 euróért.

A megvásárolt kamerák azonban használhatatlannak bizonyultak: a rövid idő alatt lemerülő akkumulátorok és az értékelhetetlenül rossz képminőség okozta a legtöbb problémát a járőröknek.

A francia rendőrök végül saját, magántulajdonú kameráikkal kezdték rögzíteni az intézkedések eseményeit. Emmanuel Macron köztársasági elnök kihirdette, hogy a francia állam 15 millió euró értékben 30 ezer új testkamerát vásárol a Motorola vállalattól, a teljes mennyiség 2023-ig érkezik meg a már megkötött szerződés szerint.

Forrás: VALEURSACTUELLES

Jóváhagyták az idősek megerősítő oltását Spanyolországban, az oltások érvényességi idejét egy évben határozták meg

A kórházak, idősotthonok vezetői az elmúlt hetekben többször nyomatékosan kérték a kormánytól, hogy engedélyezze a harmadik dózis beadását, miután a legidősebb korosztály tagjai közül ismét egyre többen fertőződtek meg a koronavírussal. A tüneteik egyébként lényegesen enyhébbek, mint az oltás előtti időszakban. A közegészségügyi bizottság végül a héten jóváhagyta a harmadik vakcina beadását a hetedik rizikócsoportba tartozóknak, köztük az idősotthonok lakóinak, a magas kockázatú betegségben szenvedőknek és a szervátültetésen átesetteknek is. A védőoltási bizottság ajánlása azonban továbbra is az, hogy minden 12 év feletti állampolgár három Covid–19 elleni védőoltást kapjon, de ettől az egészségügyi tárca vezetője, Carolina Darias elzárkózik. A spanyol kormány eközben nemrég úgy döntött, hogy az oltások érvényességi idejét egy évben határozza meg. Aki tehát a jövőben egy éven túli oltási igazolást mutat fel utazása idején, azt nem fogják elfogadni.

Forrás: ONDACERO.ES

Macron elnöksége alatt több mint kétmillió migráns kapott tartózkodási engedélyt vagy hivatalos menedéket Franciaországban

A francia Nemzeti Média- és Hírközlési hatóság (CSA) által a saját állandó műsorából (CNews, Face á l’Info) kigolyózott jobboldali és bevándorlásellenes publicista, Éric Zemmour új könyve (’Franciaország még nem mondta ki az utolsó szót’) megjelenésének napján meghívott vendégként beszélt egy másik televízió, a BFM TV képernyőjén az ellene irányuló cenzúráról, illetve új könyvének központi témájáról, a Franciaországba irányuló migrációról.

Zemmour elmondta, hogy Emmanuel Macron ötéves hivatali ideje alatt Franciaország hozzávetőleg kétmillió migránst és külföldi státusú embert fogadott be. Zemmour a számításait a 2019. évi hivatalos bevándorlási statisztikára alapozza. Ebben az évben 275 ezer hivatalosan benyújtott tartózkodási engedélyt adott ki a francia állam gazdasági, családi, humanitárius vagy tanulmányi okokra hivatkozva. 130 ezren kértek menedéket, amelyből 36 ezret fogadott el a bevándorlási hivatal. A 2019-ben kiutasított 90 ezer migránsból legfeljebb 10-15 százalékot sikerült a határon túlra tessékelni. Ezekhez a számokhoz kell hozzáadni még a 40-50 ezer felnőtt kísérő nélkül érkezett kiskorú migránst. Összesen tehát 350-400 ezerre becsülhető az évente legálisan Franciaországba jutó személyek száma. A publicista ezt a számot szorozta meg öttel, azaz Macron hivatali idejével, így mondható el Zemmour számításai szerint, hogy Franciaország évente kétmillió, legálisan érkező migránst fogadott be.

Forrás: LE FIGARO

Borítókép: Emmanuel Macron. Fotó: MTI/EPA/Reuters

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.