Líbiában újra megbarátkoznak a Kadhafikkal

Kiadhatják a néhai diktátor maradványait; egyik fiát szabadon engedték, a másik indulna a választásokon.

2021. 09. 07. 12:01
Forrás: AP/Ben Curtis
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Moammer Kadhafi líbiai diktátor két évtizedes uralma 2011-ben dicstelen véget ért: az interneten az egész világ láthatta, ahogy a csőcselék végez vele. A felvételek tanúsága szerint a feldühödött tömeg ütötte-verte, cibálta a vérben fürdő férfit, valaki egy bajonettet szúrt az ánuszába, mielőtt minden valószínűség szerint lelőtték. Testét a többórás autóútra fekvő miszrátai kórházba szállították, ám addigra bizonyára rég halott volt. Meggyalázott holttestét ezután közszemlére tették, majd a sivatagba vitték, ahol jelöletlen sírba temették. A néhai líbiai vezető Algériába menekült felesége, Szafia Farkas – akinek állítólag magyar felmenői is lehetnek – már az Európai Uniónál és az ENSZ-nél is többször követelte, hogy segítsenek visszaszerezni férje és vele együtt kivégzett fia, Mutasszim holttestét, hogy tisztességesen eltemethessék őket. Szavai eddig süket fülekre találtak. Sajtóhírek szerint azonban most a béke szellemében, „Líbia egységének megteremtése érdekében” felfedik Moammer Kadhafi végső nyughelyét, és maradványait visszaadják törzsének.

A hír egy másik békülési gesztussal együtt érkezett. Azt már a nyugati sajtó is megerősítette, hogy hétesztendőnyi raboskodás után kiengedték börtönéből Szaadi Kadhafit, a néhai diktátor egyik fiát. A már a 40-es éveinek végén járó férfit többek között gyilkossággal, a 2011-es tüntetők ellen elkövetett bűncselekményekkel vádolták, ám végül – egyes források szerint néhány háttéralkunak köszönhetően – felmentették. Szaadi nem várta meg, hogy meggondolják magukat, és apja nyomdokaiba sem akar lépni: állítólag első dolga volt, hogy felült egy Törökországba tartó repülőre. Ő már a Kadhafi-érában sem politikai ambícióival, mint inkább a sporttal és botrányaival vetette észre magát. Ő volt az a „híres” futballista, aki több líbiai csapatban, a nemzeti válogatottban is játszott, majd nagy szenzációt keltett, hogy leszerződött az olasz Perugiához, később más csapatokhoz, bár pályára csak kétszer lépett. Technikai tanácsadójának Diego Maradona labdarúgó-legendát, személyi edzőnek Ben Johnson olimpiai bajnok sprintert szerződtette, de szex- és drogbotrányai derékba törték sportolói „karrierjét”. A 2011-es tüntetések kirobbanása után Nigerbe menekült, ahonnét azonban végül kiadták Líbiának, ahol börtön várt rá.

Nemrégiben felbukkant még egy Kadhafi: Szajf al-Iszlám. A néhai diktátor második fia egy milícia fogságába esett, akik csakhamar kiábrándultak a forradalomból, és szabadon engedték. A most 49 esztendős férfi azóta politikai visszatérését tervezgeti, állítólag hamarosan bejelenti, hogy indul a december 24-re kitűzött választásokon. Már ha hagyják: a férfit a tüntetések leverésében játszott szerepéért a Nemzetközi Büntetőbíróság is körözi, korábban egy tripoli tárgyaláson pedig távollétében halálra ítélték. Támogatottságát nehéz megítélni, korábban apja egyik lehetséges örököseként tartották számon, de miután többek között Nagy-Britanniában is tanult, kiváló angoltudása és neveltetése miatt a Nyugat is ígéretes reformerként tekintett rá.

Borítókép: Dicstelen véget ért Moammer Kadhafi líbiai diktátor élete. Forrás: AP/Ben Curtis

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.