Litvánia visszahívta pekingi nagykövetét egy tajvani vita miatt

A kínai kormányzat diplomáciai eszközökkel igyekszik korlátozni Tajvan mozgásterét.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 09. 03. 19:15
VU, Joseph
Tajpej, 2021. augusztus 10. A tajvani külügyminisztérium által 2021. augusztus 10-én közreadott, videofelvételrõl készült képen Joseph Vu tajvani külügyminiszter bejelenti, hogy Tajvan és Litvánia kölcsönösen külképviseletet nyitnak egymás területén 2021. július 20-án. Kína válaszul augusztus 10-én visszahívta vilniusi nagykövetét, valamint kiutasította a litván nagykövetet Pekingbõl. MTI/AP Video/Tajvani külügyminisztérium Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Litvánia pénteken közölte, hogy konzultációra visszahívta pekingi nagykövetét, miután Vilnius engedélyezte, hogy Tajvan saját nevét használva képviseleti irodát hozzon létre Litvániában, amit Kína a területe elleni fenyegetésként értékelt. Tajvan júliusban közölte, hogy a misszió a Tajvan Litvániai Képviseleti Irodája nevet fogja viselni. Az európai tajvani missziók eddig Tajpej városának nevét használták, hogy elkerüljék a közvetlen utalást a szigetre.

Kína augusztus 10-én azt követelte, hogy Litvánia hívja vissza nagykövetét Pekingből, jelezve, hogy ő is visszahívja vilniusi nagykövetét. 

A litván külügyminisztérium aláhúzta: a lépés ellenére kínai nagykövetsége továbbra is a megszokott módon működik. Antony Blinken amerikai külügyminiszter augusztus 21-én egyeztetett a litván diplomácia vezetőjével: megállapodtak arról, hogy összehangolják tevékenységüket, hogy a balti ország ellenállhasson a kínai nyomásnak – közölte Vilnius.

Peking saját területe részeként tekint az 1949 óta önálló kormányzattal rendelkező Tajvanra. 

Peking és Tajpej között a viszony többéves közeledés után ismét fagyossá vált, miután a Caj Jing-ven tajvani elnök vezette kormányzat elutasította azt az 1992-ben elfogadott, az „egy Kína” elvét magában foglaló egyezményt, amelyet Peking a tárgyalások alapfeltételeként kezel. A kínai kormányzat azóta diplomáciai eszközökkel igyekszik korlátozni Tajvan mozgásterét a nemzetközi színtéren, gazdasági nyomást alkalmaz, és rendszeres hadgyakorlatokat tart a sziget közvetlen közelében.

Borítókép: A tajvani külügyminisztérium által 2021. augusztus 10-én közreadott videófelvételről készült képen Joseph Vu tajvani külügyminiszter bejelenti, hogy Tajvan és Litvánia külképviseletet nyit egymás területén 2021. július 20-án. MTI/AP Videó/Tajvani külügyminisztérium

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.