Második esélyért harcol a terroristafeleség

Az Iszlám Államhoz szökött brit lány állítja, megváltozott, és hasznára lehetne a társadalomnak.

2021. 09. 17. 13:01
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rá sem lehet ismerni Shamima Begum­ra. Amikor a brit lány két évvel ezelőtt először feltűnt a médiában mint az Iszlám Államhoz csatlakozott terroristafeleség, még tetőtől talpig éjfekete ruhába burkolózott. Ehhez képest az ITV szerdai interjújában már kibontott hajjal, ujjatlan trikóban, base­ballsapkában, szolid sminkkel jelentkezett be egy szíriai menekülttáborból. Ennyire megváltozott volna? Ő azt állítja, igen, és ezt bizonyítani is tudja.

A bangladesi származású Shamima Begum 2015-ben, mindössze 15 évesen utazott ki Szíriába két diáktársával együtt, hogy csatlakozzon az Iszlám Államhoz. Érkezése után csakhamar férjhez ment egy áttért holland férfihoz. Mikor 2019-ben egy szíriai menekülttáborban a The Times riportere rátalált, a lány várandós volt, és alig várta, hogy visszatérjen az Egyesült Királyságba. Csakhogy úgy tűnt, tetteit egyáltalán nem bánta meg. Amikor például egy interjúban arról kérdezték, mi a véleménye a 2017-es, 23 életet – köztük gyermekekét – követelő manchesteri terrortámadásról, azzal mentegetőzött, hogy a terrorszervezet csak visszavágott a brit bombázásokért. Nem csoda, hogy szülőhazája látni sem akarta; a biztonsági kockázatok miatt inkább az állampolgárságát is megvonták.

A terroristafeleség most azt bizonygatja, hogy ha visszatérhetne, még hasznára is lehetne a brit társadalomnak: 

például tanácsokat adhatna, hogy milyen taktikákat használ az Iszlám Állam, hogy Szíriába csaljon embereket. 

Állítja, vele is pontosan ez történt, tinédzserként befolyásolták, miközben mit sem tudott a világról és arról, hogy mi folyik valójában a dzsihadisták uralma alatt. Igen ám, de akkor már sokat tapasztalt fiatal nő volt, amikor a dzsihadistákat mentegette – vetették a szemére sokan. Kényszerítették, minden szavát figyelték, csak az – azóta egyébként tüdőgyulladásban elhunyt – gyermekét védte, ő a külvilágtól teljesen elzárva, telefon, internet nélkül még azt sem tudta, mi az a manchesteri támadás – érkezett a mentegetőzés. Más vádak szerint már csak azért is veszélyt jelent, mert nagyon is aktívan részt vett a harcokban, de a lány váltig állítja, semmit nem tudott a vérengzésekről, ő csupán feleség és anya volt (két gyermekét már korábban elveszítette). – Akkor is ezt mondaná, ha győzött volna a kalifátus? – szegezték neki az interjúban a kérdést. 

Inkább meghalnék, mint hogy újra visszatérjek az Iszlám Államhoz! 

– fakadt ki a válaszában.

A briteket két éve foglalkoztatja, hogy lehet-e hinni neki, megérdemel-e egy második esélyt. – Nem fogok részletekbe bocsátkozni, de annyit mondhatok, önök nem látták azt, amit én láttam – söpörte le az ötletet Sajid Javid brit egészségügyi miniszter, aki korábban – még belügyminiszterként – a lány állampolgárságának megvonása mellett döntött. 

Osztják a véleményét a britek is, az ITV témával foglalkozó nyári adásában például a nézők 88 százaléka szavazott úgy, hogy a nő nem méltó a bocsánatra.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.