Nemzetközi járatok fogadására készülnek a tálibok

Adományozó konferencia kezdődött Genfben, a cél 606 millió dollár összegyűjtése Afganisztánnak.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 09. 13. 20:08
null
Kabul, 2021. szeptember 12. Pnzfelvtelre vrakoz emberek egy kabuli bank eltt 2021. szeptember 12-n. Afganisztnban augusztus 15-n kerltek hatalomra a radiklis iszlamista tlib lzadk, akiket hsz vvel ezeltt fosztott meg hatalmuktl az Egyeslt llamok vezette nemzetkzi katonai koalci. MTI/AP/Bernat Armangue Fotó: Bernat Armangue
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Leszállt Kabulban hétfőn a PIA pakisztáni légitársaság egyik gépe. A tálibok augusztus közepi hatalomra kerülése óta ez az első pakisztáni utasszállító, amely illetékesek szerint a Világbank charterjárataként érkezett az afgán fővárosba. A kabuli repülőtér szóvivője elmondta, hogy a gépen 39 utas, köztük több újságíró érkezett Kabulba. Röviddel a landolás után már indult is vissza a gép Iszlámábádba nagyjából nyolcvan emberrel a fedélzetén. A charterjáratot szükség szerint fogják tovább üzemeltetni, a PIA következő gépe szerdán érkezik megint Kabulba. A pakisztáni gép kabuli landolása után közzétett videóüzenetében a repülőtér igazgatója elmondta: a légikikötő hamarosan újra fogadni tud nemzetközi járatokat, jelenleg az utolsó technikai problémák elhárításán dolgoznak. A repülőtér számos létesítménye károkat szenvedett augusztus 31-én, amikor az utolsó amerikai katonák távoztak Kabulból – mondta el az igazgató.

Hozzátette, hogy az utóbbi időben érkeztek már járatok Katarból, Bahreinből, az Egyesült Arab Emírségekből, Üzbegisztánból, Kazahsztánból és Pakisztánból, ezek humanitárius segélyeket szállítottak. A következő napokban hasonló járatokat várnak Törökországból és Oroszországból is. A PIA légitársaság szóvivője vasárnap elmondta: a vállalat azon dolgozik, hogy hamarosan újraindíthassák rendszeres kereskedelmi járataikat Kabul és Iszlámábád között.

A kabuli nemzetközi repülőtéren augusztus végén még minden nap ezrek gyűltek össze abban a reményben, hogy valamilyen repülőjáraton elhagyhatják a tálib uralom alá került Afganisztánt. A nyugati országok több mint 123 ezer embert menekítettek ki Kabulból repülőgépekkel a tálib hatalomátvételt követő napokban.

Adományozó konferencia

Afganisztán a legveszélyesebb pillanatait éli jelenleg, ezért még több nemzetközi segítségre van szüksége – jelentette ki hétfőn Genfben António Guterres ENSZ-főtitkár, aki megnyitotta az adományozó konferenciát. Ennek célja 606 millió dollár (több mint 179 milliárd forint) összegyűjtése Afganisztánnak, olyan időszakban, amikor Guterres elmondása szerint átlagosan minden harmadik afgán állampolgár „nem tudja, hogy mikor eszik legközelebb”, és százezreknek kellett elmenekülniük otthonaikból a konfliktus miatt. A konferenciával mintegy 11 millió emberen – a lakosság csaknem egyharmadán – próbálnak segíteni.

Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete hétfőn 64 millió dolláros (csaknem 19 milliárd forintos) humanitárius segélyt jelentett be az Egyesült Államok részéről Afganisztánnak. Thomas-Greenfield figyelmeztetett: a tálib vezetés akadályozza a segítségnyújtási műveleteket. Az amerikai ENSZ-nagykövet felszólította a radikális iszlamista tálibokat: tegyék lehetővé, hogy a segélyakciók biztonságban folytatódhassanak.

Heiko Maas német külügyminiszter a konferencián további német támogatást ígért. Emlékeztetett rá, hogy Németország már 118 millió dollárral (csaknem 35 milliárd forinttal) növelte az Afganisztánnak nyújtott humanitárius segélyt. – Azt tervezzük, hogy további 500 millió eurót (csaknem 175 milliárd forintot) bocsátunk rendelkezésre Afganisztán és a vele szomszédos országok támogatására – mondta. Mass felszólította az új afgán vezetést: tegyék lehetővé, hogy az emberek biztonságosan hozzájuthassanak a segélyszállítmányokhoz.

Borítókép: Pénzfelvételre várakozó emberek egy kabuli bank előtt szeptember 12-én
Fotó: MTI/AP/Bernat Armangue

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.