Nyugati miniszterek buktak bele az afgán válságba

A liberális holland külügyminiszter belebukott abba, hogy a hollandok bizonyítottan segítségre szorulókat hagytak Kabulban.

Magyar Nemzet
2021. 09. 17. 9:55
Forrás: Twitter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dominic Raab brit külügyminiszter után csütörtök este a holland külügyi tárcát vezető Sigrid Kaag is belebukott az afgán válságba. Raabot Boris Johnson miniszterelnök cserélte le egy e heti kormányátalakítás során: a brit közvéleményt megdöbbentette, hogy a tárcavezető Kabul augusztusi elesése után is folytatta görögországi nyaralását, sőt az afgán külügyminiszter telefonhívását sem fogadta. A brit konzervatív politikus mindenesetre nem bukott nagyot, hiszen igazságügyi miniszterként és miniszterelnök-helyettesként folytatja londoni karrierjét.

Sigrid Kaag pedig azután mondott le tegnap, hogy a holland alsóház bizalmi szavazáson kritizálta a kormány afganisztáni evakuálási műveletét. A hollandok körülbelül háromezer embert hoztak ki Kabulból, ám mint az az elmúlt hetekben kiderült,

 több tucat kimenekítésre jogosult afgánt az országban hagytak. A Mark Rutte vezette kormány hivatalosan huszonkettő, Afganisztánban rekedt tolmácsért vállalt felelősséget. 

A NOS holland közszolgálati csatorna hetekkel ezelőtt azt is megszellőztette, hogy az ország kabuli nagykövetsége hat afgán családot fordított vissza a reptérről – tévesen. Azzal érveltek, hogy a káosz közepette nehezen tudták olvasni és értelmezni a családok – egyébként megfelelő – papírjait. 

Akárcsak Dominic Raab, várhatóan a liberális Sigrid Kaag sem marad sokáig távol a hatalomtól. Hollandiának a márciusi választások óta ugyanis még mindig ügyvivő kormánya van, Kaag pedig az ország második legerősebb pártját, a liberális D66-ot vezeti, erről a tisztségéről nem mondott le. A kormányalakítási tárgyalások újabb fordulója a hétvégén lesz. 

 

A holland sajtó a történtekkel kapcsolatban megjegyzi, hogy Kaagot lényegében politikai szövetségese, Mark Rutte kormányfő kergette bele a lemondásba. Emlékezetes ugyanis, hogy amikor a tavasszal Rutte ellen került sor bizalmi szavazásra Hágában, Kaag végig azzal érvelt, hogy ő maga távozna a miniszterelnök helyében. Nagy különbség a két eset között, hogy Rutte ügyében elbukott a parlamenti bizalmatlansági indítvány. 

Lapunk írt róla, hogy az afganisztáni válság hosszú árnyékot vet a Nyugatra és Európára: a héten Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke évértékelőjében arról beszélt, hogy a NATO-partnereknek rendkívül kényes kérdésekre kell választ adniuk. Az elnöknő megerősítette korábbi véleményét is, miszerint az európaiaknak be kell fogadniuk a bajba jutott afgánokat.

Borítókép: Sigrid Kaag megtudja, hogy pártja sikert ért el a márciusi hollandiai választásokon Forrás: Twitter

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.