Orbán Viktor: A tagországoknak kell kezelniük a migrációt

A kormányfő szerint nincs szükségünk kívülről jövőkre, mert ők megváltoztatják Európa kulturális arculatát.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 09. 01. 13:39
JANSA, Janez; ORBÁN Viktor
Orbán Viktor Bledben Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Unióban az egyetlen megoldás a migráció kezelésére, ha visszaadjuk ezt a jogot a tagországoknak

– jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szerdán a szlovéniai Bledben, az úgynevezett nemzetközi stratégiai fórum (BSF) csúcsszintű kerekasztal-beszélgetésén. Hozzátette: nem fogadható el a migráció megoldásként a demográfiai problémákra sem, mert a főként muszlim bevándorlók megváltoztatnák a hagyományos európai kultúrát.

Emlékeztetett arra, hogy a 2015-ös válság idején elsőként hívta fel a figyelmet arra, hogy a migráció uniós megközelítése tönkreteheti az európai kultúrát. Már akkor az volt az álláspontja, hogy az ellenőrizetlen bevándorlás terrorizmushoz és társadalmi nehézségekhez vezethet, és az EU nincs felkészülve erre, nincsenek válaszai. – A migrációt meg kell állítani – szögezte le.

Orbán Viktor hangoztatta, hogy az afganisztáni történések miatt most újabb migrációs válság fenyeget. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a bevándorlással kapcsolatos vita megosztottságot és nehézségeket okozott az EU-n belül, és a vélemények közti rést még mindig nem sikerült áthidalni. A magyar álláspontot megerősítve Orbán Viktor úgy fogalmazott,

nincs szükségünk kívülről jövőkre, mert ők megváltoztatják az európai társadalmak összetételét, Európa kulturális arculatát, a keresztényi, a családokra épülő berendezkedést.

Úgy vélte, ezen a területen azoknak az országoknak a tapasztalata, amelyek történelmük során voltak már muszlimok megszállása alatt, például Magyarországé, relevánsabb, mint azoké, akik nem. A most érkező migránsok ugyanis valamennyien muszlimok.

Az immár 16. alkalommal megrendezett bledi fórum központi témája ezúttal Európa jövője, a koronavírus-járvány miatt szükségessé vált gazdasági helyreállítás és az Európai Unió bővítése volt. Utóbbival kapcsolatban Orbán Viktor úgy fogalmazott, hogy Szerbia kulcsország, és uniós tagsága pusztán geopolitikai, biztonsági szempontból is nélkülözhetetlen. Az Európai Uniónak még nagyobb szüksége van Szerbia EU-tagságára, mint Szerbiának – vélekedett.

Európa jövőjét illetően a miniszterelnök hangoztatta, hogy az uniónak együtt, egységesnek kell maradnia. Ennek azonban alapvető feltétele a gazdasági sikeresség. E nélkül nincsen politikai alap a közös értékek megőrzéséhez sem – mutatott rá.

Egy kérdés kapcsán Orbán Viktor arról is beszélt, a politikai vezetők egyik feladata, hogy segítsenek népüknek felkészülni a jövőre. Ehhez azonban fel kell ismerniük, hogyan fog kinézni a jövőnk, milyen eszközök állnak rendelkezésre a kihívások kezelésére, melyek hiányoznak, és hogyan lehet megszerezni ezeket.

Az Európai Uniónak vissza kell térnie a gyökerekhez, az alapító atyák által lefektetett alapelvekhez, mert ez az egyetlen módja az egység biztosításának, miközben meg kell őrizni a sokszínűséget

– hangsúlyozta Janez Janša szlovén kormányfő a bledi fórumon tartott nyitóbeszédében. Szerinte az alapító atyák négy fő mechanizmust fogalmaztak meg: a konszenzust, a kölcsönös tiszteletet, a szubszidiaritást és a szolidaritást. Hozzátette: Európa néha eltávolodik ezektől az elvektől, vagy éppen szembemegy velük, de bölcs dolog volna, ha továbbra is ügyelne rájuk. A miniszterelnök elismerte: Európa jövőjéről különböző elképzelések léteznek, ezért Szlovénia a jelenlegi soros EU-elnöksége alatt azt szeretné elérni, hogy őszinte és nyílt vita folyhasson az európai jövőről, amelyben mindenki megszólalhat, és mindenkit meghallgatnak.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke beszédében kiemelte: az EU-nak lépéseket kell tennie annak érdekében, hogy jobban felkészüljön polgári és katonai evakuálásra olyan helyzetekben, mint amilyenek az elmúlt hetekben történtek Afganisztánban. A nyugati nemzetek azon fáradoztak, hogy a tálib hatalomátvétel után kimentsék állampolgáraikat Kabulból, ahol az amerikai hadseregtől függött, hogy a repülőtér működni tudjon a légi szállítás során – mutatott rá.

Véleményem szerint nincs szükségünk újabb ilyen geopolitikai eseményekre annak megértéséhez, hogy az EU-nak nagyobb döntési autonómiára és nagyobb cselekvőképességre kell törekednie a világban

– hangsúlyozta Michel. Az EU bővítésével kapcsolatban kijelentette: Európa jövője elképzelhetetlen a Nyugat-Balkán nélkül, az ottani országok csatlakozása mindkét fél számára fontos. Minden bővítéssel gazdagodott az unió – emelte ki.

 

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnököt fogadja Janez Janša szlovén kormányfő Bledben
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
 

Az egyik legjelentősebb fórum. A 2006 óta megrendezett bledi fórum fő célja, hogy politikusok, diplomaták, gazdasági szakértők, vállalatvezetők és tudósok részvételével megvitassák a kontinens előtt álló aktuális kihívásokat. Az elmúlt tíz évben 100 országból csaknem 10 ezren kaptak meghívást a tanácskozásra, amelyet a délkelet-európai térségben sokan a legjelentősebb ilyen fórumnak tekintenek. A szerdai kerekasztal-beszélgetésben részt vett a térség számos országának állam- vagy kormányfője, köztük a szlovén, a cseh, a szlovák, a horvát, a görög miniszterelnök, a szerb elnök, az Európai Tanács és az Európai Parlament elnöke, továbbá Pietro Parolin vatikáni érsek, a szentszéki államtitkárság vezetője is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.