Orbán Viktornak ad igazat a dán szociáldemokrata miniszter

Koppenhága is elzárkózik a migránsok befogadásától és támogatja a határfalak építését.

2021. 09. 01. 10:18
Főként Szíriából és Irakból érkező migránsok egy rendőrautó mellett ülnek a dániai Padborg melletti E45-ös autóúton 2015. szeptember 9-én, miután elhagyták a számukra biztosított ideiglenes szállást, hogy Svédországba menjenek (illusztráció) Fotó: CLAUS FISKER Forrás: MTI/EPA/Claus Fisker
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiba volt Orbán Viktort bírálni, amiért szögesdrótos kerítést építtetett Magyarország határán 2015-ben

mondta tegnap Mattias Tesfaye, a szociáldemokrata dán kormány bevándorlásügyi minisztere. Az etióp származású politikus szerint nem ismétlődhet meg 2015, amikor Európa nem volt képes megvédeni saját külső határait, a bevándorlók pedig az autópályákon bóklásztak.

Támogatjuk, hogy erős határvédelmünk legyen. Nem csupán Európa és az Európával szomszédos országok között, de például Törökország keleti és Tunézia déli határánál is

– tette hozzá Mattias Tesfaye, mondván: Dánia támogatni fogja ezeket az országokat az illegális bevándorlással szembeni fellépésükben. A miniszter szerint nem a humanitárius segítség és az Európát védő falak közül kell választani, hanem mindkettőt.

Nem kerülhetünk olyan helyzetbe Európában, hogy két választási lehetőségünk legyen: segítünk-e a menekülőkön vagy megőrizzük-e az európai jóléti államokat. Mindkettőre van lehetőség. Erről szól a találkozónk is

– utalt az uniós belügyminiszterek tegnapi ülésére, amelyen az afganisztáni helyzetet és az onnan induló migrációs és menekülthullám kezelését vitatták meg.

Az ENSZ becslései szerint félmillió afgán hagyhatja el hazáját a tálib hatalomátvétel miatt. A 2015-ös európai migrációs válság megismétlődését – amikor főleg a szír polgárháború elől menekülők százezrei kerültek illegális utakon Európába – nemcsak Dánia akarja megakadályozni, de ugyanezt az álláspontot képviseli a hat évvel ezelőtti migrációs hullámot megtapasztaló Németország és Ausztria is.

Az otthonukhoz minél közelebb kell segíteni az afganisztáni tálib fordulat miatt menekültté váló embereknek

mondta ugyancsak tegnap Angela Merkel német kancellár, amikor hivatalában fogadta osztrák kollégáját, Sebastian Kurzot, aki azt hangsúlyozta: Ausztria továbbra is elzárkózik újabb afgán menekültek befogadásától.

Az uniós tagállamok belügyminisztereinek kedden elfogadott, az afganisztáni helyzettel foglalkozó nyilatkozata egyértelműen olyan elképzeléseket fogalmaz meg, amelyeket a magyar kormány régóta, már a 2015-ös migrációs válsággal kapcsolatban is hangoztatott

jelentette ki Pintér Sándor belügyminiszter Brüsszelben a rendkívüli uniós belügyminiszteri tanácsülést követően. Mint mondta: az afgán embereket a térségben kell tartani, és helyben kell őket segíteni a tálibok hatalomra jutása után, ugyanakkor az uniós határokat meg kell védeni.

Az EU és a tagállamok eltökéltek abban, hogy a megakadályozzák a nagy volumenű, ellenőrizetlen és illegális migrációs hullámok megismétlődését

– áll a szóban forgó nyilatkozatban.

Borítókép: Fõként Szíriából és Irakból érkező migránsok egy rendőrautó mellett ülnek a dániai Padborg melletti E45-ös autóúton 2015. szeptember 9-én, miután elhagyták a számukra biztosított ideiglenes szállást, hogy Svédországba menjenek.
Fotó: MTI/EPA/Claus Fisker

Dán migrációs szigor. Az utóbbi években a jobboldali és a jelenlegi szociáldemokrata kormány is szigorú migrációs intézkedéseket léptetett életbe. 2016-ban bejárta például a világsajtót az a hír, miszerint a hatóságok elkobozhatják a bevándorlóktól a 10 ezer koronát meghaladó készpénzt, illetve az ennél nagyobb értékű vagyontárgyakat, hogy a migránsok ezzel is hozzájáruljanak elszállásolásuk költségeihez. Korábban szó volt arról is, hogy lakatlan szigetre telepítik át az elutasított, de ki nem utasítható menedékkérőket, valamint a bűncselekményt elkövetett külföldieket, ám később elvetették a tervet. – Óvatosnak kell lennünk, nehogy túl sokan jöjjenek az országunkba, mert enélkül nem létezhet társadalmi egység – fogalmazott idén januárban Mette Frederiksen baloldali miniszterelnök, bejelentve, hogy a kormány új irányelvének értelmében arra törekednek, hogy a menedékkérők számát nullára csökkentsék.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.