időjárás 26°C Ottó 2022. július 2.
logo

Háborús szituációt szült a határunkon a migránshullám

Uniós belügyminiszterek: meg kell akadályozni az újabb menekülthullámot!

Judi Tamara (Brüsszel)
2021.08.31. 19:07 2021.08.31. 19:07
Uniós belügyminiszterek: meg kell akadályozni az újabb menekülthullámot!

Kedd este véget ért az uniós belügyminiszterek Afganisztánról szóló rendkívüli találkozója Brüsszelben. Az EU szlovén elnöksége által közzétett nyilatkozatban a tárcavezetők ígéretet tesznek rá, hogy a biztonság a prioritás, így a menedékkérők védelmében segítik majd az Afganisztánnal szomszédos országokat, valamint a tranzitországokat. 

Az EU és a tagállamok eltökéltek abban, hogy a megakadályozzák a nagy volumenű, ellenőrizetlen és illegális migrációs hullámok megismétlődését 

- áll a  nyilatkozatban, ami EU-s szintű információs kampányt is kilátásba helyez annak érdekében, hogy az afgánok ne induljanak el illegális és veszélyes utakon Európába. Ahogy arról a Magyar Nemzet korábban beszámolt, az uniós dokumentum ezúttal nem nevez meg arra vonatkozó számot, hogy a kontinens pontosan mennyi menekültet lenne hajlandó befogadni Afganisztánból. Ezzel kapcsolatosan Ylva Johansson, az Európai Bizottság belügyi biztosa a találkozót követő sajtótájékoztatón mindenesetre

meghirdetett egy szeptemberben esedékes nemzetközi fórumot, ahol országok felajánlásokat tehetnek az afgánok áthelyezésére. 

Elmondása szerint a cél, hogy megakadályozzák azt, hogy a szóban forgó személyek az embercsempészek segítségével, illegális utakon induljanak Európába. 

Szerinte egyes EU-országok már a mostani ülésen ajánlatot tettek további menekültek befogadására.

Ezzel némileg ellentétesen az uniós biztos azt is elmondta, hogy ezidáig minimális mértékű, Afganisztánból induló mozgást tapasztalnak. Johansson szerint kizárt, hogy az ázsiai ország szomszédainak esetében az EU lemásolja a 2016-ban Törökországgal tető alá hozott migrációs paktumot. A svéd liberális EU-biztos szorgalmazta azt is, hogy a legális migrációs utak megteremtése miatt a tagállamok mielőbb állapodjanak meg az asztalon lévő migrációs paktumról. (Arról gyakorlatilag 2020 ősze óta nincs egyetértés az EU-országok között - a szerk.)

A belügyminiszterek szerint első a biztonság Fotó: Zucchi-Enzo / Európai Tanács

Aleš Hojs szlovén belügyminiszter az elnökség képviseletében arról beszélt, hogy nagyon nehéz volt elfogadni a nyilatkozatot. Mint arra felhívta a figyelmet, megannyi tagállam részéről jelezték: 

tartanak attól, hogy az afgán események újabb, európai földön elkövetett terrortámadásokhoz vezetnek. 

- Azért vagyunk itt, hogy megvédjük a külső határokat - mondta a belügyminiszterek nevében, azt is szorgalmazva, hogy Afganisztánban, valamint az ország közvetlen szomszédságában kell segíteni. Idézte Horst Seehofer német belügyminisztert is, aki szerinte az ülésen arra figyelmeztetett: nem engedhetik, hogy a már kiutasított menedékkérők visszatérjenek Európába. Emlékezetes, a német sajtó már tegnap cikkezett ilyen, friss példákról. 

Lapunk írt róla, hogy Angela Merkel kancellár ma berlini hivatalában fogadta Sebastian Kurzot, majd kijelentette: "Az otthonukhoz minél közelebb kell segíteni az afganisztáni tálib fordulat miatt menekültté váló embereknek" Az osztrák kancellár is szigorú álláspontot vett fel. - Egy főre vetítve Ausztriában él a világ negyedik legnagyobb afgán közössége - nyomatékosította Kurz, aki szerint Bécs nem gondolkozik afgánok befogadásán. 

(Borítókép: Menedékkérők indulnak útnak Kabulból Forrás: MTI/epa)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.