Uniós belügyminiszterek: meg kell akadályozni az újabb menekülthullámot!

Ylva Johansson EU-biztos szerint mindenesetre olyan tagországok is vannak, amelyek már most átvennének afgán bevándorlókat.

2021. 08. 31. 19:07
Kabul, 2021. augusztus 25. Az amerikai tengerészgyalogság által közreadott képen afgánok egy repülőgéphez mennek a kabuli Hamid Karzai Nemzetközi Repülőtéren 2021. augusztus 24-én. Az Egyesült Államok és szövetségesei a légi kikötőn keresztül menekítik ki a külföldi állampolgárokat és a velük együttműködő afgánokat, miután az iszlamista tálibok elfoglalták Afganisztán csaknem egészét. MTI/EPA/Amerikai tengerészgyalogság/Samuel Ruiz Fotó: Samuel Ruiz Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedd este véget ért az uniós belügyminiszterek Afganisztánról szóló rendkívüli találkozója Brüsszelben. Az EU szlovén elnöksége által közzétett nyilatkozatban a tárcavezetők ígéretet tesznek rá, hogy a biztonság a prioritás, így a menedékkérők védelmében segítik majd az Afganisztánnal szomszédos országokat, valamint a tranzitországokat. 

Az EU és a tagállamok eltökéltek abban, hogy a megakadályozzák a nagy volumenű, ellenőrizetlen és illegális migrációs hullámok megismétlődését 

- áll a  nyilatkozatban, ami EU-s szintű információs kampányt is kilátásba helyez annak érdekében, hogy az afgánok ne induljanak el illegális és veszélyes utakon Európába. Ahogy arról a Magyar Nemzet korábban beszámolt, az uniós dokumentum ezúttal nem nevez meg arra vonatkozó számot, hogy a kontinens pontosan mennyi menekültet lenne hajlandó befogadni Afganisztánból. Ezzel kapcsolatosan Ylva Johansson, az Európai Bizottság belügyi biztosa a találkozót követő sajtótájékoztatón mindenesetre

meghirdetett egy szeptemberben esedékes nemzetközi fórumot, ahol országok felajánlásokat tehetnek az afgánok áthelyezésére. 

Elmondása szerint a cél, hogy megakadályozzák azt, hogy a szóban forgó személyek az embercsempészek segítségével, illegális utakon induljanak Európába. 

Szerinte egyes EU-országok már a mostani ülésen ajánlatot tettek további menekültek befogadására.

Ezzel némileg ellentétesen az uniós biztos azt is elmondta, hogy ezidáig minimális mértékű, Afganisztánból induló mozgást tapasztalnak. Johansson szerint kizárt, hogy az ázsiai ország szomszédainak esetében az EU lemásolja a 2016-ban Törökországgal tető alá hozott migrációs paktumot. A svéd liberális EU-biztos szorgalmazta azt is, hogy a legális migrációs utak megteremtése miatt a tagállamok mielőbb állapodjanak meg az asztalon lévő migrációs paktumról. (Arról gyakorlatilag 2020 ősze óta nincs egyetértés az EU-országok között - a szerk.)

A belügyminiszterek szerint első a biztonság Fotó: Zucchi-Enzo / Európai Tanács

Aleš Hojs szlovén belügyminiszter az elnökség képviseletében arról beszélt, hogy nagyon nehéz volt elfogadni a nyilatkozatot. Mint arra felhívta a figyelmet, megannyi tagállam részéről jelezték: 

tartanak attól, hogy az afgán események újabb, európai földön elkövetett terrortámadásokhoz vezetnek. 

- Azért vagyunk itt, hogy megvédjük a külső határokat - mondta a belügyminiszterek nevében, azt is szorgalmazva, hogy Afganisztánban, valamint az ország közvetlen szomszédságában kell segíteni. Idézte Horst Seehofer német belügyminisztert is, aki szerinte az ülésen arra figyelmeztetett: nem engedhetik, hogy a már kiutasított menedékkérők visszatérjenek Európába. Emlékezetes, a német sajtó már tegnap cikkezett ilyen, friss példákról. 

Lapunk írt róla, hogy Angela Merkel kancellár ma berlini hivatalában fogadta Sebastian Kurzot, majd kijelentette: "Az otthonukhoz minél közelebb kell segíteni az afganisztáni tálib fordulat miatt menekültté váló embereknek" Az osztrák kancellár is szigorú álláspontot vett fel. - Egy főre vetítve Ausztriában él a világ negyedik legnagyobb afgán közössége - nyomatékosította Kurz, aki szerint Bécs nem gondolkozik afgánok befogadásán. 

(Borítókép: Menedékkérők indulnak útnak Kabulból Forrás: MTI/epa)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.