El kell kerülni a migrációt ösztönző nyilatkozatokat!

El kell kerülni a migrációt ösztönző nyilatkozatokat! – többek között ez is szerepel az uniós belügyminiszterek által jövő héten elfogadandó nyilatkozatban, amely azt is leszögezi: elsősorban Afganisztán szomszédságában kell védelmet szerezni a tálibok elől menekülőknek.

2021. 08. 27. 13:39
Fotó: Dario Pignatelli Forrás: Európai Tanács
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Unió vezetői egy emberként ítélték el a kabuli terrortámadásokat, amelyben legkevesebb százan életüket vesztették.  Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a Twitteren közölte még csütörtök este, hogy nyomon követik az afgán helyzetet. Mint írta, meg kell akadályozni, hogy a jelenleg tapasztalható instabilitás a terror visszatéréséhez vezessen. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke hasonlóan vélekedett: a nemzetközi közösségnek szerinte is együtt kell működnie annak érdekében, hogy sem Afganisztánban, sem máshol ne üsse fel újra a fejét a terrorizmus. 

Az Európai Unió legközelebb jövő kedden, az uniós belügyminiszterek rendkívüli tanácskozásán veszi napirendre Afganisztánt. Árulkodó, hogy a tagállamok által ekkor elfogadandó, a brüsszeli sajtóban már megszellőztetett nyilatkozatban az unió leszögezi: a biztonság a prioritás, így mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy 

a migránsok Afganisztán szomszédságában kapjanak védelmet. 

A szlovén EU-elnökség által összeállított, kétoldalas dokumentumban valóban sokszor, ötször szerepel a biztonság szó, hívta fel a figyelmet rá az uniós ügyekben jól értesült Politico. Mint idézték, a nyilatkozatban az EU immár azt is nyomatékosítja, hogy a 2015-ös migrációs válsághoz hasonló helyzetet el kell kerülni. Ezúttal azt is sürgetik, hogy 

a tagállamok és az EU se tegyen olyan nyilatkozatokat, amik ösztönözhetik a migrációt.

A belügyminiszterek tervezett dokumentumából e sorok írásakor az pedig teljesen hiányzik, hogy az unió pontosan mennyi menekültet lenne hajlandó befogadni Afganisztánból. Ezzel kapcsolatosan az Európai Bizottság vezető szóvivője csütörtöki, szokásos tájékoztatóján azt mondta: szeptember közepéig várják a tagállamok önkéntes felajánlásait a menedékkérők befogadásáról. Ez egyébként nem uniós, hanem nemzetközi keretben zajló folyamat: mint arra Brüsszelben emlékeztettek, az Egyesült Államok, Kanada és az Egyesült Királyság is megnevezett már átvételre vonatkozó számot. – Együttműködünk az Afganisztánt körülvevő államokkal annak érdekében, hogy a menekülésre kényszerültek mielőbb hazatérhessenek – szögezte le a szóvivő. Külön kiemelésre került azt is, hogy a NATO-misszióban részes tagállamok a velük együttműködő afgánok megsegítésére már ígéretet tettek. 

Ugyancsak a bevándorláspolitikához való, valamivel óvatosabb brüsszeli hozzáállást jelzi, hogy Ylva Johansson, az EU belügyekért felelős, svéd liberális biztosa egy ma reggel megjelent interjúban már arra figyelmeztetett: már egyetlen személy is biztonsági kockázatot jelenthet, így 

az Európai Uniónak biztosra kell mennie, és nem szabad befogadnia fenyegetést jelentő embereket.

 – Vannak eszközeink, és el kell érnünk, hogy a tagállamok használják őket – mondta a menedékkérők átvilágításának szükségességéről. Az uniós biztos pénteken az afgán helyzetről tárgyal Washingtonban. Johansson egy múlt hétvégi lapinterjúban egyébként maga is amellett érvelt, hogy nem szabad elkövetni a 2015-ös hibákat a migráció terén. 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.