Riga kerítést épít a lett–belarusz határon

Litvánia és Lengyelország után Lettország is szembesült a Belarusz felől érkező migránshullámmal.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 09. 03. 11:38
null
Vorzova, 2021. augusztus 11. rizetbe vett illeglis bevndorlk lnek a fldn a lettorszgi Vorzovban 2021. augusztus 11-n. A lett kormny elz nap rendkvli helyzetet vezetett be a a Fehroroszorszggal kzs hatron a hirtelen megntt illeglis bevndorls miatt. A hatrrk gy felhatalmazst kapnak fizikai er s klnleges eszkzk alkalmazsra az illeglis hatrtlpk feltartztatsa s visszakldse rdekben. Lettorszgban csak az elmlt t napban 283 hatrsrtt tartztattak fel, mikzben az v eleje ta sszesen 343-at. MTI/EPA/Valda Kalnina Fotó: Valda Kalnina
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lettország 37 kilométer hosszú szögesdrót kerítés építésébe kezd a lett–belarusz határon a következő napokban – jelentette be pénteken Marija Golubeva lett belügyminiszter, aki a nap későbbi részében látogatást tesz az érintett területre. Kifejtette: 

a kerítést a határ legkritikusabb szakaszain helyezik el, és várhatóan néhány millió euróba fog kerülni.

Litvánia és Lengyelország után Lettország is szembesült a Belarusz területéről érkező illegális migráció problémájával. A lett kormány augusztus 11. és november 10. között rendkívüli állapotot rendelt el a határon, hogy a határőrök felhatalmazást kapjanak a migránsok visszatoloncolására Belaruszba. Augusztus 10. óta több mint nyolcszázan próbáltak illegálisan átjutni Litvániába, a pénteki napon újabb 31 menekült tett erre kísérletet – a biztonság garantálása érdekében az országos rendőrség és a hadsereg tagjai is csatlakoztak a határőrökhöz. 

Az illegális migráció elleni küzdelem jegyében Lettország néhány évvel ezelőtt bejelentette, hogy korszerűsíti a Belarusszal közös 173 kilométeres határát, amelynek keretében 135 kilométeren kerítést épít. A projekt becsült költsége 27,6 millió euró volt, és a munkálatoknak 2021-ben kellett volna befejeződniük, de az állami számvevőszék által feltárt szabálytalanságok miatt a kivitelezési folyamat megakadt. 

Augusztusban a rigai kormány 1,7 millió eurós támogatást hagyott jóvá a szögesdrót kerítés telepítésére. Az infrastruktúra kiépítéséhez összesen mintegy harmincmillió euróra van szükség.

Lengyelország két és fél méter magas kerítést épít a belarusz határon a magyar–szerb határszakaszon létesített kerítés mintájára, és kétezerre emeli a határőrök támogatására kivezényelt katonák létszámát

– jelentette be augusztus közepén Mariusz Błaszczak lengyel nemzetvédelmi miniszter is. 

Litvánia pedig már neki is látott a határkerítés megépítésének Belarusszal közös határán, miután azzal vádolta meg a belarusz hatóságokat, hogy külföldről migránsokat szállítanak az országba, és onnan illegálisan akarják bejuttatni őket az Európai Unióba. A határkerítés első szakasza ötszáz méter hosszú lesz és 1,8 méter magas, pengés drótkerítésből áll – közölte a litván hadsereg védelmi főnökének szóvivője.

Borítókép: Őrizetbe vett illegális bevándorlók ülnek a földön a lettországi Vorzovában 2021. augusztus 11-én. Fotó: MTI/EPA/Valda Kalnina

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.