Több tucat ember lefejezése miatt felelt az egykori dzsihadista

Alexanda Kotey részt vett James Foley és Steven Sotloff amerikai újságírók kivégzésében is.

2021. 09. 03. 18:00
null
(COMBO) This combination of file pictures created on October 28, 2019 shows(L-R) a handout photo courtesy of the Daily Courier in Prescott, Arizona, taken by Matt Hinshaw of Kayla Mueller in 2013 in Prescott, Arizona, US freelance reporter James Foley on November 5, 2012 in Aleppo, a file handout photo released by the Kassig Family on October 4, 2014 of Peter Kassig, taken somewhere along the Syrian border between late 2012 and fall 2013, and an image grab taken from a video released by the Islamic State (IS) and identified by private terrorism monitor SITE Intelligence Group on September 2, 2014, purportedly showing 31-year-old US freelance writer Steven Sotloff dressed in orange and on his knees in a desert landscape speaking to the camera before being beheaded by a masked militant. - The US special forces raid targeting jihadist leader Abu Bakr al-Baghdadi was named for Kayla Mueller, a young aid worker who was one of several Americans killed while being held by the Islamic State group. (Photos by AFP) / TO GO WITH AFP STORY BY Cyril JULIEN "Kayla Mueller, IS victim who gave name to anti-Baghdadi operation" = RESTRICTED TO EDITORIAL USE / MANDATORY CREDIT: "AFP PHOTO HANDOUT-ARIZONA COURIER/MATT HINSHAW"/ NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS/ – NO A LA CARTE SALES / DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS / = /HO/NICOLE TUNG" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS - === RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO / SITE INTELLIGENCE GROUP - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS FROM ALTERNATIVE SOURCES, AFP IS NOT RESPONSIBLE FOR ANY DIGITAL ALTERATIONS TO THE PHOTO = Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bűnösnek vallotta magát egy amerikai szövetségi bíróság előtt Alexanda Amon Kotey, az Iszlám Állam terrorszervezet egykori dzsihadistája. A 37 éves férfi csütörtökön elismerte, részt vett több mint két tucat túsz megkínzásában és megölésében Szíriában. Az áldozatok között négy amerikai állampolgár volt: két újságíró, valamint Peter Kassig és Kayla Mueller segélyszervezeti munkatársak. Az egyik újságíró, James Foley volt az, akit 2012 novemberében raboltak el Szíria északnyugati részén, majd két évnyi fogva tartás után 2014 augusztusában lefejezték. A negyvenéves Foley volt az első amerikai állampolgár, akit az Iszlám Állam terroristái gyilkoltak meg. A másik újságírót, Steven Sotloffot – aki izraeli állampolgár is volt – néhány héttel később, szeptember 2-án fejezték le, miután 2013 augusztusában elrabolták a szíriai Aleppó városából. Mindkét férfi meggyilkolásáról videófelvétel készült, amelyet a terroristák az internetes portálokra is feltöltöttek.

Kotey nyugodtan és érzelemmentesen beszélt tetteiről. Elmondta, tudta, mi fog történni a túszokkal, ha kormányaik nem teljesítik a váltságdíj-követeléseket, amelyeket e-mail-üzenetben küldtek meg a családtagoknak

– írta cikkében a The New York Times amerikai napilap, amely az egykori dzsihadista szavait is idézte: „Ha nem tesznek eleget a követeléseknek, az végső soron a túszok határozatlan ideig tartó fogva tartását vagy kivégzését eredményezné.”

Alexanda Kotey, miután Szíriában elfogták 2018-ban. Fotó: AFP

A tárgyaláson az áldozatok családtagjai is részt vettek. Kotey elmondta, nem volt jelen, amikor az amerikaiakat lefejezték, de tudta, hogy az Iszlám Állam ki akarja végezni őket. A férfi a kínzások kapcsán úgy fogalmazott, „az erőszak a túszok irányításának része”. Továbbra sem világos, hogy a vádlott fog-e megbízható információkkal szolgálni arról, hol temették el az áldozatokat és mi lett más, állítólag börtönbe vetett amerikai túszokkal. Egyes feltételezések szerint Kayla Muellert korábban szexrabszolgaként dolgoztatta Abu Bakr al-Bagdadi, az Iszlám Állam egykori vezetője. A terrorszervezet 2015 februárjában azonban bejelentette, hogy az akkor 26 éves nő Aleppóban egy légicsapás áldozata lett, holttestéről képeket is küldtek családtagjainak.

A férfit egy másik társával, El Shafee Elseikhel együtt fogták el 2018 januárjában Szíriában, miközben Törökországba próbáltak menekülni. Ezt követően tavaly Irakból az Egyesült Államokba szállították őket, miután az Egyesült Királyság megfosztotta őket brit állampolgárságuktól. London azonban azzal a feltétellel járult hozzá kiadatásukhoz, hogy a procedúrát követően halálbüntetést kérnek rájuk. Kotey-ra várhatóan életfogytiglani börtönbüntetést fognak kiszabni az amerikai hatóságok, ugyanakkor 15 év letelte után már az Egyesült Királyság börtönében folytathatja a kiszabott büntetés letöltését, azonban újabb vádemelésre is sor kerülhet. A végleges ítéletet 2022. március 4-én hozhatja meg az amerikai bíróság. Elseikh azonban már nem volt ennyire együttműködő a szövetségi bírósággal, korábban ártatlannak vallotta magát. Sajtóértesülések szerint az ő tárgyalására jövő januárban fog sor kerülni.

Felelősségre kell vonni mindazokat, akik külföldön elrabolnak vagy igazságtalanul börtönbe vetnek amerikaiakat

– jelentette ki James Foley édesanyja, Diane Foley, aki egyúttal sürgette az amerikai kormányt, hogy tegye prioritássá a külföldön fogva tartott amerikaiak sorsát.

A „Beatles” másik tagja, El Shafee Elseikh, akit szintén 2018-ban tartóztattak le. Fotó: AFP

Kotey és Elseikh az Iszlám Állam hírhedt, „Beatles” elnevezésű, négytagú csoportjának tagjai voltak, akiket éppen az erős angol akcentusuk miatt neveztek el így. A sejt harmadik és egyben vezető tagja, Mohammed Emwazi – ismertebb nevén Dzsihád John – volt, aki Kuvaitból emigrált az Egyesült Királyságba. A férfival a szíriai Rakkában, az Iszlám Állam egykori fellegvárában egy amerikai dróncsapás végzett 2015-ben. Feltehetőleg ő volt az, aki lefejezte a két újságírót. A csoport negyedik tagja a szintén brit állampolgárságú Aine Davis, akit terrorizmus vádjával börtönöztek be Törökországban. A vádirat szerint Kotey és Elseikh is Londonban radikalizálódtak, mielőtt 2012-ben Szíriába szöktek. A „Beatles” számlájára írható még brit, japán, olasz, dán és német állampolgárok kivégzése is, a cselekmények többségét videóra vették. A kínzások között pedig olyan brutalitások szerepeltek, mint például áramütés, éheztetés, korbácsolás, a túszokat azonban arra is kényszerítették, hogy egymás ellen harcoljanak, és mások kivégzését is végig kellett nézniük.

Borítókép: A „Beatles” négy áldozata (b-j): Kayla Mueller, James Foley, Peter Kassig és Steven Sotloff
Fotó: AFP

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.