időjárás 12°C Diána, Rikarda 2021. September 18.
logo

Vérengzés után olasz belpolitikai csata

Jánosi Dalma (Róma)
2021.09.14. 17:26
Vérengzés után olasz belpolitikai csata

 

Fölkavarta a politikai kedélyeket Olaszországban a romló közbiztonság, amely nem ritkán az illegális bevándorlás helytelen kezelésének a következménye: Rimini a hétvégén a rettegés városává vált egy afrikai illegális bevándorló miatt. 

A 26 éves szomáliai migráns, Somane Duula négy nőt és egy bangladesi származású gyermeket sebesített meg súlyosan, majd lopott autóval próbált elmenekülni a helyszínről. 

A férfi a tengerparti üdülőváros tömegközlekedését vette igénybe, amikor két ellenőrnő azon kapta, hogy érvényes menetjegy nélkül utazik. Az afrikai bevándorló szó nélkül előrántott egy kést a táskájából, megsebesítette mindkét ellenőrt, majd az autóbuszról leszállva folytatta az ámokfutást. Menekülés közben további két nőt késelt meg, akik véletlenül kerültek az útjába. Végül egy édesanyjával sétáló kisgyermeket támadott meg, akit súlyosan megsebesített. A gyermeket kórházba szállították és az azonnali sebészeti beavatkozás mentette meg az életét. – A kisfiú csodával határos módon élte túl az agressziót – kommentálták a megdöbbentő eseményt a napilapok. A híradások szerint állapota stabilizálódott. 

A rendőrség vizsgálata szerint kizárható, hogy terrorista szándék lenne az agresszió mögött.

A késelő kábítószer hatása alatt követte el a támadást, amit később be is vallott a hatóságoknak. A szomáliai migráns egy Vöröskereszt által működtetett szálláson lakott, ahonnan a hatóságoknak már korábban jelezték, hogy a férfi agresszióra hajlamos, a közbiztonságra veszélyes személy. A hatóságok később fényt derítettek rá, hogy Somane Duula 2015 óta él Európában, Dánia, Svédország, Németország és Hollandia elutasította menedékkérelmét, ezt követően költözött Olaszországba.

Az eset újabb konfliktus kirobbanásához vezetett a kormánykoalíciós partnerek között. 

Luciana Lamorgese olasz belügyminiszter súlyos bűncselekménynek nevezte az utcai vérengzést, de véleménye szerint az eset bármelyik európai városban megtörténhetett volna. Eltérő véleményen van azonban Matteo Salvini volt belügyminiszter, a bevándorlásellenes Liga elnöke, aki kormányba lépése óta a bevándorlási politika szigorítását követeli. – Ha a belügyminiszter nem tudja ellátni hivatalából adódó kötelességét, akkor mondjon le! – üzente a Liga elnöke kormánykoalíciós partnerének, akitől már hetek óta tárgyalási lehetőséget kér a migrációs krízis kezelése miatt. 

A Riminiben történt hétvégi vérengzés rámutatott az ellenőrzés nélküli bevándorlás árnyoldalára, a perifériára szorult, bűnözésből élő bevándorlók veszélyes jelenlétére a társadalomban 

– nyilatkozta Nicola Molteni belügyminiszter-helyettes, a Liga képviselője az Il Gironale napilap hasábjain. A belügyi tárca második embere úgy véli, a Salvini-féle migrációs-biztonsági csomag idején nagyobb biztonságban voltak az állampolgárok, a hatóságok pedig hatékonyabban avatkozhattak be a veszélyesnek megítélt személyek kiutasításakor. – Bár a hatóságok tudták, hogy egy agresszióra hajlamos, veszélyes migráns él szabadon Riminiben, a kormány semmit sem tett a közbiztonság megőrzésére – méltatlankodott Giorgia Meloni, az Olaszország Fivérei párt elnöke. – Ez már megszokott Lamorgese idejében. A belügyminiszter csak arra képes, hogy elhallgattassa azokat, akik kérdéseket fogalmaznak meg a vészhelyzet kezeléséről, és megbüntesse a kormányellenes, békés tüntetőket. Mi mindennek kell még megtörténnie, hogy Lamorgese helyét végre egy alkalmasabb politikus vegye át? – tette fel a kérdést sajtóközleményében Giorgia Meloni. 

A baloldali Demokrata Párt a történtek ellenére viszont továbbra is az Olaszországban élő külföldiek állampolgársághoz juttatásának legalizálását sürgeti. 

Matteo Salvinia és Giorgia Meloini. Fotó: Matteo Bazzi

– Az év végéig jogerőre kell emelni a Ius soli néven közismert törvényjavaslatot – nyilatkozta Enrico Letta, a demokraták elnöke. Különösen az Olaszországban született és ott oktatásban részesült gyermekek állampolgársági kérelmének jóváhagyását gyorsítaná fel az olasz baloldal. A szócsata azonban folytatódik a politikai felek között. – Enrico Letta tökéletesen tisztában van azzal, hogy sem a Ius soli, sem a (homotranszfóbiát büntető) Zan-törvény nem megy át a parlamentben – kommentálta Salvini. – Az olaszok legfontosabb problémája az egészségbiztonság, a munkahelyteremtés és a nyugdíjak kérdése – tette hozzá a Liga elnöke.

 

Borítókép: Újra fellángolt a vita a bevándorlásról. Forrás: EPA/STRINGER