A belga munkaadók szankcionálnák az oltatlan egészségügyi dolgozókat

A munkaadók szigorítanának a szabályokon és szankcionálnák azokat az egészségügyi dolgozókat, akik nem hajlandók beoltatni magukat, a szakszervezetek azonban ezzel nem értenek egyet – írja a V4NA Hírügynökség.

Forrás: V4NA Hírügynökség2021. 10. 21. 9:22
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Belgiumban a munkaadók azt szeretnék elérni, hogy szigorú szankciókat vezessenek be azokkal az egészségügyi dolgozókkal szemben, akik nem oltatják be magukat. A Codeco belga egyeztető bizottság szeptember 17-i ülését követően született meg a döntés, amelynek értelmében kötelezővé tették a koronavírus elleni oltást az egészségügyi dolgozók számára, mivel alacsony volt az átoltottság és

az indoklás szerint a betegeknek jogukban áll meggyőződni arról, hogy az őket ellátó és kezelő egészségügyi dolgozó nem veszélyezteti az egészségüket, nem fertőzi meg őket.

A munkaadók azonban nem érik be ennyivel, szankcionálni szeretnék a dolgozóik oltásellenességét. A L’Écho nevű belga lap számolt be róla, hogy a kórházak azt szeretnék elérni, hogy felmondhassanak azoknak a dolgozóiknak, akik nem hajlandók beoltatni magukat. Ennek érdekében a munkaadók Frank Vandenbroucke egészségügyi miniszterhez fordultak a kérésükkel. A lap arról is beszámol, hogy a belga Nemzeti Munkaügyi Tanács közleményt adott ki, amelyben az áll, hogy a munkáltatók és a szakszervezetek álláspontja igencsak különböző. 

Míg a munkaadók azt szorgalmazzák, hogy szigorú büntetést vezessenek be azokkal az egészségügyi dolgozókkal szemben, akik nem oltatják be magukat, addig a szakszervezetek ezt az ötletet nem támogatják, sőt, a legnagyobb belga szakszervezet, az FGTB kifejezetten elutasítja a javaslatot.

A munkáltatók konkrét tervvel is előálltak a szankciók fokozatos bevezetését illetően, elképzelésük alapján lenne egy két-három hónapos átmeneti időszak, amikor a be nem oltott egészségügyi dolgozók teszttel kiválthatnák az oltást, ezt követően pedig felfüggesztenék azokat, akik továbbra sem hajlandók beoltani magukat. Erre a legfeljebb hat hónapos időszakra fizetést sem kapnának az érintett dolgozók, majd, ha továbbra sem oltatják be magukat, még ennél is súlyosabb szankció következne, a munkáltatók elképzelése szerint szerződésbontásra kerülne sor. 

A szakszervezetek azonban ezzel nem értenek egyet, legyen szó akár elbocsátásról, akár fizetés nélküli felfüggesztésről, az alapvető jogokra hivatkozva indokolatlannak tartják ezeket a szankciókat.

A L’Écho úgy tudja, hogy Frank Vandenbroucke egészségügyi miniszter szabad utat kapott a Codeco-tól az egészségügyi dolgozók oltási kötelezettségét illetően, így mostantól minden egészségügyi dolgozónak be kell oltatnia magát, beleértve a magánszektorban, a járóbeteg-ellátásban és az ápolási intézetekben dolgozókat egyaránt. A flamand kórházakat felügyelő Zorgnet-Icuro vezetője, Margot Cloet szerint nincs vesztegetni való idő, mivel a napi esetszámok növekednek az országban, így egyre több egészségügyi dolgozó érintett.

Az egészségügyi dolgozók kötelező oltásának bevezetéséhez azonban egy új törvényre van szükség, ezt France Dammel, Vandenbroucke miniszter szóvivője jelentette be, a belga egészségügyi miniszter abban bízik, hogy az év végéig vagy a jövő év elejéig létrejön egy szabályozási keret.

A miniszter sajtótitkárának elmondása alapján továbbra is az egészségügyi dolgozók meggyőzése az elsődleges cél, ám egy átmeneti időszak leteltével csak azok az egészségügyi dolgozók állhatnak majd munkába, akik be lesznek oltva. Az átmeneti időszak hosszát egyelőre nem határozták meg, de a belga lap úgy tudja, hogy a kormány hetekben gondolkodik, nem hónapokban.

Az eredeti cikket ITT érheti el. 

Borítókép: Pexels

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.