A hercegnő szexuális irányultsága érdekli a holland liberálisokat

A trónörökös Amáliáról fel sem merült, hogy leszbikus lenne, mégis erre az eshetőségre reagált a kormányfő.

Mártonffy Attila
2021. 10. 13. 15:05
Holland királyi család
2021-07-16 10:07:42 Dutch King Willem-Alexander (2ndL), Queen Maxima (2ndR), Princess Amalia (L), Princess Alexia (C) and Princess Ariane during the summer photo session at Huis ten Bosch Palace in The Hague, The Netherlands, July 16, 2021. ANP ROYAL IMAGES REMKO DE WAAL (Photo by REMKO DE WAAL / ANP MAG / ANP via AFP) Fotó: ANP via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy holland uralkodó a fennálló törvények értelmében olyan nemű személlyel köthet házasságot, amilyennel csak akar, anélkül, hogy elveszítené jogát a trónra. Mindezt Mark Rutte holland miniszterelnök válaszolta egy a parlamentben, saját liberális pártja soraiból elhangzott kérdésre. Maga a kérdés egy még a nyáron megjelent, Amália koronahercegnőről szóló könyv nyomán merült fel. 

Az uralkodóházzal kapcsolatos hagyományos törvények ugyan kizárják ezt az opciót, de mivel 2001 óta engedélyezett az azonos neműek házassága Hollandiában, többen úgy vélik, eljárt az idő az „elavult” regulák felett.

Amália (teljes nevén Katalin-Amália), Oránia, Oránia-Nassau és Hollandia hercegnője, a jelenleg uralkodó király, Vilmos Sándor legidősebb gyermeke, s ez év december 7-én tölti be 18. évét. Még két leánytestvére van. A 64 éves király pedig a 2013-ig regnáló Beatrix, előző uralkodó legidősebb gyermeke, akinek javára anyja lemondott a trónról. Amália egyelőre nem nyilatkozott a témában, egyébként is keveset lehet tudni a magánéletéről.

Rutte a kérdésre adott válaszlevelében megemlítette, hogy a témát utoljára 2000-ben vetették fel egyik elődjének, ám az idők azóta alaposan megváltoztak. „A kormánynak az a véleménye, hogy egy örökös hasonló nemű személlyel is házasságot köthet, így nem látjuk okát, hogy egy trónörökösnek vagy uralkodónak le kellene mondania trónjáról, ha így jár el” – írta a kormányfő, aki egyelőre csupán teoretikusnak nevezte a helyzetet.

Semmi jel nem mutat ugyanis arra, hogy Amália homoszexuális lenne, vagy egyáltalán házasság járna a fejében.

A hercegnő nemrégiben fejezte be a középiskolát, s egy év kihagyás után jövőre egyetemre megy. Királyi házasságkötésekhez kell ugyan parlamenti jóváhagyás, mindazonáltal az uralkodóház tagjai alkalmanként lemondnak öröklési jogukról, ha a család engedélye nélkül házasodnak meg, vagy nagy valószínűséggel sosem kerül rájuk a sor. Ám hiába törvény adta jog az azonos neműek házassága Hollandiában, 

nem lehet megkerülni az örökösödés problémáját, tekintve, hogy azonos nemű házasság esetén az utód vagy örökbe fogadott vagy spermadonor közbeiktatásával született gyermek lenne. Ráadásul a holland alkotmány kimondja, hogy a királynak vagy a királynénak csak törvényes leszármazott lehet az utódja.

De történhetnek még csodák a holland parlamentben.

Amália magánélete ugyan nem nyitott könyv a publikum előtt, az egyik pozitív jellemvonására viszont rávilágít az a Mark Rutte kormányfőnek még a nyáron, kézzel írt levél,

amelyben az orániai hercegnő lemond a számára törvény által biztosított évi 1,6 millió eurós (560 millió forint) adómentes hercegnői apanázsáról -- ebből tanulmányi évei alatt fedezhette volna személyes és háztartási kiadásait. 

A lány azzal indokolta döntését, hogy a juttatás elfogadása kényelmetlen lett volna számára, s csak akkor fogadja majd el, ha már meg is dolgozik érte uralkodói feladatai ellátásával. Azt is tudatta, hogy vissza fogja fizetni azt az évi 300 ezer eurót, amelyet gimnazista évei alatt kapott kiadásaira. A NOS holland televízió felhívta a figyelmet, hogy Amália az első olyan tagja a királyi családnak, aki visszautasította járandóságát.

A holland királyság intézményének fenntartása egyébként a legdrágább az európai monarchiák közül, még a britekét is megelőzi. 

A hágai kormány 2021-re 47,5 millió eurós költségvetést hagyott jóvá az uralkodóháznak, de ebben még nincsenek benne az állami látogatások és a királyi palota fenntartásának költségei.

Vilmos Károly fizetése egyébként évi 998 ezer euró, s ezenkívül jár neki 5,1 millió euró hivatalos költségtérítés is. Felesége, Máxima (Zorreguieta Cerruti, argentin származású volt befektetési tanácsadó) 1,1 millió eurót kap, míg Beatrix exkirálynőnek 1,7 millió eurót utalnak ki. A parlamenti ellenzéki pártok nyomására Rutte ígéretet tett a királyi büdzsé felülvizsgálásra.

Csökkenő népszerűség. Egy áprilisban közzétett felmérés szerint jelentősen csökkent a királyi család népszerűsége: a monarchia fenntartását a lakosság 58 százaléka támogatja, az egy évvel korábbi 75 százalékhoz képest. A királyban a megkérdezettek 57 százaléka bízik, a királyné támogatottsága 68 százalékos. Mindkét arány jóval magasabb volt az előző években. A felháborodás főleg abból fakad, hogy a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos korlátozások és kijárási tilalom idején a királyi család tagjai Görögországban nyaraltak, fittyet hányva a szabályokra.

Borítókép: A holland királyi család 2021 júliusában, Amália hercegnővel (balra)
Fotó: Remko De Waal/AFP

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.